SEÇİM BEKLENTİLERİ ÜZERİNE..!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2019 yılında Türkiye’yi üç seçim bekliyor. 2019’un bahar aylarında yerel seçim için sandığa gidecek Türkiye’yi, 2019’un ağustos ayında ise Cumhurbaşkanlığı seçimi bekliyor. Aynı yılın kasım ayından önce de genel seçim yapılacak.

BANDIRMA YEREL SEÇİM SONUÇLARI

Hem seçimlerin bütçeye getirdiği ek yük, hem de bu üç seçim arasında birkaç ay olması nedeniyle, yerel-genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili AK Parti ve siyasal iktidar değişik seçim alternatifleri üzerinde duruyor.
2019 yılı içinde gerçekleşecek üç seçim de AK Parti açısından önemli. 2023 hedefine kitlenmiş AK Parti ve siyasal iktidar açısından 2019 yılı içinde gerçekleşecek seçimler keskin bir siyasi viraj niteliğini taşıyor.
Bugün için ise en çok kamuoyunda tartışma konusu olan, 2019 Mart’ında gerçekleşmesi beklenen yerel seçimlerin öne alınması. Siyasi kulislerde özellikle erken bir yerel seçimin 2017 yılı baharı ya da sonbaharında gerçekleşe bileceğine dikkat çekiliyor. AK Parti’nin 2016 yılı sonuna kadar veya 2017 yılının ilk aylarında kongre sürecini tamamlamayı öngörmesi, bu yöndeki öngörüleri güçlendiren bir unsur.
Olabilir mi, sorusuna verilecek yanıt, ‘neden olmasın’ olabilir!
İKTİDAR PARTİSİ DE MUHALEFET DE BİRBİRİNİ KOLLUYOR!
15 Temmuz FETOCU darbe kalkışması ve FETÖ operasyonları yanı sıra HDP/PKK’nın Mart 2014 yerel seçimlerinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da iki büyükşehir ve ilçelerinde sağladığı başarı ve bu belediyelerin fiilen PKK’ya sunduğu geniş imkânlar nedeniyle terörle mücadele kapsamında, birçok belediyeye İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atanması, cumhurbaşkanı Erdoğan’ın PKK terörünün bittiği ve bölgede etkisinin en alt düzeye indirildiği yönündeki beyanları 2019’da gerçekleşecek yerel seçimlerin öne alınarak, olası bir erken yerel seçimi ülkenin gündemine taşıyabilir.
Olası bir erken yerel seçim, doğal olarak, siyaset kazanını ateşliyor. Geçtiğimiz günlerde Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza’nın “Kendimi başarılı bulursam bir dönem daha görev isterim” açıklaması böylesi bir olasılığa mı dönüktür, bilinmez ama Balıkesir yerelinde başta büyükşehir belediyesi olmak üzere ilçe belediye başkanlıkları için nicedir, zaten hemen hemen tüm siyasal partilerde kazan içten içe kaynıyor.
Balıkesir siyasetinde partiler nezdinde birincil hedef, büyükşehir belediye başkanlığının kazanılması!
AK PARTİ’NİN DE CHP’NİN DE ANA HEDEFİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ!
2014 Mart yerel seçimleri öncesinde AK Parti dışında Balıkesir’de hiçbir siyasal parti, büyükşehir belediyesinin kazanılmasının idari ve siyasi önemini kavrayamamıştı. Bir anlamda Balıkesir’in büyükşehir yasası kapsamına alınmasının da zamanında öneminin fazla anlaşıldığı söylenemez.
2009 yerel seçimlerini Balıkesir’de kazanmış MHP’nin ve belediye başkanı İsmail Ok, olayın en çok farkında olan isimlerin başında geliyordu ama olmadı!
CHP’nin ise Balıkesir’de isimlerin belirlenmesi konusunda bir dizi başarısızlıkla sonuçlanan girişiminden sonra merkez sağdan gelen Sami Sözat’ın isminin belirlenmiş olması, en başta CHP teşkilatlarını ve tabanını zora soktu.
