Kestane fidanı çeşitleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

En çok bilinen Kestane fidanı çeşitleri; İtalyan Kestane Fidanı, Osmanoğlu Kestane Fidanı, Hacı Ömer Kestane Fidanı, Sarı Aşı Kestane Fidanı (Bursa Sarısı) olarak tanımlanır.

KESTANE AĞACININ BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ;
Kestane uzun ömürlü bir ağaç türüdür ve yaklaşık olarak 200 ile 500 yılları arasında yaşamaktadır. Avrupa kestaneleri büyük taçlara, iri yapraklara ve sarı renkli çiçeklere sahip olduğundan dikkat çeker ve güzel görünürler.

KESTANE AĞACINDA KÖK GÖVDE VE YAPRAKLAR;
Kestane ağacının kök sistemi derine giden kazık kök tipindedir. Bu kazık kök, kuvvetli yan kökler ile desteklenmektedir.
Gövdesi ise; kestaneler 20 ila 25 metre arasına kadar boy verebilen büyük yüksek bir taç oluştururlar ve bu gövdenin dallanma şekli botanik olarak göstermektedir. Yan dallar meydana geldikten sonra ana eksenin büyümesi durur ve yan dalların birkaç tanesi gelişerek ana eksenin yerini alıp zengin bir görünüm sağlar.
Kestane yaprakları; geniş, uzun ve oymalı testere gibi dişlidir. Üst yüzeyleri parlaktadır, alt yüzeyi ise tüylü bir yapıya sahiptir. Alternate Sarmak olarak dizilirler. Yaprak renkleri fidanın çeşidine göre değişim gösterir, soluk yeşilden koyu yeşile kadar değişebilir. Yaprakların uzunlukları ve genişlikleri üzerinde olan damar sistemi kalınlıkları kestane ağacının çeşidine göre değişim göstermektedir.

Anadolu’da 2.5 milyon kadar bir oranda kestane fidanı bulunmaktadır. Bu zengin kaynakların içinde renkleri parlak ve çekici olan fidanların yanında küçük meyvesiz ve düşük verimli tiplerde bulunmaktadır. Bazı üstün özellikleriyle göze batan tipler, aşı ile çoğaltılır ve yaygınlaştırılır. Böylece yerel çeşitler ortaya çıkar. Fakat bunların genel üretim payları düşüktür. https://www.fidansec.com/kestane-fidani adresinden detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kestane seçimi yapılırken dikkate alınması gereken özellikler;
-Verimlilik
-Meyve kabuğunun rengi, parlaklığı ve sertliği
-Meyvelerin tadı
-Tohum zarının soyulabilirliği
-Tohuma girme durumu
-Kestane meyvesinin iriliği
-Kestane meyvesinin iç rengi
-Erkencilik
-Kestanenin hastalıklara bulaşık olup olmadığı

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan Bursa Temizlik Şirketleri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Kestane fidanı çeşitleri
foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x