İşiniz sabrınızı çeşitli şekillerde test edebilir. Çalışma ortamınızı her zaman kontrol edemezsiniz, ancak belirli insanlarla yapılan uzun görevler sizi fiziksel ve zihinsel olarak yorabilir. Bir tükenmişliğin eşiğindeymiş gibi hissetmek, normal günlük streslerden ayrıdır. İş hayatında tükenmişlik, iş stresinin hayatınızı nasıl etkilediği ile ilgilidir.

İş hayatında tükenmişlik sendromunun işaretleri:

İş/yaşam dengesi yoktur

Büyük paralar ödenirse, bazı işverenler tüm zamanınızı ve dikkatinizi isteme hakları olduğunu ve şikayet etmemeniz gerektiğini düşünüyor. Konumunuz veya ne kadar kazandığınızdan bağımsız olarak, bir işin hayatınızın her yönünü kontrol etmesine izin vermemelisiniz. Günün her saatinde çalışmak maaşınıza fayda sağlayabilir, ancak akıl sağlığınıza yardımcı olacak hiçbir şey yapmaz. Sizin için önemli olan her şeyi arka plana atmak tükenmişliğin işaretçisidir.

Ofiste arada bir yoğun geçen hafta normaldir. Ancak işiniz sizi yorgun ve stresli bir hale getirirse ve ailenizle en son ne zaman yemek yediğinizi veya yoğun geçmeyen normal bir iş günü hatırlayamıyorsanız, tükenmişliği önlemek için en kısa zamanda değişiklik yapmak isteyebilirsiniz.

Sinir bozucu bir karmaşa içindesiniz

Eğer iş hayatında tükenmişlik sendromunun eşiğinde iseniz, bu mutsuzluk kişisel hayatınıza girebilir. İş arkadaşlarınızla geçinemeyebilirsiniz ve ofis dışında da geçimsiz bir insan olma tehlikesiyle karşı karşıya olabilirsiniz. Bu sizi arkadaşlarınız ve ailenizle olumsuz ilişkilere sokabilir. Unutmayın, hiçbir iş kişisel ilişkilerininizi tehlikeye atmaya değmez.

İşinizle ilgili her şey sizi rahatsız etmeye başlar

İş konusunda heyecanlı olduğunuzda ve kötü günler az çok uzaktaysa, her güne coşkulu bir tavırla başlayabilirsiniz. İyimserliğiniz parlıyor ve dünyayı ele geçirmeye hazırsınız. Fakat tükenmişliğe yöneliyorsanız toplantılara, ekip çalışmasına ve işe dair her şeye ilginizi kaybedebilirsiniz. Katkılarınızın takdir edilmediğini ve mevcut işinizde hapsedildiğiniz hissine kapılabilirsiniz.

Yemek yer, uyur ve hayal kurarsınız

İyi stres (kısa süreli) ve kötü stres (uzun süreli) birbirlerinden çok ayrı kavramlardır. İyi stres, daha iyi performans göstermenize ve beyin gücünü artırmanıza yardımcı olan kimyasallar salgılarken, kötü stres, tükenmişlikten sorumlu stres, sizi sağlık problemleri için risk altına sokar. Sağlığınızdaki değişikliklere dikkat etmeniz önemlidir, çünkü bunlar tükenmişliğe yöneldiğinizin bir işareti olabilir. İş hakkında düşünerek uyanırsanız, iş hakkında düşünerek uyursanız ve işle ilgili sorunları kafanızda sürekli kurarsanız, zihniniz asla dinlenemez. Her zaman çalışma modunda gibi bir hisse kapılırsınız. Farkında olsanız da olmasanız da, bu sağlığınıza zarar verebilir.

Tükenmişlik sendromundan kurtulma

Aşırı çalıştığınızda ve bunalmış olduğunuzda, öğle yemeğini atlayabilir, egzersiz yapmayı bırakabilir ve geceleri sadece birkaç saat uyuyabilirsiniz. Bu tempoda yaşamak sağlıklı değildir ve er ya da geç erken tükenmişliğe neden olabilir. Sağlığınızın kontrolünü elinize alın. Gün boyunca neler olup bittiğinden bağımsız olarak, öğle yemeği molası verdiğinizden ve sağlıklı atıştırmalıklar yediğinizden emin olun. Kafein ve şekeri sınırlayın, bunlar sizi sinirlendirebilir ve endişenizi artırabilir. Kan şekerinizi düzenleyen ve sizi sakin tutan sağlıklı yağlar ve proteinleri beslenmenize ekleyin.

Haftada en az 150 dakika fiziksel aktivite yapmayı planlayın. Ve en önemlisi, iş hayatının sizi gece uykusundan mahrum bırakmasına izin vermeyin. Bu basit değişiklikleri yapın, daha iyi hissetmeye başlayacaksınız.

Hayatınızı dayanılmaz kılan iş streslerini tanımlayın. Robot değilsin ve insanüstü gibi davranmak sağlığını yavaşça bozabilir. Bir süredir bunalmış ve kaygılı hissediyorsanız, sorunun mucizevi şekilde ortadan kalkmasını beklemeyin. Patronunuzla konuşmayı deneyin. Fazla mesai yapıyorsanız veya iş tanımınızın dışında çalışıyorsanız, normal programa geri dönün.

Patronunuz daha fazla çalışmanızı isteyebilir. Doğal olarak, iyi bir izlenim bırakmak istersiniz, ancak şirketi tek başınıza kurtarmak sizin işiniz değil. İşvereninize bir sadakat duygusu hissetmeniz övgüye değer, ancak kendinize de sadık olmalısınız. Tatile çıkmayı deneyin. Bir yere seyahat etmeseniz bile, vaktinizi rahatlamak, uyumak veya yaratıcı tarafınızı yeniden keşfetmek için kullanın.

Serkan Sıtkı Şahin

Kadinvekadin.net