İnsanlar bazı durumlarda duygularını kontrol edemezler. Hayatı her ne şekilde yaşarlarsa yaşasınlar, zevk alamaz ve yalnızlık duygusu yaşayabilirler. İşte burum durumda psikoloğa gitmek en doğru karar olacaktır. Bazen insanlar stresli ve kızgın oldukları durumlarda da bu tür geçici problemler yaşayabiliyor. Eğer geçici ve hızlı bir problem yaşıyorsanız, hemen psikoloğa gitmeniz mantıklı olmayabilir. Stres ve kaygı gibi problemler ile baş etmek kolay bir durum değildir. Bu sebepten dolayı da herhangi bir psikolağa başvuru yapmak, terapi uygulamak en doğru karar olabilir.
Psikolağa gitmeli miyim? Sorusu insanların kendisine sıklıkla sormuş olduğu bir cümledir. Ne yapmak istediğini bilmek istemesi, bir insanın en doğal hakkıdır. Psikolağa giden kişiler genel olarak kendisini iyi hissetmeyen, genel olarak kaygılar yaşayan ve terapi ihtiyacı duyan kişilerdir. Yaşadığınız farklı duyguların sizlere etki etmesi çok normal bir durumdur. Fakat hayatınıza ve çevrenize karşı bu duygularda farklılıklar olursa, bir problem var diyebiliriz. İşte bu tür durumlarda da psikolağa gitmek doğru bir karar olacaktır.
Oyun Terapisi Nedir?
Son zamanlarda çocuk konusunda sıklıkla duyduğum sorulardan bir tanesi de oyun terapisi nedir cümlesidir. Oyun terapisi, çocukların duygusal ve zihinsel konularda ki sorunları ile baş etmelerine yardımcı olabilecek türdeki psikoterapi türüdür.
Oyun terapisi genel olarak çocukların kendilerini ifade etmelerinde ve çevrelerinde gezmek için oyunu kullanmalarından yararlanmaktadır. Oyun terapisinde en büyük yararlanma, çocuklar tarafından yapılmaktadır. Bunun yanında yetişkinlerde oyun terapisi üzerinden faydalanabilmektedir. En yaygın yaş ortalaması 3 ile 12 yaş aralığının olduğunu görmekteyiz.
Bu terapide amaç olarak kendi duygularını ifade ederken zorlanan çocukların, oyun oynarken farklı yöntemler ile kendisini en iyi şekilde ifade etmelerini almış durumdadır. Bu da problem yaşayan çocuklar için harika bir yöntem diyebilirim.
Oyun Terapisi Nasıl Uygulanır?
Oyun terapisinin tanımını yukarıda sizlerle yaptık. Sıra geldi oyun terapisi nasıl uygulanır sorusuna. Oyun terapisini uygulamak için terapist seçerek gitmek daha sağlıklı olacaktır. Terapistler çocuk ile iletişim kurarken, konuşmaya onların seviyesinde katılırlar.
Oyun terapisi uygulaması yapılırken genel olarak terapist ve çocuğun özel ihtiyaçlarına göre farklılıklar olduğu bilinmektedir. İlk olarak terapist kapsamlı bir araştırma yapar ve raporlarını kendi içerisinde oluşturur. Sonrasında ise nasıl bir izlenim aldıysa, uygulama tarafına yönelik çalışmalar gerçekleştirir. Çocuğun ebeveynin yanından ayrıldığında ki tepkisi, tek başına oyun oynadığında neler yaptığı, ebeveynlerini gördüğünde tepkisi gibi birçok farklı analizleri uygulamaktadır.
Burada bilmeniz gereken nokta, her çocuğun oyun terapisi uygulaması farklı şekilde olmaktadır. Çünkü her çocuğun izlediği yol ve algı anlayışı aynı değildir. Bu sebepten dolayı terapistler, analizleri sonucunda uygulamaları işleme almaktadır.
Bir önceki yazımız olan Aç Karnına Tuzlu Su İçmenin İnanılmaz Faydaları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Yorumlar kapalı.