BALIKESİR İL VE İLÇELERİNİN DEPREMSELLİĞİ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Yrdç Aysun Aykan depremle ilgili bilgiler verdi.

Balıkesir- Gökçeyazı Fayı Her An Kırılabilir..

Balıkesir İl ve İlçeleri, Dünyanın sismik yönden en aktif faylarından biri olan Kuzey Anadolu Fayının güney koluna ait fay segmentleri üzerinde konumlanmıştır.Bu nedenle Tarihsel/aletsel dönemlerde kentin birçok depremde yıkıldığı can ve mal kayıplarının yaşandığı bilinmektedir. Balıkesir ve İlçeleri, özellikle Bandırma, Erdek, Manyas,Gönen  Marmara denizi içerisinden geçen Kuzey Anadolu Fayının Kuzey kolu üzerinde beklediğimiz 7’nin üzerindeki  depremden etkilenecektir. Özellikle Tarihsel dönemde Marmara denizi içerisinde 1776 yılında olmuş olan deprem Avusturyadan,İtalyadan Avrupadan  hissedilmiş olup Tüm Marmara Bölgesinde tahribat yaratmıştır.

MTA’nın 2012 yılında yayınladığı Devletimizin kabul ettiği diri fay haritasında; Balıkesir İl ve ilçelerinde birçok diri fay vardır.Kuzey Anadolu Fayı’nın güney koluna ait fay segmentleri, Yenice-Gönen Fayı, Edremit Fay Zonu ,Balıkesir il merkezinden geçen Havran-Balıkesir Fay zonu ve güneydeki Simav fayı önemli sismojenik zonlardır.  Bekten, Pazarköy, Evciler, Manyas  Fayı bu Bölgedeki diri faylardır

Edremit fay zonu (EFZ); toplam uzunluğu 90 km ye yaklaşır, değişik ölçeklerde birçok fay parçası içerir. Zeytinli ve Altınoluk diye iki adet segmente ayrılır. EFZ ve çevresinde meydana gelen  30 adet tarihsel dönem depremleri  vardır. Kataloglarda bu depremlerden 3 tanesinin yıkıcı etkisi bakımından ön plana çıktığı görülmektedir. 1672-1845 ve  1867 depremleridir . Aletsel dönem içerisinde EFZ ile ilişkilendirilen en büyük deprem 1944 depremidir. 6.8 büyüklüğündeki Edremit Körfezi kuzeyinde meydana gelen bu deprem,  Küçükkuyu’dan Arıklı iskelesine doğru uzayan yüzey kırığı meydana getirmiştir. 5500 hasarlı binanın olduğu, can ve mal kayıplarının yaşandığı depremdir.

Edremit ile Balıkesir arasında Havran– Balıkesir Fay Zonu (HBFZ) vardır. Zon, Havran–Balya ve  Balıkesir Fayı olmak üzere 2 ana faydan oluşur. Yaklaşık 90 km uzunluğundaki bir Holosen Fayı olarak sınıflandırılmış olan Havran–Balya Fayı;  4 fay segmentine ayrılır.

Balıkesir Fayı Yaklaşık 65 km uzunluğunda olup, segment sayısı 2’dir. Gökçeyazı ve  Kepsut Segmenti olarak isimlendirilmiştir. Tarihsel döneme ait deprem kayıtlarında Balıkesir ve yakın çevresini etkiliyerek yıkıma sebebiyet vermiş 3 önemli deprem göze çarpar. Bu sarsıntılardan kronolojik olarak ilk deprem 1577 depremidir. Şehir merkezini etkilemiş diğer önemli depremler ise 1897 ve 1898 depremleridir

Havran-Balıkesir Fay zonunun kuzeyinde konumlanmış olan, Yenice-Gönen Fayında,1953 yılında  7.2 büyüklüğünde deprem olmuştur. 10.000 bina hasar görmüş olup, can ve mal kayıplarının yaşandığı depremdir.

1964 yılında Manyas fayında  7 büyüklüğündeki depremde  6000 hasarlı bina tespit edilmiş olup, can ve mal kayıplarının yaşandığı depremdir.

1935 yılında,  Edincik  Fayında,  6.4 büyüklüğündeki depremde 600 den fazla hasarlı bina tespit edilmiş olup, can ve mal kayıplarının yaşandığı depremdir.

Bizim özellikle bu Bölgede; Balıkesir Gökçeyazı fayının tehlikesine dikkat çekmemiz gerekiyor, 1000 yılda bir kırılan bu fay 2000 yıldır kırılmamıştır.

Ülkemizde art arda depremlerin yaşandığı şu günlerde, 1000 yılda bir kırılması gereken Balıkesir Gökçeyazı fay segmenti, 2000 yıldır kırılmamıştır. “O fay her an kırılabilir çünkü kırılma zamanı geçmiş. Tehlikeli bir fay. Balıkesir merkezden  geçen bu fay kırıldığında 6.5’ten büyük bir deprem üretme potansiyeline sahip  7.2’ye kadar deprem üretebilir  ve  bu deprem Balıkesir ve İlçelerine  zarar verecektir. Öncelikle  Balıkesir İl ve İlçelerindeki diri fayların  imar planlarına işlenmesi gerekir.

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan Gestaş Avşa Adası Erdek Feribot Seferleri 2024 başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

BALIKESİR İL VE İLÇELERİNİN DEPREMSELLİĞİ

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x