KIRCI “YENİ VE GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN EVET”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

AK Parti Balıkesir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Sema Kırcı, 16 Nisan’da gerçekleşecek referandum ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kırcı, “Anayasa değişikliği milletimize 16 Nisan’da referandum yoluyla sunulacak. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir ilkesiyle hareket ediyoruz ve son sözü millete veriyoruz. İnşallah Türkiye’mizi istikrara kavuşturacak bu tarihi değişiklik aziz milletimizin de onayıyla hayata geçirilecektir.”dedi.

Anayasa değişikliğinin Türkiye’de uzun zamandır farklı kesimlerce dile getirildiğini ifade eden Kırcı “Türkiye’nin Anayasa sorunu bugüne özgü bir konu değil. 1961 Anayasası ile milli egemenliği kısıtlayıcı bir uygulama başlatılmıştır. 1982 Anayasasını yapan askeri idare, Cumhurbaşkanlığına güçlü yetkiler vermiş, parlamenter sistemi yörüngesinden bilinçli olarak saptırmıştır. Mevcut Anayasa birçok sorunla bugüne kadar sistemin önünü tıkadı. Şimdi bu Anayasa değişikliği ile yeni ve güçlü Türkiye hedefimize kavuşacağız” dedi.

Kırcı, “Sürecin başından bu yana MHP ile birlikte hareket ediyoruz. Bu anlamda MHP, milletine ve ülkesine karşı üzerine düşen sorumluluğu Ak Parti ile birlikte yerine getirmiştir. Öte yandan CHP ve HDP bloğunun neredeyse ortak bir söylem birliği içinde olduklarını görüyoruz. Bu da ülke siyaseti adına kaygı vericidir. Anayasa değişikliği ile önerilen sistemin adı “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”dir. Ne yazık ki getirilen eleştiriler yapıcı katkı sunmaktan öte çarpıtmadan ibarettir” dedi.

Bu bir rejim değil sistem değişikliğidir.

Anayasa değişikliğinin hayati önem taşıdığını vurgulayan Kırcı değişikliklerin neler getireceğine dair yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Öncelikle bunun bir rejim değil sistem değişikliği olduğunu söylemek lazım. İkinci önemli konu iki başlı yönetim biçimini değiştirerek güçlü Meclis yapısıyla ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin getirilmesidir.  Ne yazık ki Türkiye iki başlı yönetim krizleri konusunda acı tecrübelere sahip bir ülke. Ben yakın tarihimizden meşhur 2001 krizini hatırlatmak isterim. Sezer ile Ecevit arasında çıkan tartışmada Anayasa kitapçığı fırlatılma olayı sonrası Türkiye büyük bir fırtına yaşadı. Borsa düştü, gecelik faiz yüzde 7.500’e çıktı. Millet bir gecede fakirleşti. Şirketler, fabrikalar battı, yatırımcılar ülkeden çekildi. Siyasi tarihimiz bunun gibi örneklerle dolu. Bu iki başlı yönetimden kaynaklanan krizler ülkenin gelişmesini ve istikrarını engellemiş. Türkiye’de kısa süreli hükümetler ülkemizin kalkınmasına, gelişmesine imkan tanıyacak hamleleri engellemiştir. ABD’de 228 yılda sadece 45 Başkan görev yaptı. Bizde ise 93 yılda 65 hükümet kuruldu. Türkiye’de 65 Hükümetten 34’ü 1 yıldan az, 47’si 2 yıldan daha az bir süre iktidarda kalmıştır. Koalisyonlar, 25 günlük hükümetler, çift başlılıkla oradan oraya çekiştirilmiş bir Türkiye var. Bu Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanı ve Başbakanın yetkileri birleştirilecek. Hükümet kurulamama sorunu olmayacak, kalıcı bir siyasi iktidar sağlanacak.”

Bürokrasi Azalacak

Anayasa değişiklik teklifinin aziz milletimizin onayını alması ile hızlı karar alan, hızlı icraat yapan ve bunun sonucunda da hızlı ekonomik büyüme sağlayan bir Türkiye’ye kavuşacağımızın altını çizen Kırcı “HSYK, Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) olarak bir isim değişikliğine gidecek,  üye sayısı 22’den 13’e düşürülecek, 4 üye Cumhurbaşkanı, 7 üye TBMM tarafından seçilecek. Burada Cumhurbaşkanının seçeceği üye sayısında herhangi bir değişiklik olmayacak. Ancak, bürokrasinin kendi içinden seçtiği üyeler yerine bu üyelerin TBMM tarafından seçilmesi söz konusu olacak. İlk defa HSK’ya TBMM üye seçecek. Öte yandan yargı alanında önemli bir reform yapılarak askeri yargı tamamen kaldırılacak ve sivilleşme adına önemli bir adım atılacak”dedi.

