Günümüz şartlarında depresyon, iç daralması ve gereksiz kaygı; sıklıkla karşılaşılan durumlar arasında yer alıyor. Herkes hayatının belli dönemlerinde artan stres ve endişe dönemleri geçirir. Üniversite dönemlerinde yoğun stres altında yaşadıklarınızı hatırlayın veya daha yakın bir zamanda karşılaştığınız iş stresindeki mücadelenizi… Bu tür durumlardan kaynaklanan kaygıyı nasıl yöneteceğinizi biliyorsanız, çok fazla sorunla karşılaşmadan üstesinden gelebilirsiniz. Ancak bazen, bir stres etkeni anksiyeteyini tetikleyebilir. Bu durum panik atak olarak bilinir ve son derece korkutucu bir hal alabilir. Bazen birden terlemeye başlar, kalbiniz hızla çarpar, başınız döner ve mideniz bulanır. Bu belirtilerle karşılaştığınızda korkmayın, çünkü bu tepkiler vücudunuzun korkma duygusuna karşı verdiği tepkilerdir ve son derece doğaldır. Ancak panik atak bu belirtilerden daha farklı olabilir. Kontrolünüzü kaybediyormuş hatta kalp krizi geçiriyormuş gibi hissedebilirsiniz.

Panik atak belirtileri nelerdir?

Panik atak, aşağıdakiler dahil olmak üzere çok çeşitli belirtiler ve semptomlar içerebilir:

– Korku hissi

– Kontrolün kaybedeceğini hissetmek

– Bayılmak

– Baş dönmesi

– Kalp çarpıntısı

– Titreme

– Terleme

– Nefes darlığı

– Göğüs basıncı veya ağrı

– Baş dönmesi

– Dizlerde zayıflama

– Uyuşma ve karıncalanma durumları

Panik atağın belirtileri aniden başlar ve 10 dakika içerisinde şiddetlenir. Yarım saat gibi bir süre içinde terleme, çarpıntı, baş dönmesi, nefes darlığı ve hatta ölmek üzere olduğunuzu hissedebilirsiniz. Bu ataklar beklenmedik bir anda geldiğinden hastaları en çok korkutan durum aniden bu belirtilerin gelmesidir.

Kalp krizi mi, panik atak mı?

Panik atak semptomları ve kalp krizi belirtileri benzer özellikler gösterebilir. Ancak, panik atak belirtileri ve kalp krizi belirtilerinden hangisine sahip olduğunuzdan emin değilseniz, derhal tıbbi yardım almalısınız. Doktorunuz belirtilerinizin panik atak olduğu tanısını koymuşsa, kalp krizi için endişelenmenize gerek yoktur.

Panik atak belirtileri

– Panik atak geçirmeye başladığınızda, ekstremitelerinizde daha az kan var. Buna karşılık, bazı insanlar kollarında, bacaklarında, ellerinde ve ayaklarını daha zayıf hissederler.

– Elleriniz ve ayaklarınızda daha az kan olduğunda, karıncalanma hissi yaşarsınız.

– Ayrıca, panik atak sırasında nefes alma daha hızlı ve daha derine iner, çünkü vücudunuz kaslarınızı savaşmak veya kaçmak için daha fazla oksijen göndermesi gerektiğini düşünür. Ancak bazen bu nefes alma dengesiz hale gelebilir, boğulma ve nefes darlığı duygularına yol açabilir.

– Nefes aldığınızda dengesizleşir, daha az oksijen beyine gider. Bu zararlı değildir (çünkü panik ataklar genellikle sadece birkaç dakika sürmektedir), ancak baş dönmesi, kafa karışıklığı ve rüya halindeymiş gibi hissetmenize neden olabilir.

– Birçok insan panik atak sırasında ya da sadece genel bir endişe yaşadıklarında terler. Terleme, vücudunuzu aşırı ısınmanın engellenmesine yardımcı olmak için soğutur.

– Panik atak sırasında tüm sindirim sistemi yavaşlar. Bunun nedeni, bir zamanlar yiyecekleri sindirmek için kullanılan enerjinin artık kaslara yönlendirilmesidir, böylece algılanan tehlikeyle mücadele edebilir. Bu durum mide bulantısı hissine neden olabilir. Vücudunuz ayrıca sizi yavaşlatan ekstra kilodan kurtulmaya çalışabilir, böylece ishali de olabilirsiniz.

– Dengesiz solunum ayrıca göğüste sıkışma ve rahatsızlık hissine yol açabilir, bu yüzden panik atak geçiren birçok insan kalp krizi geçirdiğini düşünür.

– Tüm vücudunuz panik atak sırasında gerilebilir. Aynı zamanda bur durum titremeye neden olur.

– Panik atak sırasında, çoğu zaman insanlar ölmekte olduklarını veya korkunç bir sağlık krizi yaşadıklarını düşünürler.