Balıkesir Valiliği himayesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinasyonuyla gerçekleşecek “Somut Olmayan Kültürel Miras Araştırmaları” isimli projenin protokol imza töreni düzenlendi. Projeyle İlimiz genelinde sözlü gelenekler ve anlatımlar, gösteri sanatları, toplumsal uygulamalar, ritüeller ve şölenler, doğa ve evrenle ilgili bilgi ve uygulamalar ile el sanatları gelenekleri araştırılacak.
“Somut Olmayan Kültürel Miras Araştırmaları Projesi” kapsamında Balıkesir’in 20 ilçesinde destanlar, halk hikayeleri, atasözleri, masallar, fıkralar ile meddah, kukla, halk tiyatrosu, nişan, düğün, doğum Nevruz gelenekleri, geleneksel yemekler, halk hekimliği, halk takvimi, halk meteorolojisi, dokumacılık ve halk mimarisi gibi konularda araştırmalar yapılacak. Birçok kurum ve kuruluşun içinde yer aldığı projede unutulan veya unutulmaya yüz tutmuş konuların gelecek nesillere aktarılması sağlanacak.
Vali Hasan Şıldak, Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi birlikte hayata geçirilecek projenin protokol imza töreninde yaptığı konuşmada; “Çalışmamız çok derinlikli ve uzun süreli bir çalışma olmasıyla birlikte bilimsel verilere dayanacak. Destek sağlayan, bizlerle birlikte olan Büyükşehir Belediyemize, Balıkesir Üniversitemize ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitemize gösterdikleri duyarlılık ve hep birlikte hareket etme gücünü ortaya koydukları için teşekkür ediyorum. Ayrıca İl Kültür ve Turizm Müdürümüz ve projenin hazırlığında bulunan ekibine de çok teşekkür ediyorum. Üniversitelerimizden alan çalışması yapacak olan 30’un üzerinde akademisyenimiz bulunuyor. Gönüllü olarak bu projede görev alan herkese bu vesile ile tekrar teşekkür etmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.
“Heyecan Verici Bir Çalışma”
İlimizin her alanda olduğu gibi kültürel anlamda da çok zenginliklere sahip olduğunu belirten Vali Şıldak; “Projedeki amaç durum tespiti yapmak, geçmişten bize intikal etmiş olan değerlerimizi, somut olmayan kültürel mirasımızı ki Balıkesir bu manada bu geniş coğrafyada her alanda olduğu gibi kültür yönünden de çok zengin bir vilayet, potansiyeli çok yüksek, çok farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış, kültürel çeşitliliği olan bir alan. Bu coğrafyayı kayıt altına almak bizim boynumuzun borcu. Bu kaydı inşallah en sağlıklı bir şekilde, bilimsel yöntemlere uygun olarak gerçekleştireceğiz ve gelecek kuşaklara, yeni nesillere de kalıcı bir eser olarak sunmuş olacağız. Heyecan verici bir çalışma olduğunu ben tekrar vurgulamak istiyorum. Pandemi koşullarında nasıl uygulanacak diye sorulacak olursa, projenin önemli bir hazırlık aşaması olacak. Biz pandeminin koşulları elverene kadar, yani alan çalışmaları başlatmamız için uygun ortamı sağlayana kadar hazırlık dönemini gerçekleştirmiş olacağız. Ben projenin ilimize, kültür dünyamıza ve bütün Balıkesir’e hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.
Protokol imza altına alındı
Katılımcılar tarafından yapılan konuşmaların ardından Vali Hasan Şıldak, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlter Kuş, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı ve GMKA Genel Sekreteri Hasan İskender işbirliği protokolünü imzalandılar.
Bir önceki yazımız olan Avşa Adası Nerede? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Yorumlar kapalı.