MAKYAJ MALZEMELERİNİN ÖMRÜ NE KADAR

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Her kadının vazgeçilmezi makyaj malzemelerini kullanırken sağlık açısından oldukça önemli olan birtakım faktörlere dikkat etmek gerekiyor. İşte o kurallar…

Her şey gibi makyaj malzemelerinin de bir kullanım süresi var. Fakat makyaj malzemelerinin de son kullanma tarihleri var. Birçoğumuz bu konuda dikkatli değiliz, hatta süresi geçtikten sonra 6 yıl daha kullanmaya devam ediyoruz.

Kadınların en uzun süre kullandığı kozmetik malzemelerinin başında göz farı geliyor. Normalde göz farının kullanım süresi 6 ay, ancak Avrupa’da bu oran 6 yıla kadar uzuyor! Bozulduğunu anlamadıkları bir ruju 4 yıl, fondöteni 3 yıl kullanan kadınlar sağlıklarını riske atmış oluyor fark etmeden. Altı aylık kullanım süresi olan maskara ise genellikle 2 yıl boyunca makyaj çantasındaki yerini koruyor, tıpkı pudralarda olduğu gibi.

PAO işaretine bakın

Kadınların makyaj malzemelerini atmaya kıyamadığını vurgulayan Oriflame Pazarlama Direktörü Müge Uz, “Kadınlar gıdada kullanım süresine dikkat ediyor. Örneğin sütün tarihi geçmişse hemen atıyor. Ancak söz konusu kozmetik malzemeler olduğunda genellikle kullanım süresine dikkat edilmiyor. Bir kozmetik malzemesini yenilerken iki kere düşünüyor. Oysa kullandığınız kozmetik ürünler de tükettiğiniz gıdalar kadar taze ve tüketmeye uygun olmalı” diyor.

Ürünlerin son kullanım tarihleri ambalajları üzerinde belirtiliyor. Başka önemli bir nokta ise açıldıktan sonra ürünü kullanabileceğiniz süreyi gösteren PAO (Period After Opening yani açıldıktan sonraki raf ömrü) işareti. Bu işaret kapağı açık kavanoz resminin içinde sayı ve “M” harfinden oluşuyor. Kavanoz şeklinin içinde “3M” yazıyorsa bu ürünün açıldıktan sonra üç ay içinde tüketilmesi gerektiğini gösteriyor.

2 haftada 1 yıkayın

Kozmetik ürünlerinin tıpkı kıyafetler gibi düzenli olarak temizlenmesi gerektiğini belirten Müge Uz, kozmetik ürünlerin ömrünün uzatılması için de şu tavsiyelerde bulunuyor:

– Fırçaları iki haftada bir yıkayın. Süngerleri ise her kullanımdan sonra mutlaka yıkayın.

– Kullandığınız ürünü açık bırakmayın. Kapağını mutlaka sıkı sıkı kapatın.

– Fırçaları nemli havlu gibi yerlerin üzerine bırakmayın.

– Ürünler, aşırı sıcağa maruz kalmamalı. Aynı zamanda kozmetik ürünler, banyo gibi nem oranının yüksek olduğu yerlerde de bırakılmamalı.

– Göz kalemlerini düzenli olarak temizlenmiş kalemtıraş yardımıyla açın. Böylece üzerinde bakterilerin oluşumunu engellemiş olursunuz.

– Kozmetik malzemelerini kullanmadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın.

– Kozmetik malzemelerinizi başkalarıyla paylaşmayın.

– Ürünün rengi ve kokusunda değişiklik fark ettiyseniz kullanmayı bırakın.

Hangi ürünün ömrü ne kadar

Göz makyajı ürünleri: 6 ay

Ruj ve oje: Kıvamında, renginde ya da kokusunda değişiklik olduğunda kullanmayı bırakmak gerekiyor.

Fondöten: 12 ay

Allık: 12 ay

Kapatıcı: 6 ay

Pudra: 12 ay

Dudak kalemi: 12 ay

Ürünlerin açılmadan son kullanma tarihleri ise:

Ojeler: 30 ay

Parfümler: 60 ay

Diğer tüm ürünler için: Yaklaşık 36 ay

Bozulduğu nasıl anlaşılır

Fondöten: Kıvamı eskiye oranla daha koyudur, uygularken topakçıklar oluşur, renginde ve kokusunda değişiklikler meydana gelir. Fondöteninizin uzun ömürlü olmasını istiyorsanız her kullanımdan sonra ağzını silin ve sıkıca kapattığınızdan emin olun. Fondöteni ışıklı, sıcak ve nemli ortamlarda bırakmayın.

Maskara: Kurur ve zor sürülür. Kadınlar genellikle kurumuş maskarayı sulandırarak kullanmaya devam eder. Göz sağlığınız için kurumuş bir maskarayı asla sulandırarak kullanmayın.

Ruj: Renk ve kokuları değişir, yumuşar ve yağlanır. Rujlarınızın daha uzun ömürlü olmasını istiyorsanız aşırı sıcak ve soğuk ortamlardan uzak tutun.

Oje: Akıcılığını yitirip koyulaşır, renk verici madde solüsyondan ayrılıp şişenin dibine çöker, rengi değişir, parlaklığını yitirir. Her kullanımdan sona şişenin ağzını asetonla temizleyin.

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan Mavi Sertifikalı Ceviz Fidanı Talebine Yetişemiyorlar başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

MAKYAJ MALZEMELERİNİN ÖMRÜ NE KADAR

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x