2017’DE 20 MÜJDE GELİYOR

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hükümetten, 2017 için reel sektörden çiftçiye, iş arayan gençlerden yoksul kesime, yatırımcıdan turizmciye, öğrenciden bakıma ihtiyacı olanlara kadar toplumun geniş kesimine 20 önemli müjde geldi. Meclis’e dün sunulan 2017 bütçesi kapsamında gelecek yıl kamuya farklı kanal ve sektörlerden toplam 60 binin üzerinde personel alımı yapılacak. Yatırımlara ayrılan pay yüzde 30 artarak 78 milyar liraya çıkarken, sosyal güvenlik işveren prim destekleri başta olmak üzere gelecek yıl reel sektöre toplam 32.4 milyar liralık destek sağlanacak.

645 milyarlık bütçe

Kalkınma ve yatırımları temel alan 2017 bütçesinin hazırlıkları tamamlandı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2017 bütçesi ve bu yılın ilk 9 ayına ilişkin bütçe sonuçlarını değerlendirdi. Gelecek yıl için bütçe giderleri 645.1 milyar lira, faiz hariç bütçe giderleri 587.6 milyar lira, bütçe gelirleri 587.6 milyar lira, vergi gelirleri 511.1 milyar lira, bütçe açığı 46.9 milyar lira, faiz dışı fazla da 10.6 milyar lira olarak öngörüldü.

Aslan payı eğitim ve sağlığa

Kamu yatırımları içerisinde en yüksek payı 22.1 milyar lira ile ulaştırma sektörü alacak. Bütçede aslan payını eğitim ve sağlık alacak. Eğitime 122 milyar lira, sağlığa da 111 milyar lira kaynak aktarılacak. Sağlığa aktarılan kaynağın 50 milyar lirası tedavi, 24 milyar lirası ilaç harcamaları ve 6.4 milyar lirası da aile hekimliğinde kullanılacak.

Prim desteği

Gelecek yılın bütçesi reel sektörün de yüzünü güldürecek. Sosyal güvenlik işveren prim destekleri başta olmak üzere gelecek yıl reel sektöre toplam 32.4 milyar lira aktarılacak. En büyük pay, prim desteklerine ayrıldı. İşletmelerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödemesi gereken 22 milyarlık prim devlet bütçesinden karşılanacak. Bağ-Kur desteği de 1.5 milyar liraya ulaşacak.

Yatırımcıya avantaj

Yatırım teşviklerinde 583 milyon liralık istisnalar sağlanacak. Ayrıca bütçeden nakit desteği verilecek. Enerji, faiz desteği gibi alanlarda işletmelere destek için 600 milyon lira kaynak ayrıldı.

İhracata 3 milyarlık moral

İhracata teşvik paketiyle birlikte bütçeden ayrılan kaynak da üç katına çıkarıldı. Bu yıl için 1 milyar lira olarak öngörülen ihracat desteği de 3 milyar liraya çıkarıldı. Turizm sektörüne destek için 522 milyon lira kaynak ayrıldı.

Esnafın yüzü gülecek

Küçük ve orta boy işletmeler için 1.1 milyar liralık destek öngörülürken, esnafın finansman maliyeti de düşürülüyor.

Esnafa 1.3 milyar liralık kredi faiz desteği verilirken, tarımsal kredilerde de faiz desteği yüzde 37 arttı. Çiftçiye kredi faiz desteği de 2.4 milyar liraya yükseldi. Ar- Ge ve inovasyon için de 5.8 milyar liralık kaynak aktarıldı.

Yoksuldan engelliye

Sosyal yardımların toplam bütçesi 45 milyar lira olurken, evde bakıma 5.8 milyar lira, engelli ve yakınlarına kullandırılacak destek tutarı da 5.3 milyar lira olarak belirlendi.

Teröre inat 12 milyar TL

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yatırım için 12 milyar lira aktarılacak. Bunun 10 milyar lirası doğrudan yatırımlar, 2 milyar lirası da cazibe merkezleri programı kapsamında verilecek.

