ÇİFTÇİLERİN KAZANÇLARI BÜYÜKŞEHİR İLE ARTIYOR

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Vali Ersin Yazıcı ve yetkililere Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi’ (BAÇEM)’i tanıttı. Vali Yazıcı, Burhaniye Kaymakamı Hüseyin Öner, Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Erdurmuş katıldığı programda BAÇEM’in projeleri ve işleyişi hakkında ayrıntılı bilgilendirildi. Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün, BAÇEM yönetim binasında bulunan çiftçi eğitim salonunda kısa bir brifing verdi. Slayt gösterim yardımıyla projelerden bahseden Tüzün, BAÇEM’in tarlalarında yetiştirilen yüksek konsantrasyonlu bazı ürünleri ve zeytin üreticileri için özel olarak hazırlatılan Zeytin Batım Takvimi’ni anlattı. Yapılan anlatımların ardından, protokol mensuplarına, bitkilerden üretilen uçucu yağlar tanıtıldı.

Heyet daha sonra tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirildiği tarlalara giderek yerinde incelemelerde bulundu. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, son yıllarda talep artışı olan tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili davetlilere bilgiler verdi. Vali Yazıcı ve beraberindeki yetkililer, yüksek konsantrasyonlu tıbbi ve aromatik bitkilerin tatlarına baktı ve bilgi sahibi oldu. Vali Yazıcı, çiftçiye verdikleri önemli desteklerinden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur ve belediye yetkililerine teşekkür etti.

ÇİFTÇİLERİN GELİRİNİN ARTTIRILMASI HEDEFLENİYOR

BAÇEM’in hedefleri ve çalışmalarıyla ilgili ziyaretçilere bilgiler veren Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün, “Bildiğiniz gibi Balıkesir Büyükşehir Belediyesi her zaman çiftçinin yanında. Bu bağlamda sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Edip Uğur’un talimatlarıyla, çiftçimize daha yakın olmak, yeni teknolojileri göstermek için daire başkanlığımıza bağlı Çiftçi Eğitim ve Üretim Müdürlüğümüz bünyesinde, Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi’ni kurduk. Bu merkezde hem çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğu bilgiyi, teorik bilgiyi uygulamalı hale getirerek göstermek, hem de yeni teknolojileri ve katma değeri yüksek ürünleri üreticimize tanıtmayı hedefledik. Bu kapsamda merkezimize 3 tane laboratuvar kuruyoruz. Birisi doku kültürü laboratuvarı ve burada bölgemize adapte olmuş genetiği düzgün ürünlerin uygun bölümlerinden örnekler alarak onları, aynı genetik özelliklere sahip olacak şekilde çoğaltmayı hedefliyoruz. İkinci laboratuvarımız, tıbbi ve aromatik bitkiler laboratuvarı. Buradaki hedefimiz de, Balıkesir’in çok geniş ve güçlü olan florasından faydalanarak, yeni bir Pazar olan tıbbi ve aromatik bitkiler pazarında Balıkesir’in yerini almasıdır. Bu pazardan hak ettiği payı alabilmesine yardımcı olmaktır. Bu laboratuvarımız, il genelinde üretilen tıbbi ve aromatik bitkilerdeki uçucu yağ oranlarını, etken madde miktarlarını kontrol edecek ve çıkan sonuçlar ile üreticimizin daha kaliteli ürünü daha yüksek fiyatlarla satmasına yardımcı olacaktır. Diğer bir laboratuvarımız da mantarlarla alakalı. Kazdağları ve Madra Dağımızda ciddi bir mantar popülasyonu var. Bunlardan üretilebilecek olanları üretip, çiftçimize bunları da sunmayı hedefliyoruz. Böylece, katma değeri yüksek ürünlerin üreticimizle buluşmasını hedefleyen merkezimiz, ay sonu itibariyle artık resmen aktif olarak faaliyete geçmiş olacaktır” diye konuştu.

Burhaniye ilçesi sınırları içerisinde bulunan BAÇEM, 114 dönüm alan üzerinde hizmet veriyor. 145 dönüm zeytinlik alanı da bulunan tesiste 1 müdür, 4 ziraat mühendisi, 2 uzman biyolog, 1 iktisatçı ve 3 teknisyen çalışıyor. Tesiste ayrıca 26 tarım işçisi bulunuyor.

ORGANİK ÜRÜN YETİŞTİREN ÇİFTÇİLERE ZİYARET

BAÇEM ziyaret ve incelemesi ardından Vali Ersin Yazıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Burhaniye Kaymakamı Hüseyin Öner, Belediye Başkanı Necdet Uysal ve İl Tarım Müdürü Zekeriya Erdurmuş, organik tarım yetiştiriciliği yapan Kırtık Mahallesi’ne ziyarette bulundular. Üreticiler ile bir araya gelen Vali Yazıcı ve Başkan Uğur, üreticilerinden bilgiler aldılar. Yetkililer daha sonra mahallede kurulan ve organik ürünlerin satışının yapıldığı mağazayı gezdiler.

Başkan Uğur ve Necdet Uysal daha sonra Burhaniye ilçesi Sübeylidere Mahallesi’ne ziyarette bulundular. Başkan Uğur ve Uysal son olarak ise Burhaniyelilerin 50 yıllık hayali olan ve yapımı devam eden Reşitköy Barajı’nda incelemelerde bulundular.

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan Gestaş Avşa Adası Erdek Feribot Seferleri 2024 başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ÇİFTÇİLERİN KAZANÇLARI BÜYÜKŞEHİR İLE ARTIYOR

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x