Yasaları Meclis Yapacak

“Bu Anayasa maddelerindeki değişikliğin tamamı çok önemli ama Meclisin asli işlevi olan yasa yapmaya odaklanması milletimizin evet diyeceği önemli bir değişiklik. Yasa teklifleri milletvekilleri tarafından verilecek. Milletvekilleri seçmeniyle sürekli temas halinde olduğu için, halkın beklentileri kanunlara daha fazla yansıyacak.  Meclis ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri aynı gün yapılacak ve böylece 5 yıllık kesintisiz istikrar sağlanacak, vatandaş seçim gündemiyle meşgul olmayacak. Milletvekili sayımızı da nüfusumuzla orantılı olarak artırıyoruz. Böylece halkın iradesinin daha fazla Meclise yansımasını sağlamayı hedefliyoruz. AB ülkelerinde bir milletvekili başına düşen kişi sayısı ortalama 54 bin, Türkiye’de ise bir milletvekili başına düşen kişi sayısı 143 bin. Milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkarıldığında daha çok vatandaşa ulaşabilme imkanı olacak.”

Pek çok gelişmiş ülkede gençler 18 yaşında milletvekili seçilebiliyorken Türk gençleri neden seçilemesin?

“18 yaşındaki gençlerimize Milletvekili olabilme imkanı sağlıyoruz. 18 yaşındaki bir genç kanun önünde yaptıklarından sorumlu tutulabilirken neden milletvekili olmasın. Öte yandan Türkiye’de 18-25 yaş arasında 6.6 Milyon gencimiz var. Bu genç nüfus Meclisin % 11’ini seçiyor. 15 Temmuz’da vatanları için, bayrakları için ölümü göze alan gençlerimiz milletvekili seçilmeyi de hak ediyor. Almanya, Avusturya, Avustralya, İsveç, Hollanda başta olmak üzere pek çok gelişmiş ülkede gençler 18 yaşında milletvekili seçilebiliyorken Türk gençleri neden seçilemesin. TBMM, seçilme yaşının 25’den 18’e inmesiyle farklılıkların, farklı düşünce ve yaklaşımların bir araya gelmesiyle daha güçlü bir temsil makamı olacaktır.”

Cumhurbaşkanı’na denetim ve cezai sorumluluk gelecek

“Anayasanın değişecek maddelerini okuyanlar, tek adam söyleminin ne kadar içi boş olduğunu göreceklerdir. Mevcut sistemde Cumhurbaşkanı’nın tek başına yaptığı işlemler yargı denetimine tabi değildir. Yeni sistemde ise bütün iş ve işlemleri yargı denetimine açılacak. Cumhurbaşkanı’na denetim ve cezai sorumluluk gelecek. Cumhurbaşkanı hakkında herhangi bir suç işlediği iddiasıyla soruşturma açılabilecek. 1982 Anayasasında olağanüstü yetkilerle donatılan ancak hiçbir cezai denetime tabi olmayan Cumhurbaşkanı yerine, icracı ve aynı zamanda sorumluluk sahibi bir Cumhurbaşkanı geliyor.”

Türkiye’yi yüklerinden kurtarmak istiyoruz

Kırcı; “Milletimizin sağduyusuna ve kararına güveniyorum. Biz Anayasa değişikliğini meclise sunduk ve üzerimize düşeni yaptık, 16 Nisan’da da aziz milletimizin önüne getiriyoruz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle Türkiye’yi yüklerinden kurtarmak ve hızlı kararlar alan sağlıklı bir yapıya kavuşturmak istiyoruz. Modern ve post modern darbeler, muhtıralar, kavgalar ve krizler dönemi son bulsun istiyoruz. Bölgesinde ve küresel sistemde daha güçlü bir Türkiye olsun istiyoruz. İçte istikrar ve güven ortamı dışarıda itibarlı bir Türkiye istiyoruz” dedi.

 

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan Balıkesir Yılda 500 Bin Adet Aşılı Ceviz Fidanı İhraç Ediyor başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

KIRCI “YENİ VE GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN EVET”

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x