PANÇ, ŞEKER FABRİKALARININ ÖZELLEŞTİRİLMESİ HAKKINDA KONUŞTU

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Dr. Selim PANÇ tekrar üretime başlayan Susurluk Şeker Fabrikasını daha önce ziyaret ettiğinde yönetim kadrosu ve işçilerin mutlu ve özverili çalıştıklarını, binlerce ton şeker pancarını işleyerek şeker ürettiklerini, bu fabrikanın Susurluk ekonomisine büyük katkı sağladığını  gördüğünü belirterek Türkiye’de şeker fabrikalarının kapatılması bu ülkeye yapılacak büyük bir ihanettir diyerek özelleştirilme kararı alınan 14 şeker fabrikasının halkta büyük bir tepki topladığını belirtti.

Ayrıca mevcut iktidar şeker fabrikalarını neden satışta çıkardığına dair, tatmin edici hiçbir açıklama yapamadığını belirterek sadece zarar ettiklerini söylüyorlar. Fakat bu asla inandırıcı değil, çünkü kar etmekte olan Afyon, Çorum, Turhal ve Ilgın şeker fabrikaları da satışa sunuldu.

Panç; Türkiye’de şeker tüketimi giderek artıyor, üretim ise giderek azalıyor. 2016 yılında 280 bin ton şeker ithal etmişiz, demek ki kapatmak değil üretimi arttırmak gerekiyor.

Bu satışların arkasında,   Nişasta Bazlı Şeker, Mısır ve  glikoz –fruktoz şurubu ve Aspartam tatlandırıcı üreten Cargill gibi özel Amerikalı şirketlerin etkisinin de olduğu belirten Panç bu ürünlerin kullanımı diyabet, sindirim, Alzheimer, astım, kalp hastalıkları ve pankreas kanserine kadar birçok hastalığa neden olmaktadır. Şeker fabrikalarını kapatmak halkımızı  sağlıksız ve ülkemizi dışa bağımlı hale getirecektir.

Pancar üretimi Türkiye için stratejik bir üründür. Üretimi mutlaka desteklenmelidir. Bu fabrikalarda ve üretim yapılan tarlalarda binlerce işçi ve çiftçi aile geçimini sağlamaktadır. Bu 14 fabrika özelleşince yaklaşık 250 bin pancar çiftçisi ile 5 bin’e yakın şeker fabrikası işçisinin işlerinden olacağı biliniyor. İddia o ki satın alanlar bu fabrikaları ya hemen, ya da birkaç yıl çalıştırıp kapatacaklar.

Özelleştirme nedeniyle 2008 yılından bu yana Türkiye’de şeker fabrikalarında Ar-Ge, teknoloji, insan gücü yatırımı yapılmadığı ve kaliteli tohuma önem verilmediği bilinen bir gerçektir. Eğer bunlar yapılsaydı  şeker fabrikalarının zarar etmeleri mümkün değildir. Ayrıca  Avrupa’da şeker üretimi hükümetlerce sübvanse edilerek desteklenmektedir.

Şeker fabrikaları “YÜZDE YÜZ MİLLİ VE YERLİ” dir diyen Dr. Selim Panç “Şeker fabrikaları kapatılarak, Türk çiftçisi ve işçisinin ekmeği elinden alınırken, aynı zamanda Türk halkının sağlığı ile oynanmaktadır. Bundan dolayı hükümetten halkın sesine kulak vererek şeker fabrikalarının özelleştirilmesinden vazgeçmesini bekliyoruz.” dedi.

Dr. Selim Panç/Balıkesir Büyükşehir Belediyes Meclis ve Çevre ve Sağlık Komisyonu Üyesi

 

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan Gestaş Avşa Adası Erdek Feribot Seferleri 2024 başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

PANÇ, ŞEKER FABRİKALARININ ÖZELLEŞTİRİLMESİ HAKKINDA KONUŞTU

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x