AKIN, “ELEKTRİK KESİNTİLERİ ARAŞTIRILSIN”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın son günlerde yaşanan elektrik kesintileri konusunda Meclis Araştırması açılmasını istedi. İstanbul başta olmak üzere pek çok ilimizde yaşanan ve halkı karanlıkta bırakan, fabrikalarda üretimin durmasına neden olan elektrik kesintilerine elektrik üretimindeki plansızlığın neden olduğunu açıklayan Akın şöyle konuştu, “2015 yılında elektrik üretiminde doğal gazın payı %38 olmuştur. 2016 yılının Ekim ayı itibariyle doğal gazın elektrik üretimimizdeki payı %32,5 olmuştur. Bu yüksek bir orandır. Mevsim koşullarına bağlı olarak ısınma amaçlı doğal gaz tüketiminin artması doğal gaz yakıtlı elektrik santrallerine verilen gazın azalmasına yol açıyor. Bu da elektrik üretimi üzerinde olumsuz etki yapıyor. Bu kesintiler bir kez daha bize elektrik üretiminde yerli kaynaklara yönelmemizin önemini hatırlatmış oldu” dedi.

Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın’ın TBMM Başkanlığına sunduğu Araştırma Önergesi şu şekilde “2016 yılının son günlerinde yaşanan elektrik kesintileri İstanbul başta olmak üzere bazı kentlerimizin karanlıkta kalmasına yol açmıştır. Konuyla ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada aşırı yağışlar ve fırtınanın elektrik iletim hatlarında geçici arızalara yol açtığı, bu yüzden de elektriklerin kesildiği, en kısa zamanda arızanın giderileceği belirtilmiştir.

Daha sonra yapılan ikinci açıklamada hava koşullarının çalışmaları olumsuz etkilediğinden bahisle elektrik kesintisinden konutlardaki vatandaşlarımızın olumsuz etkilenmesini önlemek için demir çelik fabrikalarına, çimento fabrikalarına ve organize sanayi bölgelerine elektrik verilmediği ifade edilmiştir.
Yine aynı konuda bakanlık yaptığı bir başka bir açıklamada yaşanan kesintilere sadece enerji nakil hatlarındaki kopma ve arızaların neden olduğu, kesintilerin enerji yetersizliğinden kaynaklandığı iddialarının gerçeği yansıtmadığı belirtilmiştir. Daha sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak sıkıntının tamamen ortadan kaldırıldığını açıklamıştır.

Ancak aradan zaman geçmiş olmasına rağmen elektrik kesintilerinin sürdüğü, sanayi tesislerine elektrik verilmediği, bu yüzden ülkemizde sanayinin çok yoğun olarak yer aldığı Marmara Bölgesinde kesintilerin üretimi vurduğu, devam edemeyen üretim nedeniyle çok ciddi boyutlarda zararların ortaya çıktığına ilişkin bilgi ve haberler basın yayın organlarında yer almıştır. Bütün Marmara Bölgesini kapsayan sorunun ikitelli, Gebze, Çerkezköy 1 ve 2. Organize sanayi bölgelerinde yüzlerce fabrikada üretime ara verilmesine yol açtığı belirtilmektedir.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında ismi verilmeyen üst düzey bir bürokrat kaynak gösterilerek yapılan haberde elektrik üretim ve iletim sistemlerine yönelik 15 Temmuzdan sonra siber saldırıların olduğu belirtilerek, kesintilere bu saldırıların neden olabileceği ima edilmiştir.
Konuyla ilgili açıklama yapan meslek odaları ve uzmanlar ise kesintilerin nedeni olarak elektrik üretiminde yaşanan plansızlığı göstermektedir. Yapılan açıklamalarda ülkemizin elektrik üretiminde doğal gaz yakıtlı santrallerin oranının yüksek olması, yaz saati uygulaması ve soğuyan hava koşulları nedeniyle evlerde doğal gaz ihtiyacının artmış olması nedeniyle, elektrik santrallerine doğal gaz verilmesinin azaltılmasından kaynaklı olarak pek çok doğal gaz yakıtlı elektrik santralinin devreden çıkmış olmasının elektrik üretiminde yetersizliğe yol açtığı belirtilmektedir.

Havaların soğuması nedeniyle BOTAŞ’ın elektrik santrallerine gaz vermemesi nedeniyle Kasım ayında yüzde 37,9 olan doğal gazın elektrik üretimindeki payının Aralık başında %31,4’e, 14 Aralık’tan sonra %30’un altına düştüğü, 22 Aralıktan sonra ise %17,4’e kadar gerilediği TEİAŞ verilerinden anlaşılmaktadır. Elektrik üretiminde yaşanan bu sıkıntı aynı zamanda elektrik fiyatlarında da ciddi dalgalanmalara yol açmıştır. Hatta 23 Aralık 2016 günü 1 MWh elektrik fiyatı 1899 lira gibi fahiş düzeylere tırmanmıştır.

Ülkemizin enerji alanında içine düştüğü bu açmazın teknik sıkıntılarla açıklanamayacak derecede büyük olduğu anlaşılmaktadır.
2016 yılının son günlerinde başlayan ve devam eden elektrik kesintileri ile elektrik üretiminde var olan sıkıntıların araştırılması, elektrik arz güvenliğinin sağlanması için yapılacakların belirlenmesi, bu yönde öneriler geliştirilmesi amacıyla Anayasanın 98, TBMM İç Tüzüğünün 104 ve 105. Maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz”

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan Mavi Sertifikalı Ceviz Fidanı Talebine Yetişemiyorlar başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

AKIN, “ELEKTRİK KESİNTİLERİ ARAŞTIRILSIN”

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x