Balıkesir’de Sütün Ateşi Yükseldi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Balıkesir Karesi ve Altıeylül İlçeleri Süt Üreticileri Derneği Birliği’nin (SÜB) gerçekleştirilen 2015 yılı Mali Genel Kurul Toplantısında mevcut başkan Cihat Şimşek oy birliği ile yeniden başkanlığa seçildi.
Balıkesir Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek CHP tarafından yapılan süt dökme eylemine atfen yaptığı konuşmasında “Geçtiğimiz günlerde bazı siyasi arkadaşlarımız şehrin çeşitli yerlerinde süt dökme eylemi gerçekleştirdiler. Ben sütümü yere dökmem hiç bir üyemin de sütünü yere dökmesine izin vermem, sonuçta nimettir. Eğer ki tepki vereceklerse bu salondaki insanlara destek olacaklarsa bir yerlerden parayla alsınlar şehirdeki insanlara ücretsiz dağıtsınlar çok daha etkili olur” dedi.
-Doğru işler yapın yanınızda olalım
CHP İl Başkanı Ender Biçki’nin süt eylemine üreticilerinin yeteri kadar katılmadıkları yönündeki eleştirilerine de cevap veren Şimşek “Doğru şeyler yaparsanız bu üreticide bende orada olurum. Doğru zamanda doğru işler yapın ki bizler yanınızda olalım” diye tepki gösterdi. Şimşek “Marmara’da bu güne kadar hiç bir sorun olmadı gerçekleşmedi. Asıl sorun hep Ege bölgesinde yaşandı. Kimse derdini açıkça söylemedi ve hep cılız eylemler yapıldı. Bir başkan var çıkıyor her gün belediyeler süt dağıtsın diyor. Kendi kooperatifindeki üyenin eline geçen fiyat 90 kuruş iken kalkıp Marmara’ya laf söylüyor. Balıkesir bu sütçülüğün sancağıdır. Egeden gelen her türlü sıkıntıya göğüs gerende bu salondaki üreticilerdir. Burası 5 taşeronun eline bırakılmış, üretici 90 kuruşa sütünü vermek zorunda kalıyor. Her kez önce kendi bölgesine sahip çıksın” dedi.
-İhracatta sıkıntılar var
İhracatla ilgili ciddi sıkıntılar ve daralmaların olduğuna dikkat çeken Şimşek “İhracattaki daralmaya baktığımızda yüzde 19,2’dir. Peynirdeki ihracat artışı yüzde 5, dondurmada yüzde 2, yoğurtta ise yüzde 135 olarak gerçekleşmiştir. 2015 yılında. Süt ve kremada yüzde 10 azalma, süt tozunda yüzde 68 azalma, peynir altı suyunda yüzde 57 azalma görülmüştür. Birlik üreticileri olarak Bakanımızdan çok umutluyuz. Süt tozundaki ihracat azalmasına karşılık tonda 2 bin 500 lira olarak vermiş olduğu süt tozu teşvikini, 4 bin 500 liraya çıkartmıştır. Süt tozu teşviki bu fiyata çıktığıysa bizim sanayicimizin süt fiyatlarını aşağı çekme girişimini bizim üzerimizden değil, biraz daha gayret edip, bizim sütümüzü bizden alıp ihracatını gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bizim üzerimizden bize yüklenmemesi gerekmektedir” ifadesini kullandı.
-Üreticiye faydası olmadı
Yemdeki KDV oranlarının indirilmesine de değinen Şimşek “Devletimiz bizler için yemde kendi alacağından yüzde 7 vaz geçti. Basını takip edin ne kadar KDV indirimine teşekkür eden üretici temsilcisi varsa bunun 2 katı oranında yem sanayicisi var. Niye? Devletin almaktan vaz geçtiği KDV’yi biz almadan yaklaşık 25 gün içinde 2 kere zam yaparak bizden aldılar. Bizler almadığımız bizim olmayan sütün fiyatını belirleyemeyiz. Biz bu sütün sahibiyiz. Sütün teşviki ile ilgili her noktada biz varız. Süt çiftliği için yapılan desteklerin durdurulması lazım, sıfırdan yatırım desteği verilmesin. Et ihtiyacı ve besili ırk için bu devam etsin ama sıfırdan yapılan yerlere destek verilmesin. Sütçül hayvan ithalatının çok acil bir şekilde durdurulması lazım. Biz sütün içinde boğulurken, et diye birbirimizi kırarken yanlış giden süt hayvancılığı ithalatıysa buda çok acil durdurulsun” şeklinde konuştu.
-İşte yeni yönetim
Konuşmanın ardından Cihat Şimşek oy birliği ile yeniden başkanlığa seçildi. Süt birliğinde 10 yılı dolduran üyeleri 10. yıl beratı verildi. Cihat Şimşek başkanlığındaki Karesi ve Altıeylül İlçeleri Süt Üreticileri Derneği Birliği yönetim kurulunda Hasan Dündar, Beytullah Kaplan, Rıdvan Dilmaç, Yahya Küçük, Halil Umutlu, İsmail Yılmaz, Denetim Kurulunda Turgut Yüksel, Erol Kılıç, Avni Sevinç yer alıyor.

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan Balıkesir Yılda 500 Bin Adet Aşılı Ceviz Fidanı İhraç Ediyor başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Balıkesir’de Sütün Ateşi Yükseldi

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x