Yağ bezeleri vücutta herhangi bir probleme yol açmayan, iyi huylu kistlerdir. Tıp dilinde yağ bezesi “lipom” adını alır. Çoğu yağ bezesi küçük boydadır ve müdahale edilmemesi tercih edilir. Ancak yağ bezesi göze hoş gelmeyen bir görüntü oluşturuyorsa, büyümesi ya da sinirlere baskı yaparak ağrı yapması söz konusu ise ya da çok büyükse lokal anestezi uygulanarak gerçekleştirilen basit bir operasyonla alınabilir.

Yağ bezesinin nedenleri

Kıl kökü iltihabı: Kıl köklerinin iltihabı, yağ bezesinin tıkanması başlıca nedenlerdir. Tıraş olmak, kılları yolmak, kıl dönmesi, kimyasallara maruz kalmak başlıca nedenlerden sayılabilir.

Cilt yaraları: Cilt yüzeyine alınan bazı yaralar, cilt altında kistler oluşturabilir. Kist, keratin üretir ve içini sıvı ile doldurur böylece yağ bezesi oluşmuş olur.

Kalıtımsal: Kalıtımsal olarak, yağ bezesi oluşumu olabilir. Birinci derece yakınımızda yağ bezesi oluşumu varsa, sizde de olması normaldir.

Yağ bezesi tedavisi

Yağ bezesi kendiliğinden patlayabilir bu durumda sabun ve su ile bölge temizlenmelidir. Yağ bezesi üzerine, çay ağacı yağı uygulayabilirsiniz. İçeriğinde risin olan Hint yağı, bezeye emdirilir. Aloe vera, yağ bezesine sürülerek, cilde nazikçe yedirilir. Karahindiba, suya karıştırılır ve 45 dakika kadar kısık ateşte kaynatılır. Günde 3-4 kez 1 bardak içilir. Bu tarz bitkisel ürünler yağ bezesi tedavisinde çok etkilidir.

Yağ bezesi, iltihap kaparsa ve şişerse, çok büyürse içinin akıtılarak boşaltılması ya da kistin komple alınması gerekebilir. Çeşitli antibiyotiklerle iltihap kurutulmalıdır. Bu ciddiye alınmalıdır. Çünkü, iltihap kapan yağ bezeleri ciddi sorunlara neden olabilir. Hemen tedavi edilmelidir.