Her iki partinin, her ne olursa olsun anlayışıyla AK Parti’ye ve başkan adayı Ahmet Edip Uğur’a karşı oluşturdukları siyasi birliktelik, sonuç almaya yetmedi.
HAFIZALARINIZI TAZELEYELİM!
Biraz düşünsel sörf yapalım, hafızalarımızı tazeleyelim.2014 Mart yerel seçimlerinde partilerin ve adayların aldığı oyların dağılımı ve yüzdeleri şöyle:
-AK Parti (Ahmet Edip Uğur) ….313. 340…..%40
-MHP(İsmail OK)…………………….243.603…%31.10
-CHP(Sami Sözat)…………………….200.946…%25.65
Balıkesir’de AK Parti Uğur’un başkanlığında 20 ilçeden 15’ini kazanmış!
Balıkesir’de 2009 Mart yerel seçim sonuçları ise şöyle:
MHP(İsmail OK)………………60.393……..%41
AK Parti…………………………..53.510….….%36.40
CHP…………………………………20.543………%14
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI UĞUR, BOŞUNA HEDEF YAPILMADI!
Her iki seçimde AK Parti ve MHP’nin oyları kıyaslandığında 2014 Mart yerel seçimlerinde Balıkesir’de sandıkta dengeyi AK Parti lehine bozanın Ahmet Edip Uğur olduğu görülür. Burada ince bir siyasi ayrıntı var. Uğur, 2011 milletvekilliği genel seçimlerinde Balıkesir AK Parti listesinde 1.sıra milletvekili seçilmesine karşın, milletvekilliği görevinden istifa ederek, parti genel merkezindeki genel başkan yardımcılığı görevini bırakarak, büyükşehir belediye başkanlığına aday oldu ve kazandı, kazandırdı.
Özellikle son 1,5 yıldır Balıkesir siyasetinde büyükşehir belediye başkanı Uğur’un özellikle CHP, CHP’li milletvekilleri ve ilçe belediye başkanları yanı sıra kimi çevreler tarafından hedef tahtasına konmasının temel gerekçesi ve siyasi mantığı budur!
Sadece CHP ve kimi çevreler mi, hayır!
AK Parti içinde de önünü açmak isteyenler, siyasi rant peşinde koşanlar, egolarına yenilmiş bir çok isim de Balıkesir siyasetinde Uğur engelini aşabilmek ve Balıkesir siyasetinde belirleyici olabilmek için bir anlamda muhalefetin kayığına bindiler.
İLÇE BELEDİYELERİ KALDIRAÇ, AMAÇ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ!
Bu Balıkesir büyükşehir derdi, ilçeler kendi işine, kaderine baksın diyenler, yanılırlar. Çünkü muhalefet partileri ve muhalefetin kazandığı ilçe belediyeleri, milletvekilleri, büyükşehir belediyesini kazanmadan, ilçeler nezdinde gösterecekleri siyasi başarının tek başına hiçbir anlamı olmadığı gerçeğini aradan geçen zaman içinde gördü ve yaşadılar. Özellikle CHP’li ilçe belediyelerinin 2,5 yıldır büyükşehir belediyesinden ve Uğur’la ilgili ağlanıp, sızlanmaları ve sürekli çeşitli mazeretler üreterek, hizmet ve yatırımlar konusunda büyükşehir belediye yönetimini hedef göstermelerinin nedeni budur!
Muhalefet için yerel seçimlerde ana sorun ve ana hedef, Balıkesir büyükşehir belediye başkanlığının kazanılması ve AK Parti’nin yerel de iktidardan düşürülüp, büyükşehir nezdinde ilçe belediyelerinden uzaklaştırılması ve oylarında yaşanacak gerilemedir.
AK PARTİ, MERKEZDEN KIYILARA HAMLE YAPIYOR,
CHP KIYIDAN MERKEZE HAMLE YAPIYOR!
Haklarını yememek gerekiyor: Bu amaç ve hedef doğrultusunda Körfez de Ayvalık ve Edremit belediyeleri ile Güney Marmara’da Bandırma ve Erdek belediyelerinin bu konuda milletvekilleri ve parti teşkilatları ile bilinçli, planlı ve programlı ama en önemlisi uyumlu bir çalışma yürüttükleri söylenebilir. Ne ölçüde başarılı olacaklarını, hep birlikte göreceğiz.
