KÖY ENSTİTÜLERİ 77. YILDÖNÜMÜNÜ KUTLADI

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eğitim-Sen ve Eğitim İş birlikte hazırlamış oldukları programda Köy Enstitüleri’nin 77. kuruluş yıldönümünü Belediye Nikah solununda hazırladıkları programla kutladılar.
Köy Enstitüsü Mezunları ve öğretmenlerinin de katıldığı programda CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Belediye Başkanı Dursun Mirza, Eğitim-Sen ve Eğitim-İş üyelerinin de hazır bulundu.
Programın açılışında Eğitim- Sen Bandırma baş temsilcisi Hacı Akyaz ve Eğitim İş Bandırma Baş Temsilcisi Kadir Taylan birer konuşma yaptılar.

Türkiye’ nin çağdaş toplum projesi köy enstitüleri Eğitim- Sen Bandırma baş temsilcisi Hacı Akyaz yaptığı konuşmada;” Kurucusu olan eğitimci İsmail Hakkı Tonguç’ un eğitim anlayışı ve yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin hedeflerine uygun olarak yerinden eğitim anlayışıyla bilgiyi ve bilinci bir arada geliştiren, ürettiği bilgiyi toplumsal sorunların çözümüne yönelten, insana ve insanın emeğine önem veren, döneminin eğitim- öğretim ilke ve yöntemlerine uygun olarak şekillendirildi” dedi.
Köy Enstitüleri 17 Nisan 1970’ ta 4 kırsal yerleşim biriminde aynı zamanda kuruldu
Akyaz, devamında;” Ülkemizin kültürel yapısı, coğrafi durumu ve bölgesel ihtiyaçları da dikkate alınarak 60’tan fazla il, 300’ den fazla ilçe ve 9.000’ den fazla köy gezilip incelendikten sonra Türkiye’ nin toplumsal ihtiyaçlarına uygun olarak 21 kesime ayrılan bölgelerde kurulmasına karar verildi. Cumhuriyet devrimlerinin devam niteliğinden olan Köy Enstitüleri 17 Nisan 1970’ ta 4 kırsal yerleşim biriminde aynı zamanda kuruldu. Sayılan aynı yıl 14’e 8 yıl içinde de 21’e çıkarıldı. Her insani yeteneğe değer verildiği, her insanın başarabileceği bir işin kesinlikle var olduğu anlayışına uygun olarak eğitim- öğretim faaliyetleri, öğrenci ve öğretmen tarafından birlikte planlanıp uygulandı. Özellikle yoksul köy çocuklarının eğitimine, ulusal kalkınmanın öncelikli bir gereği olarak önem verildi. Kurulduğu yerlerde verdiği eğitim ve ürettiği değerlerle o eğitim bölgesinin sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel yönlerden değişip çağdaşlaşarak gelişmesini sağladı” dedi.

Neden Köy Enstitüleri
Eğitim İş Bandırma Baş Temsilcisi Kadir Taylan ise yaptığı konuşmada;” Öğrencilere kitap sevgisi ve okuma alışkanlığı kazandırdığı için Köy Enstitüleri bugün öğrencilerde okuma alışkanlığı yok denecek kadar azdır. Soruyorum, bugün trende, otobüslerde, banklarda, parklarda boş kaldıklarında kitap okuyan gençleri görenler var mı? Ekmekle kitap yan yana olduğu için, daha okul binaları kurmadan kitaplıklar kurulduğu için, kurulan kütüphaneler arı kovanı gibi çalıştığı için, öğrencilere gerçek demokrasi bilinci verildiği için, yurttaş olarak, hak ve hukuk öğretildiği için, Cumartesi toplantılarında okulda herkesin herkese karşı eleştiri yapabilme hakkı olduğu için, öğrencilere kendi yönetimini oluşturma hakkı vererek, örgütlülüğün ne kadar önemli olduğunu öğrettiği içindir” dedi
Mustafa Kemal’lerin, İsmet İnönü’lerin, Saffet Arıkan’ların, Hasan Ali Yücel’lerin, İsmail Hakkı Tonguç’ların eseri Taylan,  “Köy Enstitülerinde şiddet, bıçak, silah, tabanca, kavga dövüş olmadığı için, öğrencilere sağlıklı bir kişilik geliştirme ve kendine güven kazandırma “özgüven” eğitimi verdiği için. Her öğrencinin sorumluluk alanı içinde yeterli yetkisi olduğu ve yaptıklarının hesabını okuldaki herkese verdiği için. Öğrencilere ezberci değil düşündüren, sorgulayan bir eğitim sistemi uyguladığı için. Mustafa Kemallerin, İsmet İnönülerin, Saffet Arıkanların, Hasan Ali Yücellerin, İsmail Hakkı Tonguçların eseri olduğu için. İşte bunlar ve daha birçok neden var Köy Enstitüleri dememiz için” dedi.

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan Balıkesir Yılda 500 Bin Adet Aşılı Ceviz Fidanı İhraç Ediyor başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

KÖY ENSTİTÜLERİ 77. YILDÖNÜMÜNÜ KUTLADI

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x