Kuşkonmaz, magnezyum, fosfor selenyum çinko, sodyum, demir, bakır, kalsiyum ve lif açısından oldukça zengindir. C vitamini, K vitamini, B vitamini, A vitamini, tiamin ve niasin gibi vitaminler de bu bitki içerisinde bol miktarda bulunmaktadır.

Besin değerleri

Kalori içeriği: 44 kalori

Protein: 4.65 gram

Su: 165.00 gram

Çözünür lif: 1.15 gram

Çözünmez lif : 1.75 gram

Diyet lif: 2.85 gram

Karbonhidrat: 7.60 gram

Tekli yağ asitleri: 0.02 gram

Doymuş yağ miktarı: 0.12 gram

Çoklu yağ asitleri: 0.23 gram

Kuşkonmazın faydaları

– İçerdiği vitamin ve mineraller yardımıyla metabolizmayı destekler.

– K vitamini kalp sağlığını da destekler. Damarların sertleşmesini önlemeye yardımcı olur.

– Kuşkonmaz özütü, adet öncesi şişkinliği hafifletmek için etkili bir şekilde kullanılabilir. Ayrıca, adet döneminde hormonal dengeyi korumada yardımcı olur.

– Depresyon ve yorgunluğa da iyi gelir.

– Bol miktarda lif içerdiğinden sindirim sistemini destekler. Besin emilimini iyileştirir, alerji ve kolon kanseri riskini düşürür.

– Bağışıklık sistemini güçlendirir.

– Antioksidan içeriği ve iltihap önleyici özelliği sayesinde yaşlanmayı yavaşlatmaya ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olmaktadır.

– Şişkinlik ve kabızlığın tedavisine yardımcı olur. Müshil özelliğine sahiptir. (fazla kullanıldığı taktirde ishale neden olabilir. Tüketirken aşırıya kaçmamakta fayda var.)

– Detoks görevi yapan kuşkonmaz vücudumuz temizlenmesini sağlayan sebzeler arasında ilk sıralarda yer alır.

– Cildin tazelenmesini sağlar. Ayrıca, cilt üzerindeki önemli etkilerinde bir tanesi de yaşlanma karşıtı olmasıdır; ciltteki yaşlanma belirtilerini geciktirmesidir.

Uyarı

– Brokoli karnabahar gibi kuşkonmaz da gaz yapmaya neden olabilir. Hamile ve emziren kadınların tüketmeden önce doktora danışmaları gerekmektedir.

– Soğan, pırasa ve arımsak gibi besinlere karşı alerjiniz varsa kuşkonmazı tüketirken dikkat etmeniz gerekmektedir. Alerjik reaksiyona neden olabilir.

Nasıl tüketilmeli

– Yemek, salata ve çorbalarda kullanılır.

– Kuşkonmazı pişirmeden önce diplerinden bir iki santim kesmekte fayda var. Bazıları kuşkonmazı soymayı tercih ediyor. Eğer kabuğunun çok kalın olduğunu düşünüyorsanız soyabilirsiniz.

– Taze kuşkonmaz alırken, renginin açık yeşil ve uçlarının kapalı olmasına özen gösterilmelidir.

– Kısa sürede tüketilmesi gereken kuşkonmazı buzdolabında muhafaza etmeniz gerekir. Ayrıca beyaz türü konserve olarak da satılır.