Ceviz bitkisi normal şartlarda yani aşılamadan dikim yapıldığı takdirde, ürün elde edilmesi uzun süreçlerde mümkün olmaktadır. Üstelik elde edilecek ürünlerin vereceği meyve türleri de kesin olarak bilinememektedir.
Sürecin kısaltılması ve meyve alım süresinin öne çekilerek istenilen niteliklerde ürün elde edilebilmesi maksadı ile aşılı ceviz fidanı dikimi işlemleri gerçekleştirilmektedir.
Ceviz Fidanı Aşı Çeşitleri
Uzman kişiler tarafından yapılması gereken ceviz fidanı aşılama işlemleri, 4 grupta gerçekleşmektedir. Dilcikli aşı, yama göz aşısı, yarma kalem aşısı ve omega aşısı 4 çeşit ceviz fidanı aşı çeşidi olarak bilinmektedir.
Aşılı Ceviz Fidan Çeşitleri
Bilinen ve en çok ekilen aşılı ceviz fidanı çeşitleri arasında chandler ceviz fidanı, fernor, pedro ve franquette ceviz fidanı çeşitleri bulunmaktadır. İthal olan bu aşılı ceviz çeşitlerinin yanında Bilecik ceviz, Şebin ceviz, Kaman-1 cevizi ve Yalova cevizi gibi aşılı ceviz fidan türleri de bulunmaktadır.
Bu yerli ürünler arasında bulunan Şebin cevizi, kıyı kesimleri hariç tüm bölgelerde ekilebilmektedir. İlkbahar geç donlarından etkilenmeyen Bilecik cevizi de, şebin cevizi de kıyı bölgeleri hariç tüm bölgelerde dikilmeye uygundur.
Yayvan ve dik dallı olan Yalova cevizi ise, karasal bölgelerde ve kıyı bölgelerinde dikilmeye elverişli bir ceviz çeşididir. Tozlayıcıları Şebin ve Bilecik cevizi olan Kaman-1 cevizi ise, kıyı kesimler hariç, tüm bölgelerde yetiştirilmeye uygun bir aşılı ceviz türüdür.
Sizde iyi bir firmadan ceviz fidanı siparişi vermek istiyorsanız tercihiniz Güven Fidancılık Bandırma’da hizmetinizde. Online satış için https://www.guvenfidancilik.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
Ceviz Ağaçları
Kış mevsiminde yapraklarını döken ağaçlara sahip olan, tüyümsü yaprakları karşılıklı olarak dizilen, aromatik kokuya sahip olan ağaç türlerinin genel adı ceviz olarak isimlendirilmektedir. Bazı türlerinin yaprakları ince dişli olarak gözlenir iken, bazı türlerinde ise, tam kenarlı düz bir yüzeye sahip olacak şekilde gözlenmektedir.
Genelde sonbaharda olgunlaşan meyve kısımları iki bölmeye ayrılmaktadır. Tohum kısmı iki loptan oluşmakta, yağlı ve lezzetli bir yapıya sahip bulunmaktadır. Ülkemiz, ceviz yetiştiriciliği konusunda avantaja sahip ülkeler arasında bulunmaktadır. Anadolu’nun her yöresinde bulunan yaşı ileri seviyedeki ağaçlar ceviz yetiştiriciliğinde avantajlı bir ülke olduğumuzun ispatıdır.
İstenilen kalitede ve özelliklerde ceviz elde edilmesi maksadı ile ceviz fidanı yetiştiriciliği ön plana çıkmaktadır.
Bir önceki yazımız olan İDO AVŞA ADASI SEFERLERİNE BAŞLADI başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Yorumlar kapalı.