Sindirim Sisteminize Probiyotik Takviyeler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Probiyotik kullanımıyla sindirim problemlerinizi nasıl kolaylaştıracağınızı öğrenin

Sindirim sistemi, milyarlarca bakteriden oluşan vücudun en karmaşık parçalarından biridir. Bu bakteriler, bağırsaklarınızın normal işlevini korumaya yardımcı olur. Sindirim sisteminizde ters giden bir şey olduğunda bağırsak floranızdaki “iyi” bakteriler bozulur. Bu hafif şişkinlikten ishale kadar her şeyi tetikleyebilir.

Probiyotikler, yiyecek ya da besin takviyeleri yoluyla alınabilen canlı bir bakterilerdir. Elbette, satın almadan ve probiyotik takviyesi almadan önce bilmeniz gereken bazı şeyler var. Daha fazla bilgi edinmek ve sindirim problemlerinizi nasıl kolaylaştıracağınızı öğrenmek için okumaya devam edin.

Probiyotik nedir

Son birkaç yıl içinde “probiyotikler” teriminin popülaritesi oldukça arttı. Sağlık dünyasında son çılgınlık gibi görünmekle birlikte, kesin bir tanımı vardır. Probiyotikler, yeterli miktarda alındığında sağlık yararına sahip olan canlı mikroorganizmalar olarak tanımlanır.

Doğal probiyotik kaynakları

Probiyotikler yiyecek ve içeceklerde doğal olarak bulunabilir. Probiyotik bakımından zenginbesinlerden bazıları şunlardır:

– Yoğurt

– Kefir

– Lâhana turşusu

– Ekşi mayalı ekmek

– Miso

Probiyotik takviyeleri

Besinlerde doğal olarak bulunduğu gibi probiyotikler, ek olarak da alınabilir. Bunlar genellikle sıvı, tablet veya toz formunda satılmaktadır. Vitaminlere benzer şekilde, probiyotik takviyeleri sağlıklı bir diyet planına ilave edilebilirler. Ancak probiyotik takviyelerin ek gıda olarak satıldığını ve bu nedenle ilaç gibi denetlenmediğini bilmek önemlidir.

Probiyotik takviyesi almalı mıyım

Bu sorunun cevabı sağlık gereksinimlerinize bağlıdır. Genel olarak sağlıklı olan insanların bağırsak sağlığını iyileştirmek için ek almaları gerekmez. Tabii ki bazı şeyler sindirim sistemini bozabilir. Bu, stres, kötü beslenme ve antibiyotikler gibi bazı ilaçlar nedeniyle olabilir.. Sürekli sindirim problemleriniz varsa diyetinize probiyotik takviyesi eklemek konusunda bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

Probiyotik takviyesinin ihtiyaç haline geldiği durumları şöyle sıralayabiliriz:

– Crohn hastalığı veya ülseratif kolit gibi bağırsak rahatsızlıkları

– Son zamanlarda antibiyotik kullanımı

– Son zamanlarda bağırsak enfeksiyonu geçirilmesi

– İrritabl bağırsak sendromu

Probiyotiklerin en yaygın yan etkileri gaz, şişkinlik ve sindirim düzensizlikleridir.

Destek almadan önce bilmeniz gerekenler

Probiyotik kullanmaya başlamadan önce bilmeniz gereken bazı şeyler vardır:

Talimatları okuyun: Her probiyotik ürününün kendi talimatları vardır. Bu talimatlar, probiyotik yemekten önce mi yoksa yemek sırasında mı alınması gerektiği konusunda size bilgi verir. Ne sıklıkla alacağınızı ve herhangi bir güvenlik uyarısını da bu talimatları okuyarak öğrenebilirsiniz..

Son kullanma tarihine bakın: Çoğu besin gibi bu takviyeler de kısa bir raf ömrüne sahiptir. Daha fazla sindirim problemi çekmemek için son kullanma tarihini kontrol edin.

Uygun şekilde saklayın: Probiyotikler canlı bakteriler olduğundan, buzdolabına ihtiyaçları olabilir. Daha fazla bilgi için etiketi okuyun.

İhtiyacınızı bilin: Probiyotik takviyesi seçmek gelişigüzel bir karar olmamalıdır. Sindirim sistemi ihtiyaçlarınız için hangisinin en iyisi olduğunu belirlemelisiniz.

Araştırmalar ne diyor

Probiyotikler tek başlarına bir tedavi şekli olmadığı için etkinliği birçok şeye bağlıdır. Bu etkinlik besin veya takviyedeki bakteri tipine, sahip olduğunuz sindirim sistemi koşullarına ve bakterilerin bağırsak sisteminde ne kadar iyi yaşayabildiğine bağlı değişebilir. Şu anda herhangi bir durumun tedavisi probiyotikler, ilaç olarak kullanılmasa da ek besin olarak alınabilir. Sindirim sorunları yaşıyorsanız, bir probiyotik takviyesi rahatlamanızı sağlayabilir.

Dyt. Serkan Sıtkı Şahin

Kadinvekadin.net

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan Ucuz Bilet Bulmanın 8 Yolu başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Sindirim Sisteminize Probiyotik Takviyeler

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x