Akın: Enerjide Dışa Bağımlıyız

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı olduğunu ve bu bağımlılığın her geçen gün arttığını söyledi.
Akın “1990’da yüzde 50 civarında olan dışa bağımlılık, 2002’de yüzde 56’ydı, bugün ise yüzde 75 düzeyinde. AKP hükümetinin politikaları, bizi daha da fazla bağımlı hale getirdi. Ülke olarak büyük doğal kaynaklarımız var. Güneşten yıllık 400 milyar kilovatsaat enerji üretme potansiyelimiz var. Nükleer enerji gibi çok spesifik bir konuda ihaleyi Ruslara veriyoruz. Ne yazık ki Türkiye’de, nükleer enerjinin vidasını sıkacak bir eleman bile yok. Şimdi bir bombayı yerleştiriyoruz, anahtarını Ruslara veriyoruz. Rüzgârla üretim yüzde 3,3, oysa potansiyelimiz 100 milyar kilovatsaat. Şu anda her yıl enerjiye 55 milyar dolar ödüyoruz” dedi.
-Damadın bakan olması etik değil
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Serhat Albayrak’ın enerji bakanı olmasını da eleştiren Akın “Demokraside cumhurbaşkanı damadı enerji bakanı olmaz. Herkes siyaset yapabilmeli ancak bir ülkenin enerji bakanının ‘cumhurbaşkanının damadı’ olması etik değildir. Ultra bir profesör bile olsa etik olarak yerine oturmuyor. Çünkü Enerji Bakanlığı, paranın en çok döndüğü ve en stratejik bakanlıktır. Enerjideki kâr marjlarını, yatırımları, uygulamaları düşündüğümüzde, müthiş rantsal boyutu olan işler. Demokrasiyle yönetilen ülkelerde olmaması gereken bir şeydir. Umarız başarılı olur ama bu etiketle ne kadar başarılı olacağı şüphelidir” ifadesini kullandı.
-Akaryakıtta yüzde 75 vergi var
Ülkemizdeki akaryakıt fiyatlarına da dikkat çeken Akın “KDV’si yüzde 18 olsa, benzinin litresi 2 liraya satılır. Dünyada akaryakıt fiyatları 110 dolarlardan 30 dolara indi. Bizde ise akaryakıt fiyatları devamlı artıyor. Hükümet, halkı kandırma amacıyla fiyatları bir geri iki ileri çekiyor. Sağlıklı bir politika olsa, fiyatların dünyada düşmesiyle bizde de otomatik düşmesi gerekir. Benzinde yüzde 75 vergi var. Benzinde yüzde 18 vergi olsa, benzini 2 liraya alabiliriz” dedi.

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan Mavi Sertifikalı Ceviz Fidanı Talebine Yetişemiyorlar başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Akın: Enerjide Dışa Bağımlıyız

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x