Nefes Almanın Önemi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nefes Uzmanı Nevşah Karamehmet, nefesin bir davranış bilimi olarak da ele alınması gerektiğini ve nefes ile çalışan herkesin eğitimsel kapnografi cihazı kullanarak yaptığı çalışmanın solunum kimyası üzerindeki etkisini gözlemlemesi gerektiğini söylüyor.

Uzun yıllardır Türkiye’de ve dünyada nefes bilimi üzerine çalışmalar yürüten Nefes Uzmanı, Yazar ve Nefes Koçluğu Federasyonu Kurucu Başkanı Nevşah Karamehmet, yeni projesi eğitimsel kapnografinin ne olduğu ve nasıl faydalar sağladığı konusunda bilgilendirmede bulundu.

Nefes ile solunum aynı şey değil

Nefes koçluğunun Türkiye’de bir meslek haline gelmesini ve yeterli eğitimleri almış kişiler tarafından uygulanmasını sağlamak adına uzun yıllardır çalışmalar yürüten Nevşah Karamehmet, nefes ile solunumun aynı olmadığını bilmenin nefesi anlamanın anahtarı olduğunu vurgulayarak nefesin bir davranış biçimi olduğuna dikkat çekiyor ve “Nefese sırf mekanik olarak ya da sırf solunum yolu olarak bakıldığında eksik kaldığını düşünüyorum. Nefes çok engin bir ağ ve biraz daha psikolojik ve davranışsal olarak ele alınmalı” diyor.

Nefesimiz solunum kimyamızı nasıl etkiliyor

“Nefes teknikleri, solunum kimyamızı değiştirip zihnimizi ve duygularımızı etkileyebilir. Günümüzde insanların psikolojik olarak iyi hissetmesi için birçok alanda nefes koçluğu ve nefes çalışmaları yapılıyor. Ancak yapılan işlemin solunum kimyasını nasıl etkilediğine bakılmadan uygulanması insan psikolojisi üzerine iyi etkisi olsa dahi sağlığımız üzerinde ciddi negatif etkileri olabilir” diyen Nevşah Karamehmet, eğitimsel kapnografi ile yanlış nefes alışkanlıklarının tespit edebildiğini belirtiyor.

Kapnografi ile yanlış nefes alışkanlıkları tespit edilebiliyor

Yanlış nefes alışkanlıklarının nefes alamamaktan değil, aşırı nefes alma çabasından ve nefesi kontrol etme güdüsünden kaynaklandığını belirten Nefes Uzmanı Nevşah Karamehmet, eğitimsel kapnografinin önemini şu sözlerle anlatıyor:“Vücudunuzda kullanmamanız gereken kasları kullanıyorsanız, omuzlar boyun gibi sıkıştırmamanız gereken yerleri sıkıştırıyorsanız veya diyaframı aşırı kullanıyorsanız solunumda bir sıkışma başlıyor; bu bronşlarda tıkanmaya kadar gidebiliyor. Nefes analizi ile bu yanlış alışkanlıklar tespit ediliyor. Analiz sırasında gelen kişiler ağızdan derin nefes alıp veriyorlar. Kapnografi cihazı ile hem nefesteki problemi hem tespit edebiliyoruz hem de hipokapni gibi durumlar yaşıyorsanız, vücutta karbondioksit düşmesi oluyorsa, fazla nefese yükleniyorsanız bunun ölçümünü yapabiliyoruz.”

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan Ucuz Bilet Bulmanın 8 Yolu başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Nefes Almanın Önemi

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x