Tatlı Krizlerinin Sebebi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tatlı krizleriyle baş etmemizi sağlayan dürtü kontrolünü etkileyen unsurlar neler?

Diyet, asla aç kalmak değildir. Ama özellikle tüketmememiz gereken, diyetimizde sınırlandırdığımız besinlere karşı disiplinli bir otokontrol mekanizmasını devreye sokmalıyız. Peki krizlerle başetmemizi sağlayan bu kontrolü etkileyen unsurlar neler? Kısıtlayıcı bir diyette hepimizin haftada bir gün kaçamak günü olur. Kendimizi güzel bir tatlıyla ödüllendirmek isteriz çoğu kez. Peki bu küçük şımarıklığın tek sebebi o anlık kaçamak yapmak mı?

Evde, ofiste, bir açılışta…

Herhangi bir yerde, herhangi bir zaman size sunulan bir parça çikolatalı keki kolay kolay reddedemeyiz. Bunun tek sebebi karşı tarafı kırmamak olabilir. Ama gerçekten öyle mi? Yeni yapılan bir araştırmaya göre tatlı krizlerimizin sebebi, baş düşmanımız‘stres’ olabilir! Evet, stres. Uykusuz geçen bir gecenin ardından, sabah ofiste size sunulan keki kabul etme ihtimaliniz daha yüksek. Stresli bir günün ardından dürtülerinizi kontrol etmeniz oldukça zorlaşır ve bu tatlı krizlerimizde kendimize karşı koyamamıza neden olabilir. Personality and Social Psychology dergisinde yayımlanan bir çalışmada 211 katılımcı, 30 gün boyunca online anket doldurdu. Katılımcılara toplam uyku saatleri, gün içinde alkol kullanımı, günlük aktivite düzeyleri ve gün içinde yaşadığı stresler soruldu. Stresli bir gün geçiren katılımcıların cevaplarında üç ifade hemen hepsinde aynıydı. Bunlar;“Şuanda aklımı bir şeye odaklayamıyorum.”, “Şu anda zihinsel enerjim azalıyor.”, “Dürtülerimi kontrol etmekte zorlanıyorum.”. Stersli bir gece veya stresli bir günün ardından karşı koyma kontrolümüz oldukça zorlaşıyor.

Uykusuzluk tatlı krizlerine karşı koyamamanızın sebebi olabilir.

Her zamankinden kısa bir uyku, otokontrol mekanizmanızı etkileyebilir. Dürtülerinizi kontrol edememe noktasına gelebilirsiniz. Dürtü kontrolünüzün güçleşmesinin nedeni uyku kaybının günü normalden daha stresli hale getirmesi ve daha sonra kendi kendine kontrol güçlüklerini arttırmasıdır. Stres kaynaklı bu gibi durumlar seçimlerinizi etkileyebilir. Ve şüphesiz ‘hayır’ demek daha zorlaşır. Daha fazla stres altında, dürtü kontrolünüzün zor olduğunu hissederek, kötü seçimler yapabilirsiniz. Tüm bunlara karşı alacağınız en iyi önlem ise her gece doğru miktarda uyumaktır. Son çalışmalar uyku süresinin en az 7 saat olması gerektiğini gösteriyor. Eğer bir diyet yapıyorsanız ve tatlı krizlerinizle baş etmeye çalışıyorsanız, uykunuzu aldığınızdan emin olun. Bu hem stresinizi azaltacak hem de tatlı krizlerinize direnmenizi sağlayacak.

Dyt. Serkan Sıtkı ŞAHİN

Kadinvekadin.net 

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan Ucuz Bilet Bulmanın 8 Yolu başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Tatlı Krizlerinin Sebebi

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x