ÇEVRE BAKANLIĞI’NIN “ÇELİŞKİ İZAHINA” CHP’Lİ AKIN’DAN TEPKİ: MERALARIMIZ TÜKENİYORKEN HANGİ BAKANLIĞA İNANALIM?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, tarım ve hayvancılığın başkenti Balıkesir’de meraların azalması ile ilgili verdiği soru önergesine Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan gelen cevaba tepki gösterdi. Akın, “Bakan Kurum’un yanıtı bir hayli izaha muhtaç. İktidarın hangi Bakanına nasıl ve neye göre inanalım? Sol kulağı sağ elle gösterip bir de topu taça atıyorlar. Böyle yönetim mi olur? Meraların giderek azalmasına, talan ve ranta açılmasına bu yönetim anlayışı izin veriyor” dedi.

CHP’li Ahmet Akın, Milli Emlak’ın satış ilanı verdiği arazileri Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a, Balıkesir’in azalan mera ve çayır arazilerini de Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sorduğunu, 2 ay önce bu konuyu Meclis gündemine taşıdığını hatırlattı.

AKIN, BAKAN KURUM’A YANLIŞ VERİLERİ DÜZELTTİRDİ

CHP’li Ahmet Akın’ın Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın görev alanındaki Balıkesir’in mera ve çayırlarının satışları, meraların azalması ilgili olarak her iki Bakan’a sorduğu önergelerden birine Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan yanıt geldi. Kurum, her iki bakanlığın hazırlayarak kamuoyu ile paylaştığı Balıkesir mera arazilerinin azalması ile ilgili verilerin Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan alınarak Balıkesir Çevre Durum Raporu’na eklendiğini ifade etti.

Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın’ın “Balıkesir’de tarım, çayır ile mera arazilerindeki azalış gösterirken Bakanlığınız bu verileri kamuoyundan gizlemekte midir? Bu veriler neden gizleniyor? Tarım İl Müdürlüğü’nün 2018 verileri ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün hazırladığı raporların verileri arasındaki çelişki nasıl izah edilebilir?” sorularına Bakan Kurum, “Herhangi bir veri gizleme durumu söz konusu olmayıp veriler arasındaki çelişki Balıkesir Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile Tarım ve Orman Müdürlüğünün kullandığı veri tabanının aynı olmamasından kaynaklanmaktadır. Balıkesir İli Çevre Durum Raporunda kullanılan veri Mülga Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bilgi işlem Dairesi Başkanlığı Corine Veritabanıdır. Söz konusu veri tabanı en son 2012 yılında güncellenmiş olup ayrıntılı veriler içermesi sebebiyle İl Çevre Durum Raporlarında 2012 yılından beri bu veri kullanılmaktadır. İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden alınan bilgilerde 2018 Çevre Durum Raporuna eklenmiştir.” diyerek yanıt verdi

CHP’li Ahmet Akın Bakan Kurum’un Balıkesir’in meraları ile ilgili verdiği cevaba tepki göstererek şunları söyledi:

“Balıkesir’in mera arazilerinin azaldığı bir gerçek. Bakan Kurum da bunu doğruluyor. Balıkesir İli 2014 Yılı Çevre Durum Raporu’na göre ‘ilin arazisinin yüzde 32’si kültür arazisi, yüzde 8’i çayır ile mera ve yüzde 15’i kullanılmayan arazi’. Yine Balıkesir İli 2018 Yılı Çevre Durum Raporu’na göre “İlin arazisinin yüzde 32’si kültür arazisi, yüzde 8’i çayır ile mera ve yüzde 15’i kullanılmayan arazi.’ Yani, Bakanlığın raporlarına göre Balıkesir’de son 4 yılda söz edilen arazilerde hiç azalma olmamış. Balıkesir Tarım İl – Müdürlüğü’nün 2018 yılı verilerine göre ise tarım alanı yüzde 27,1; çayır – mera alanı yüzde 5,66; orman alanı yüzde 44,85, tarım dışı arazi de yüzde 22,28’dir. Eğer Bakan Kurum’un dediği gibi veriler Tarım Bakanlığı verileri ise Balıkesir mera arazilerinde ciddi bir azalış söz konusu. Sayın Bakan Kurum da bu azalışı doğrular mahiyette bilgi veriyor. Ama Bakan Kurum’un yanıtı bir hayli izaha muhtaç. Bu veriler 2018 yılı için neden güncellenmedi ve hep eski veriler kullanıldı? Halktan bilgi gizlenmediğine inanmak istiyoruz. Milli Emlak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı bir kurum ve Hazine arazilerinin satışlarını gerçekleştiriyor. Mera arazileri bu kadar azaldığı bir dönemde aklımıza takılan sorular olmuyor değil. Bu verilere bakarak iktidarın hangi Bakanına nasıl ve neye göre inanalım? Sol kulağı sağ elle gösterip bir de topu taça atıyorlar. Böyle yönetim mi olur? Meraların giderek azalmasına, talan ve ranta açılmasına bu yönetim anlayışı izin veriyor. Tarım ve Orman Bakanlığından gelecek yanıt, çelişkileri ve ülkenin bu iktidar tarafından nasıl yönetildiğini daha açık bir şekilde ortaya koyacak.”

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan Avşa Adası Nereye Bağlıdır? Adaya Ulaşım, Nerede Kalınır? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ÇEVRE BAKANLIĞI’NIN “ÇELİŞKİ İZAHINA” CHP’Lİ AKIN’DAN TEPKİ: MERALARIMIZ TÜKENİYORKEN HANGİ BAKANLIĞA İNANALIM?

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x