Tartışmasız suyun canlılar için oksijenden sonra ihtiyaç duyduğu ve yaşamın önemli bir parçası olduğunu biliyoruz. Dünyanın dörtte üçü sularla kaplı iken bedenimizde aynı şekilde olduğunu duyardık hep. Ancak bilimsel verilere göre biliyoruz ki, insan bedeninin yaklaşık yüzde 55-60’ı sudan oluşuyor. Bu oran yeni doğan bebeklerde yüzde 75’e ulaşıyor. Kimin ne kadar sıklıkta su tüketmesi gerektiğine dair sorulan sorulara da kişinin metabolizmasına, yaşadığı bölgeye ve hava koşullarına göre değişiklik göstermektedir diyebiliriz. Erkeklerin günde 2.5-3.7, kadınların ise 2-2.7 litre su içmesi gerekiyor.

Suyun sağlığa olan faydaları

– Bağışıklık sisteminin düzenli bir şekilde çalışması için her gün yeterli miktarda su tüketilmelidir.

– Yeterli miktarda su tüketilmesinde cilt daha canlı, parlak görünür.

– Kan basıncını düzenlerken kalp atış hızını da ideal bir aralıkta tutar.

– Vücut sıcaklığını normal tutmaya yardımcı olur.

– Dokuları ve organları sağlıklı tutar.

– Böbrekleri toksik maddelerden arındırır.

– Hücrelere oksijen ve besin taşıma görevini üstlenmiştir.

– Kabızlığı önler, besinlerin sağlıklı bir şekilde sindirilmesine yardımcı olur.

Seyahat esnasında da su tüketmeliyiz

Uçak yolcularını etkileyen en yaygın sağlık problemlerinden biri, kabin havasındaki nem eksikliğinden kaynaklanan ve yetersiz su tüketimi esnasında görülen dehidrasyondur. Uçuş sırasında dehidrasyonu (sıvı kaybını) önlemek için bol miktarda su tüketilmelidir.
Hava yolculuğunun neden olduğu dehidrasyon özellikle uçak kabinlerindeki düşük nem seviyelerinden kaynaklanmaktadır. Normal bir iç mekan nemi %30 ile %65 arasındadır. Uçak kabininin içindeki hava ise genellikle %10 ile %20 arasında bir nem seviyesine sahiptir. Bu nedenler, uçak yolculuğu sırasında yeterli su tüketimine yönelik önlemler alınmasını zorunlu hale getirmiştir.

Sıvı kaybı sonucunda oluşan ödem kişilerin kendilerini daha şiş hissederek rahatsız olmalarına neden olur. Bunu önlemek için ılık-oda sıcaklığında su tüketmeye çalışın.

Havada olduğunuz sürece dehidrasyonu önlemenin bazı basit yolları vardır:

Bol su tüketin

– Yolcular genellikle uçuş boyunca sıvı tüketmeyi unutabilirler. Dehidrasyonu önlemek için uçağa binmeden önce sıvı tüketmeye başlayın. Uçuş sırasında da fırsat buldukça su için. Ancak tüm sıvıların iyi bir fikir olmadığını unutmayın. Alkol dehidrasyonu şiddetlendirebilir. Kahve, çay ve kola gibi kafeinli içecekler de dehidrasyonu arttırabilir.

Nemlendirici kullanın

Uçak kabininin içindeki hava ciltte kuruma yapabilir. Bol miktarda su tüketiminin yanı sıra, yanınızda nemlendirici krem bulundurabilir ve cildinizi nem kaybına karşı korumak için uçuş sırasında sık sık uygulayabilirsiniz.

Göz damlası kullanın

– Özellikle lens kullanan yolcular için düşük kabin havası gözde kurumaya neden olabilir. Bu sorunu gidermek için doktorunuz tarafından önerilen göz damlaları gözde ki kurumaya karşı cankurtarandır.

Burun spreyi bulundurun

– Kuru kabin havası, bazı insanlarda burun rahatsızlığına ve hatta burun kanamalarına neden olabilir. Uçarken, düşük kabin nemi yüzünden burun kuruması halinde, burun spreyi yanınızda bulundurun.

İlaçlarınızı yanınıza alın

– Dehidrasyon, astım gibi solunum rahatsızlığı olan insanlarda nefes alma problemine neden olabilir. Astım ilacı kullanan yolcuların, yolculuk öncesinde ilaçların yeterli olup olmadığı, arttırılması veya değiştirilmesi gerekip gerekmediğini doktorlarıyla görüşmelerinde fayda var.

Doc. Dr. Halit Yerebakan