Panç’tan kalp hastalarına oruç uyarısı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tedavi edilmemiş kalp hastaları için orucun riskli olabileceğine dikkat çeken Kardiyoloji Uzman Dr.Selim Panç “Kalp yetmezliği hastaları ilaç kullansalar bile oruç tutamazlar. Riskli kalp kapak hastalıkları olanlar, bir yıl içinde kalp krizi geçirenler, kalp kapak protezi olanlar, bir yıl içerisinde stent takılmış olanlar, kontrolsüz ritm bozukluğu olanlar, kalp pili ve ICD takılı olanlar, kontrolsüz yüksek tansiyonu olanlar için oruç tutmaları yüksek risk içermektedir” dedi. Kalp hastalarında, oruçluyken aşırı tuz ve sıvı kaybı olduğunu anımsatan Panç, bununda tansiyon değişikliğine neden olarak hastanın durumunu kötüleştirdiğini söyledi. Panç, İftarda hızlı ve bol yemek yemenin mide ve bağırsak sisteminde kan dolaşımı arttırarak, kalbin yükünün yüzde 20 oranında artması neden olduğuna dikkat çekti.

-Oruçlar doktor kontrolünde tutulmalı

Oruç tutmak isteyen kalp hastaların mutlaka doktor kontrolünde oruçlarını tutmaları çağrısında bulunan Panç “Oruç tutan hastalar doktorlarıyla görüşerek ilaç dozlarını ayarlamalıdırlar. Sabah aldıkları dozları sahurda akşam dozlarını iftarda alabilirler. Günde 3 defa kullandıkları ilaçları varsa doktorlarıyla görüşüp günde 2 defa kullanabilirler. Sıcak yaz aylarında tuz ve sıvı kaybından dolayı tansiyonda düşme görülebilir. Bundan dolayı günlük tansiyon takibi yapılmalı, gerektiğinde doz ayarlamasına gidilmelidir” dedi.

-Yemeklere dikkat edilmeli

Panç, kalp hastalarına sahurda ve iftar neler yemeleri konusunda da uyarılarda bulundu. Panç “Kalp hastalarına önerdiğimiz beslenme alışkanlıklarına devam etmelidirler. Yemekler az tuzlu olmalı, sakatatlardan, yağlı etler, katı yağlar, yüksek kalorili börek ve tatlılardan uzak durulmalıdır. İftarda yemekler yavaş yenmeli, oruç çay, ekmek, peynir, zeytin veya çorba ile açılıp daha sonrasında aşırı yağlı olmayan, sulu yemekler, kızartmalardan uzak ana yemeklerle devam edilmelidir. Tatlı olarak sütlaç muhallebi gibi hafif tatlılar tercih etmelidir. Şerbetli tatlılardan uzak durulmalı, tatlılar ve meyve ana yemekten en az 2 saat sonra tüketmelidir. Sahurda da kahvaltı gibi süt, yumurta, peynir ve sebzeli yemekleri tercih edilmelidir. İftarla sahur arasında gıdalar azar azar alarak tüketmelidir. Su tüketimine önem vermeli en az 2 litre su tüketilmelidir” ifadesinde bulundu.

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan İDO AVŞA SEFERLERİNE NE ZAMAN BAŞLIYOR? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Panç’tan kalp hastalarına oruç uyarısı

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x