Şeker Hastalığına Ne İyi Gelir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Günümüzde birçok insanın yaşadığı diyabet yani şeker hastalığı pankreasın ürettiği insülinin yetersizliğinden ya da etkisizliğinden kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Hücrelerde bulunan glukoz günlük aktivitelerimizi devam ettirmemizi sağlayan enerji kaynağıdır ve vücut sürekli kanda bir miktar glukoza ihtiyaç duymaktadır. Vücutta insülin salgılanmaması durumunda hücrelerin enerji ihtiyaçları karşılanamaz ve glukoz hücreye giremez. Hücreye şeker girememesi durumunda kanda birikmeler olur ve kanda normal olarak bulunması gereken  miktarın üstüne çıkar.

Şeker hastalığının en sık görülen belitilerinden birisi çok sık idrara çıkmaktır. Sık idrara çıkılması durumunda aşırı susamalar meydana gelir. İdrar kilo atımını gerçekleştirdiği için kişilerde kilo kayıpları görülmeye başlar. Eğer kanda glukoz seviyesi yükselirse buna bağlı olarak görme bulanıklıkları oluşabilir. Ciltte oluşan kurumalar, sürekli olarak halsizlik, yorgunluk, çabuk yorulma, yaraların geç iyileşmesi, idrar yolu enfeksiyonları gibi belirtiler ile de kendini gösterebilir. Şeker hastalığına ne iyi gelir?

Şeker hastalığı kanda oluşmasından dolayı kişilerde damar hastalıkları oluşturabilmektedir. Oluşan bu damar hastalıkları önlenmezse kalp krizleri, felç, körlük, böbrek hastalıklarına kadar gelişen ve hayati önem taşıyan tablolar oluşabilmektedir.

Fazla kilolu kişilerde daha sık görülen bu hastalığın bir diğer nedeni de genetik faktörlerdir. Hızlı ve çabuk yemek yiyenler, hipertansiyonu olanlar, hareketsi bir yaşam tarzı bulunan bireylerde de görülebilir.

Şeker Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler?

  • Şeker hastalığında hazırlanacak beslenme programları sadece rahatsızlığın belirtilerini hafifletmez aynı zamanda daha ciddi ve ileri boyutlara taşınmasını da engellemiş olur. Fasulye, bezelye ve mercimek gibi bakliyatlar tüketilebilir.
  • Yüksek miktarda besin lifi ve yağ asidi içeriğinden dolayı kişilere keten tohumu tüketimi önerilmektedir. Şekerin düşmesini sağlayan keten tohumu içerisinde vücudun üretemediği pmhe-3 ve omega-6 yağ asitleri de bulunmaktadır.
  • Protein bakımından zengin bir besin olan badem tüketimi de metabolizmanın güçlenmesini sağlayarak insülin direncinin kontrol altında tutulmasına yardım etmektedir.
  • Gün içerisinde düzenli olarak tüketeceğiniz tarçın sayesinde kan şekeri seviyeniz %20 oranında düşecektir. Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olan tarçın tüketimi aynı zamanda kötü kolesterole karşı da düşürücü etkiler göstermektedir.
  • Kan şekeri seviyesinin sabit tutan besinlerin arasında tatlı patatese de yer verilmektedir. Kişiler tatlı patates tükettiği taktirde kan şekeri seviyesi yavaş yavaş yükselerek uzun bir süre boyunca aynı seveyede kalacaktır. Bu da açlık hissinin önüne geçecektir.
  • Zerdeçala sarı rengini veren bileşikler in tam bir diyabet karşıtı olduğu belirtilmiştir. İçerdiği kurkumin adı verilen bileşenin yapılan çalışmalar sonrasında kan şekerini düşürücü etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Yemeklerinize koyabilir ya da ılık su içerisine ekleyeceğiniz bir tatlı kaşığı zerdeçal çayını içerek kan şekeri seviyenizi düzenleyebilirsiniz.
  • Anti-inflamatuar ve antioksidan özellikleri bulunan zencefil de şeker rahatsızlığının giderilmesinde tercih edilen bir diğer popüler bitkidir. Zencefilin ilerleyebilecek komplikasyonları önlediği gözlemlenmiştir.
  • Soğan tüketimi ile de kan şekeri seviyenizin düşmesine yardımcı olabilirsiniz.
  • Çörek otu kan şekeri seviyesini düşürmekle kalmaz kalp ve ciğer hastalıklarına karşı da korunmanızı sağlar.
  • Genellikle cilt rahatsızlıklarında kullanılan bir bitki olan aloe veranın açlık kan şekeri seviyesini düşürücü etkileri de bulunmaktadır.
  • Şeker hastalığı bulunan kişilere uzmanlar günde 3 diş sarımsak tüketmelerini önermektedirler. Tüketilen bu sarımsak insülin salınımını artırarak kan şekerinizin düşmesine yardımcı olmaktadır.
  • Şeker hastalarının mutfaklarında olmazsa olmazlarından birisi de şüphesiz enginar olmalıdır. Enginar sadece kan şekerinizin yükselmesini önlemez aynı zamanda dengede kalmasını da sağlar.

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan Tanıtım Yazısı ile Seo başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Şeker Hastalığına Ne İyi Gelir?

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x