Küçük yaraların çoğu zararsızdır ve birkaç gün sonra kaybolur. Ancak bazen mikrop kapabilir, enfekte olabilirler. Bu yüzden uygun yara bakımı ile iyileşmeyi hızlandırmak önemlidir. Travma veya cilt hasarları, açık veya kapalı olabilen yaraların ana nedenleridir. Yaralar yeniyse akut yaralar olarak kabul edilir. Yaralar üç ila dört haftadan uzun sürerse kronik olarak kabul edilir. Yüzde ve vücutta yaraların nasıl hızlıca iyileştirilebileceğini merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Bir yara nasıl daha hızlı iyileşir? İşte tüm doğal teknikler…

Yara iyileşmesini hızlandıracak besinler

Derin yaraların daha hızlı iyileşmesini istiyorsanız, beslenmenize dikkat etmelisiniz.

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere iyileşmeye yardımcı olabilecek birçok besin vardır:

Koyu yeşil yapraklılar: Lahana, ıspanak, brokoli ve diğer yeşillikler, kanın pıhtılaşması için gerekli olan K vitamini bakımından zengindir.

Protein: Vücut, proteinini kaybetmiş dokuları yeniden inşa edemez. Her öğünde protein almaya çalışın.

Balıklar: Balıklar, ceviz, keten tohumu ve chia tohumu gibi gıdalarda bulunan esansiyel yağ asitlerini içerir ve bu yaraların hızla iyileşmesine yardımcı olmak için kritik öneme sahiptir.

Bal

Bal, yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmak için mükemmel bir çözümdür. Bal, yarayı temizlemeye, irin ve kokular dahil enfeksiyon belirtilerini azaltmaya, ağrıyı azaltmaya ve hatta iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olabilir. Araştırmalar balın etkili bir antiseptik yara sargısı olarak etki ettiğini göstermektedir. Bal aslında hidrojen peroksit yapmak için vücudun sıvılarıyla reaksiyona girerek bakteriler için uygun olmayan bir ortam oluşturur. Bal deal hidrojen peroksit seviyelerini teşvik edebilir.

Bazı yaraların bal uygulamasıyla iyileştiği bilinmektedir. Balın ameliyat sonrası meydana gelen yaralar, kronik bacak yaraları, apseler, yanıklar, sıyrıklar ve kesikler dahil olmak üzere çok çeşitli yaralara yardımcı olduğu gösterilmiştir. Bal, kokuları ve irinleri azaltır, yarayı temizler, enfeksiyonu azaltır, ağrıyı azaltır ve iyileşme süresini hızlandırır.

Çinko

Çinko bağışıklık fonksiyonunu arttırır ve cilt iyileşmesine yardımcı olur. Çinko eksikliği yara iyileşme sürecini etkileyebilir.Nutrients dergisinde yayınlanan 2018 tarihli bir bilimsel makalede “çinko, yara iyileşme sürecinin her aşamasını düzenlemede önemli bir rol oynar; membran onarımı, oksidatif stres, pıhtılaşma, iltihaplanma ve immün savunma, dokunun yeniden epitelizasyonu, anjiyogenez, fibroz / skar oluşumuna kadar uzanan bir öneme sahiptir.” deniliyor. Çinko yaraların iyileşme süresini önemli bir derecede kısaltıyor.

Kırmızı et, kabak çekirdeği ve kaju gibi beslenme planınıza dahil edebileceğiniz birçok zengin çinko içerikli gıda var. Ayrıca çinko takviyesi de alabilirsiniz.

Kollajen

Bir yaranın nasıl daha hızlı iyileşeceğini merak ediyorsanız, vücutta en bol bulunan protein olan kollajeni göz önünde bulundurmalısınız. Cildi güçlendirmesiyle bilinen kollajen, yeni doku büyümesini teşvik eder ve yara iyileşmesini hızlandırır. Kollajen beslenmenize dahil etmek için kemik suyunu tariflerinize ekleyebilirsiniz.

C vitamini

Yara bakımı gerçekten hızlandırabilen diğer bir önemli besin maddesi C vitaminidir. Bir önce okumuş olduğunuz gibi cilt dokularının ve kan damarlarının zarar görmemesi için kritik öneme sahip olan kollajen üretimine yardımcı olur. C vitamini aslında yara iyileşme sürecinin tüm aşamalarında önemli bir rol oynar.

Turunçgiller, çilek, domates ve dolmalık biber gibi C vitamini açısından zengin besinler yoluyla günlük beslenmenizde bu güçlü antioksidanı almak zor sayılmaz. Ayrıca yüksek kalitede bir C vitamini takviyesi de alabilirsiniz.