Kalkınmaya öncelik

Yerel yönetimlere 58.4 milyar liralık bütçe ayrılırken, bölgesel ve kırsal kalkınma için de kesenin ağzı açıldı. KÖYDES’e 840 milyon lira, su ve kanalizasyon alt yapı yatırımı için SUKAP’a 700 milyon lira, kalkınma ajanslarına 532 milyon lira, SODES’e ise 264 milyon liralık kaynak ayrıldı.

Tarıma doping

Tarım sektörüne yönelik destekler yüzde 21.5 oranında artış göstererek toplam 30.9 milyar lira olacak. Bütçeden yem ve gübrede kalkan KDV için çiftçilere 2.7 milyar lira kaynak aktarılacak.

BES’e katkı

Yeni yılda Bireysel Emeklilik Sistemi’ne 3.9 milyar destek sağlanması öngörülüyor. BES’te katılımcı sayısı 6.5 milyon kişiye, birikmiş fon tutarı ise devlet katkısı ile birlikte 58.4 milyar liraya ulaştı.

Öğrenciye harçlık

Bütçede yüzde 20 ile en yüksek pay (122 milyar lira) eğitime ayrılırken, toplanan vergi gelirlerinin yüzde 24’ü bu alana gidecek. Yeni yılda 9 milyar liralık burs ve öğrenim kredi desteği sağlanacak. Taşımalı eğitim ve yemek yardımı miktarı ise 3 milyar lirayı bulacak. Özel okul ve eğitim desteği için 1.4 milyar lira verilirken, pansiyon desteği 1 milyar lira olacak. Yüksek öğrenim ve harç desteği için 565 milyon lira ayrılırken, ücretsiz kitap için bütçeden 496 milyon lira çıkacak. Engelli çocukların eğitimi için 2.6 milyar lira, takviye kursları için ise 1.5 milyar liralık bütçeden kaynak ayrıldı.

BÜTÇE İYİLEŞİYOR

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bütçenin Eylül’de 16.9 milyar lira, ocak-eylül döneminde ise 12 milyar lira açık verdiğini belirterek, “Geçen sene aynı dönemde bütçe açığının 13,4 milyar lira olduğu dikkate alındığında 9 aylık bütçe gerçekleşmemiz, geçen seneye göre 1.4 milyar liralık bir iyileşmeyi ifade etmektedir” dedi. Ağbal, özelleştirmede yıl sonu gelir hedefinin 15 milyar lira olduğunu belirterek, “Yaptığımız tahminlere göre bütçe açığı 34 milyar TL olarak tamamlanacak” diye konuştu.

KAMUDA DEV İSTİHDAM

Kamuda Fethullahçı Terör Örgütü’ne yönelik temizlik sürerken boşalan kadrolara atamalar sürüyor. Yeni yılda da kamu kurumlarına eğitim, güvenlik, yargı başta olmak üzere 60 binin üzerinde personel alınacak. Bakan Naci Ağbal, “Bu sayının önceki yılların altında olduğunu söylemek mümkün ama mutlaka bir personel planlaması yapmamız doğru bir yaklaşımdır ve önümüzdeki 3 yıllık süreçte de buna özel bir önem vereceğiz” dedi. Bakan Ağbal, küresel krizden bu yana yaklaşık 7 milyon kişiye ilave istihdam sağlandığını söyledi. Bakan Ağbal, “Böylece OECD ülkeleri arasında en yüksek istihdam artışı sağlayan ikinci ülke olduk. Yine global ekonomik krizden bu yana iş gücüne katılım oranı da yüzde 44’ten yaklaşık yüzde 52 seviyesine geldi” diye konuştu.

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan Mavi Sertifikalı Ceviz Fidanı Talebine Yetişemiyorlar başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

2017’DE 20 MÜJDE GELİYOR

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x