MHP, yıllardır kendi içinde liderlik, yönetim yani parti içi sorunlarla mücadele ediyor ve yaralı!
AK Parti ise, Balıkesir gibi geniş bir coğrafyada yerel yönetimler nezdinde 2014 yılı Mart yerel seçimlerinde sağladığı başarıyı önümüzdeki yerel seçimlere kadar sandığa taşımak ve daha da güçlenip, oylarını arttırarak sandıktan çıkmayı hedefliyor.
Ancak, ülke genelinde olduğu gibi, Balıkesir nezdinde de siyasi başarı çıtası ne kadar yükselirse parti içi sorun ve sıkıntılar da, beklentiler ve iç çekişmeler, parti içi rekabet de, o ölçüde büyüyor.
Bu da doğal görülmeli…
HER SEÇİM,SİYASETTEKİ BLOKLAŞMAYI GÖSTERİYOR
Evet, yüzümüzü Bandırma’da gerçekleşen yerel seçimlere dönelim. Bandırma’da AK Parti 2004 yerel seçimlerinde yerel yönetimi kazandı ve tablo şöyle idi:
AK Parti(Cemal Öztaylan)…………………18.091…………………%34,26
CHP(Dursun Mirza)………………………….15.824………………….%29.97
ANAP(Mustafa Gönenlioğlu)………… …..4735………………….%8.97
DSP(Halil Ünlü)……………………………………4017…………………%7,61
DYP(Mustafa Çoban)…………………………..3755…………………%7,11
MHP………………………………………………….2.955…………………..%5,67
Genç Parti………………………………………….1629……………………%3.08
2004 yerel seçim sonuçlarını bilinçli girdim. Çünkü ülkemiz siyasal yaşamındaki kırılmayı ve 2009,2024 yerel seçimlerinde yaşanan siyasal ve sosyal kutuplaşmayı, kamplaşmayı iyi anlamamız ve doğru analiz etmek gerekiyor.
2009 Mart yerel seçimlerinde ise tablo şöyle:
CHP(Sedat Pekel)……………………………23,416………….%34.00
AK Parti’Recep Eraydın)………………….21,288………….%30,90
MHP(Mustafa Gönenlioğlu)…………….12,298……….%17,80
DSP(Bora Öziş)………………………………..7.947……….…%11,50
Kısaca şu söylenebilir: CHP’yi 2009’da AK Parti’ye karşı yerel iktidara taşıyan, DSP ve Öziş’e rağmen, MHP ve Gönenlioğlu’dur.2009 Mart yerel seçimlerinden hemen sonra gerçekleşen 2011 milletvekilliği genel seçimlerinde kentteki siyasal ayrışma ve kamplaşma daha net sandığa yansımakta. Şöyle ki;
CHP……………………39,421………………….%44,14
AK Parti……………..33,769…………….……%37,81
MHP…………………11,768……………%13,18
DSP…………………..235………………..%0,26
2014 Mart yerel seçimlerinde ise, Bandırma’daki siyasal ve toplumsal ayrışma ve kamplaşma adeta tavan yapmaktadır. Şöyle ki;
CHP(Dursun Mirza)…………………..42,834……………………%45,80
AK Parti(Recep Şekerci)……………32,718…………………….%35,00
MHP(Hadi Selimoğlu)……………….15.199…………………….%16,30
2015 Kasım milletvekilliği genel seçimlerinde ise son tablo şöyledir:
CHP…………………………41,191…………………%42,88
AK Parti……………………35,215………………..%36,66
MHP………………………..14.190………………..%14.77
Görünen o ki, ülke genelinde olduğu gibi, Balıkesir ve Bandırma’da da Ak Parti, CHP ve MHP genel de ve yerel de iktidar mücadelesi verecektir. Bandırma’da son milletvekilliği genel seçimleri baz alındığında CHP ile AK Parti arasındaki oy farkı 6 bin, realize edildiğinde 3 bin seviyesine inmiş durumda.
Herkese kolay gelsin… Esen kalın…

Engin ARICAN

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan Mavi Sertifikalı Ceviz Fidanı Talebine Yetişemiyorlar başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

SEÇİM BEKLENTİLERİ ÜZERİNE..!

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x