Havalar yavaş yavaş ısınıyor; doğa uyanıp, canlanıyor; ağaçlar yeşeriyor, çiçekler açıyor… Pek çoğumuz için bahar, yılın en güzel zamanı. Fakat baş ağrısı çeken, özellikle migren ve küme baş ağrısı hastaları için bu aylar çok zor geçebiliyor. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji A.B.D. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Karlı, bütün sorulara yanıt verdi.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji A.B.D. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Karlı, migrenliler için en önemli risk faktörlerinden birinin lodos olduğunu belirterek, “Lodos rüzgârları güneyden, özellikle Afrika üzerinden ülkemize gelen rüzgârlar. Bu rüzgârlar, Afrika çölleri üzerinden geçerken buradan kaldırdıkları toz ve kumun içerisinde bulunan elementleri de birlikte taşırlar. Bu elementlerden bazıları migren ağrısını tetikleyebilir” dedi. Özellikle bahar aylarında lodostan daha fazla etkilenen İstanbul, İzmir ve Bursa gibi şehirlerde yaşayan migrenli hastaların ataklarının tetiklenme riskinin arttığına dikkat çeken Prof Dr. Necdet Karlı, ancak bunun her migrenlinin atağının tetikleneceği anlamı taşımadığını da kaydetti.

Özellikle belli elementlere hassas olan kişilerde, migren ataklarının tetiklenme olasılığının daha yüksek olduğunu anlatan Prof. Dr. Karlı, “Hastalarımız özellikle lodoslu havalarda kapalı alanlarda bulunurlarsa, bu elementlere maruz kalma ve migren ataklarının tetiklenme şansı azalır. Bu nedenle lodoslu havalarda migren ağrısı çeken hastaların mümkün olduğunca kapalı alanlarda olmasını tavsiye ediyoruz. Ayrıca bu dönemde, ayda 4 gün ve üzeri migren ağrısı çeken hastalarımızın da hekimlerine başvurmaları ve koruyucu tedavi almaları uygun olur” diye konuştu.

Prof. Dr. Karlı, sözlerine şöyle devam etti: “Bahar aylarında bir risk faktörünün de alerjenlerin, özellikle de polen ve çiçek tozlarının yarattığı risktir. Bu tip alerjenler, migren ataklarını tetikleyebilmekte ve hastaların ağrılarını arttırabilmektedir. Artan risk nedeni ile alerjenlerin yoğun olduğu alanlardan uzak durmak, çoğunlukla kapalı alanlarda bulunmak bu riski azaltıp atakların başlamasını önleyebilecektir.”

Küme baş ağrısına da değinen Necdet Karlı, bu tip ağrıların ilkbahar ve sonbahar aylarında başlayıp birkaç ay sürebildiğini ve günde birkaç kez tekrarlayabildiğini belirterek, ancak hastaları hayatından bezdiren bu baş ağrılarının neden bahar aylarında tetiklendiğinin net olmadığını kaydetti. “Nedenin vücudumuzun hormonal dengesini ve biyolojik ritmini düzenleyen merkezlerin aktivitelerinde bahar aylarında değişiklikler meydana gelmesi olduğunu düşünüyoruz. Ne yazık ki migrenlilerde olduğu gibi kapalı alanlarda bulunmak, bu hastalarımızın baş ağrısı ataklarını engellemez” diyen Prof. Dr. Karlı, bu durumda yapılabilecek en iyi şeyin, hastaların ağrılarını iyi takip ederek, ne zaman başlayıp bittiğini gözlemeleri ve ağrıları başlar başlamaz nöroloji hekimine başvurmaları olduğunu bildirdi.