PAŞALİMANI ”RES” TEHTİDİ ALTINDA

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez ve MTN Tohumculuk Genel Müdürü Erol Çakır, nitrat gübrelerinin bir an önce satışlarının serbest bırakılmasını istediklerini söyledi.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, terör örgütleri tarafından el yapımı patlayıcılarda kullanıldığı belirlenen amonyum nitratlı gübrenin satışını yasaklamıştı.

Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez yaptığı açıklamada, ”Son günlerde özellikle tarım gündemini meşgul eden nitrat gübresi tarımın olmaz olmazlarından olduğu için yasaklanmamalı. Ürünleri yatiştirmede farklı metodlar uygulanabilir fakat nitrat gübresinin yeri doldurulamaz.

Toprakların ihtiyacı olan azot ihtiyacının büyük bir kısmını nitratla karşılıyoruz. Nitratın yasaklanmaması gerektiğini inanıyorum. En azından kontrollü bir şekilde kullandırılmalı. Çiftçilerimizin üretim miktarlarına göre denetimler sıklaştırılanabilinir. Bazı bölgelerde bomba yapımında kullanan kişiler olabilir ama satın alan kişiler iyi takip edilerek satoşların kontrolü sağlanabilir. Çünkü önümüzdeki günlerde skıntılarını yaşayacağız kanısındayım” dedi.

MTN Tohumculuk Genel Müdürü Erol Çakır ise, ”Şu anda nitrat gübresini 1 aydan beri basında takip ediyorum. ama gübreye bizim şu anda kalkmasından yana değiliz.

Gübrelerin kullanımı açısından zaten çiftçilerde Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) var. Bu gübreleri kullanan kişileri ÇKS’den kayıt ederek kime ne kadar gübre lazım, kime ne kadar amonyak lazım oradan çıkarabiliriz. Zaten herkes merdiven altından gübre sattığı için çok rahat bulunabiliniyor.

Bunun önüne geçmek için Tarım İl Müdürlüğü’müzden, Tarım İlçe Müdürlüğü’müzden ve Ziraat Odaları birlikte beraber çalışarak bu çiftçiler bu gübreyi nasıl kullanıyor diye bunun üstüne giderek çalışma yaparak bunun önüne geçebiliriz. Ama gübrenin kalmasına ben de karşıyım. Ben de çiftçiyim. Bu gün gübre olmadan kesinlikle buğday ve üretim yapılamaz. Dömates üreticileri 26 ve 33 nitrat kullanıyor.

Bugün bezelye ve soğan üreticileri bu gübreye muhtaç. Nitratsız kesinlikle olmaz. Gübrenin iyi araştırılıp iyi kullanan arkadaşları belirleyerek önüne geçmemeiz lazım” dedi.

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan Mavi Sertifikalı Ceviz Fidanı Talebine Yetişemiyorlar başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

PAŞALİMANI ”RES” TEHTİDİ ALTINDA

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x