Metabolizmanızı daha yakından tanımaya ne dersiniz?
1. Metabolizmanızın geliştirilmesi
Bu mutlaka daha fazla egzersizin ya da bazı yiyeceklerin daha az tüketilmesi kadar basit değildir. Metabolizmanın neden bir insandan diğerine farklılık gösterdiğiyle ilgili birçok faktör olabilir. Hormonal seviyeler, tiroid fonksiyonu, hormonların kadın ve erkeklerdeki farklılıkları, ne yediğiniz, nasıl uyuduğunuz ve nasıl egzersiz yaptığınız metabolizmanızın farklılaşmasına neden olur.
2. Kendinizi diğer insanlarla kıyaslamayın
Metabolizma her insan için ayrı çalışır, kendine özgüdür. Bir ikiziniz olduğunu düşünün. Egzersiz tarzınız, yeme biçimleriniz ve hayat tarzlarınız farklı kilolarda olmanızı sağlar. Bu tüm insanlar için aynıdır.
3. Hayat tarzınızı belirleyin
Uyku alışkanlıklarınız, ne yediğiniz ve ne kadar egzersiz yaptığınız gibi etkenler metabolizmanızı değiştirebilir. Yapılan son araştırmalar yeterli uyku almamanın, direkt veya dolaylı yoldan, kilo almada ve ilişkili hastalıkların kazanılmasında etkili bir faktör olabileceğini gösteriyor. Yapılan yapılan bazı uyku çalışmalarında, çok az uyumak zorunda kalan insanlarda insülin direnci geliştiği gözlemlenmiştir . Bu diyabetin öncüsüdür. Yine farklı araştırmalar, yeterli uyumamanın, normalden daha yüksek kalorili, düşük kalitede besin öğesi içeren yiyecekler istemenizi sağladığını gösteriyor. Bu da sizin için uygun olmayan yiyecekleri seçme olasılığınızı artırır.
4. Bazal metabolizma hızı
“Bazal Metabolizma Hızı” veya “BMR” 12 saat açlıktan sonra, dinlenme anında vücudunun yaşamsal fonksiyonlarını sürdürebilmesi için ihtiyacı olan enerjidir. Çoğu insanın günlük toplam yaktığı kalorinin büyük payı BMR’den gelir. İşte bu yüzden, yaptığınız kalori hesaplarının tutmaması bir şeyleri yanlış yapıyorsunuz anlamına gelmez.
5. BMR sürekli değişiyor
Bazal metabolizma hızı yaşlandıkça yavaşlama eğilimi gösterir. Her on yılda bazal metabolizma hızınız biraz daha düşer. Bu düşüşün nedeni henüz tam olarak bulunamamıştır.
6. Daha fazla protein daha fazla kas
Birkaç basit cümleyle bu karmaşık konuya açıklık getirebiliriz. Vücudunuzun kaslarınızın gelişmesine yardımcı olmak için proteine ihtiyacı vardır. Çok fazla karbonhidrat tükettiğinizde vücudunuz bu karbonhidratı öncelikli yakıt olarak kullanacak ve yağ kaybı en aza inecektir. Eğer hedefiniz yağ kaybı ise kararında karbonhidratlı yiyecekler yemenin bu hedefe daha çabuk ulaşmanıza yardımcı olacağını bilmelisiniz. Ve eğer amacınız kaslarınızı büyütmek ve güçlendirmekse, yeterince protein aldığınızdan emin olmalısınız.
7. Dengeli ve sağlıklı beslenme metabolizmanızı geliştirir
Yapılan bazı çalışmalar, işlenmiş gıdalar ve basit karbonhidratların tüketilmesinin vücuttaki iltihaplanmayı artırabileceğini gösteriyor. Bu iltihaplanmalar metabolizmanız üzerinde olumsuz bir etki bırakabilir. Tükettiğiniz gıdanın yüksek kalitesi, metabolizmanızın daha iyi çalışmasını sağlar.
8. Metabolizmanız için egzersiz çok önemli
Egzersiz hem metabolizmanız için hem de genel sağlık durumunuz için önemlidir. Daha çok egzersiz, daha çok kas ve iyi bir metabolizmanın yolunu açabilir. Metabolizmanızı hızlandırmak ve sağlıklı kilo vermek istiyorsanız bunun en iyi yolu egzersiz eşliğinde yapılan kişisel bir diyettir.
9. Ek gıda yerine yürüyüşü tercih edin
Metabolizmanızı hızlandırdığı veya yağ yaktığı söylenen ticari ek gıdaları kullanmak yerine daha fazla yürüyüş yaparak; metabolizmanızı hızlandırabilir, daha sağlıklı kilo verebilirsiniz. Düzenli olarak günde sadece 1 saatlik bir yürüyüş metabolizma üzerinde büyük etkiler yaratacaktır.
10. Metabolizmanızı tanıyın
Ne kadar yediğinizi, ne tür aktiviteler yaptığınızı ve kilonuzu takip ederek kendi metabolizmanız hakkında daha fazla şey öğrenebilirsiniz. Metabolizmanızı ve kalori gereksinimlerinizi daha iyi anlayabilmeniz için ne yediğinizi, ne yaptığınızı (fiziksel aktivite) ve ağırlığınızı izleyip kendinize buna uygun bir yol çizebilirsiniz. Ne yediğinizi izleyerek kilo kontrolünüzü sağlayabilirsiniz. Yaptığınız fiziksel aktiviteyi takip etmeniz, nasıl bir egzersiz planlamanız gerektiği hakkında size bilgi verebilir. Tüm bunlar istediğiniz sonuçları görmek için hangi değişiklikleri yapacağınızı belirlemenizde size yardımcı olacaktır.
Dyt. Serkan Sıtkı ŞAHİN
Kadinvekadin.net
Bir önceki yazımız olan Aç Karnına Tuzlu Su İçmenin İnanılmaz Faydaları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Yorumlar kapalı.