Ayak, her yere basma hareketi esnasında topuktan ayağın ön bölümüne doğru bir esneme hareketi yaparak vücudun yaylanma mekanizmasına yardımcı olur. Bu esneme hareketini sağlayan ayağın medial yüzünde bulunan ayak arkı, bir diğer adıyla longitundinal arktır. Ayak arkının normalden daha düşük seviyede (zemine daha yakın) oluşu düz tabanlık olarak adlandırılabilir.

Genelde travma, genetik yapı, kongenital faktörler, sistemik rahatsızlıklar, yanlış ayakkabılar ve yürüş bozukluklarından kaynaklı gelişen düz taban tablosu her yaş grubunda gözlenebilen bir tablodur. Çoğu zaman ağrı belirtisi göstermeyen bu tabloda efor ve tempoya bağlı zaman zaman sızılar, kramplar duymak mümkündür. Üstelik bu durum ayağın yürüme ya da koşma aktiviteleri sırasında daha çabuk yorulmasına sebep olabilmektedir.

Düz tabanlık ve içe basma

İçe basma, tibia ve fibulanın iki distal ucunun birleştiği, ayak bileği bölgesinin anormal medial hareketi sonucu oluşan, ayak arkındaki aşırı yüklenme tablosudur. Ayak çoğu zaman yere temasıyla birlikte içe basma durumunu gerçekleştirir. Bu anormal hareketle düz tabanlık ve içe basma tabloları birlikte görülür.

Düz tabanlıkta tedavi

Düz tabanlık bazen doğumsal, bazen travmaya bazen de ayak deformitelerine bağlı (örneğin: charcot deformitesi) olarak gelişebilir. Bu ve bu tür tablolarda podolog tarafından yapılan analizler ile hazırlanan tabanlık tedavisi uygulanır.

Sporcu ayak sağlığı

Spor yapmanın sağlığımıza harika bir etkisi var fakat ayaklarımıza her zaman o kadar iyi gelemiyebiliyor. Düzenli olarak spor yapıyorsanız ayaklarınızda birden fazla problem ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Yurtdışında tüm futbolcuların ve spor kulüplerinin kendi bünyelerinde çalıştırdıkları ayak bakım uzmanları vardır.ülkemizde ise podolglar tarafından yapılmaktadır. Sporcuların ayaklarında yaşanan en sık sorunlar; tırnak batması, nasır, özlü nasır, mantar, ayak ve parmak deformeleri ile ayaktaki biyomekanik problemler olarak belirlenmiştir. Podologların yaptığı sporcu ayak bakımı, yürüme analizi, kişiye özel tabanlıklar ve podolojik uygulamalar ile mevcut ayak sorunları giderilirken olası ayak sorunlarının da önüne geçmiş oluyor.. Sürekli antreman ve kamp döneminde olan sporcular, bu uygulamalar ile hiçbir şekilde sosyal ve spor aktivitelerinden geri kalmamaktadır.

Podolog Muhammet Korkmaz

Kadinvekadin.net