KALP SAĞLIĞIMIZI KORUYALIM

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Balıkesir Halk Sağlığı İl Müdürü Uzm. Dr. Refik BUDAK 12-18 tarihileri arasında düzenlenen kalp sağlığı haftası hakkında açıklamalarda bulundu.
Budak yaptığı açıklamada; “Günümüzde önlenebilir bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanan erken ölümlerin engellenmesi için tütün ve sigara kullanımının, sağlıksız beslenmenin, fiziksel hareketsizliğin ve alkol kullanımının önlenmesine yönelik kanıtlanmış çözümler mevcuttur. Kalp ve damar hastalıkları açısından olumlu olan husus büyük ölçüde “önlenebilir” olmalarıdır. Dünya Sağlık Örgütü; kan basıncı, obezite, kolesterol ve sigara içiminin kontrolü ile kalp ve damar hastalığı görülme sıklığının yarıya indirilebileceğini bildirmektedir.

2012 yılında tüm dünyada bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı ölümlerin yüzde 46,2’si (17,5 milyon) kalp ve damar hastalıkları nedeniyledir. Bu ölümlerin 7,4 milyonu kalp krizine (iskemik kalp hastalığı) 6,7 milyonu inmeye bağlıdır. Bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı 70 yaş altı ölümlerin yüzde 37’sinden kalp ve damar hastalıkları sorumludur. Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin 2030 yılında 22,2 milyon olacağı tahmin edilmektedir.

Genel olarak kalp hastalarında görülen en sık şikayetler:

Göğüs ağrısı, nefes darlığı, çabuk yorulma, çarpıntı, öksürük, el ve ayaklarda morarma, baş ve ense ağrıla­rı, baş dönmesi, bayılma, ayaklarda ve karında şişme, halsizlik, eklem ağrılarıdır.

Kalp hastalıklarına karşı koruyucu sağlık önlemlerinin önemi büyüktür. İşte kalp sağlığınızı koruyan altın öneriler:

Günde 1,5 litre sıvı almayı hedefleyin.
Omega 3 bakımından zengin besinler alın (balık, semizotu, soya, çay, üzüm ve keten tohumu).
Günde yarım saat yürüyün.
Hazır gıdalar yerine taze besinleri tercih edin
Hayata karşı iyimser olun
Aileniz ve çevrenizle kaliteli zaman geçirin
Şekerinizi ve uyku düzeninizi kontrol altında tutun
Düzenli sağlık kontrollerinizi ihmal etmeyin

Kalbimiz için yeni bir başlangıç yapmak için sigarayı bırakmamız, aşırı kilolarımızdan kurtulmamız, tuz kullanımımızı azaltmamız, spora başlamamız, tansiyon ve şekerimizi düzenlememiz, düzenli sağlık kontrollerimizi yaptırmamız, sağlıklı bir hayat sürmemiz ve kalp sağlığımızı bozacak alışkanlıklarımızı geride bırakmamız için “12-18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası ” bir fırsat olabilir. Bu fırsatı iyi değerlendirip, yukarıda bahsi geçen şikâyetleri olan kişilerin en kısa zamanda aile hekimine veya bir sağlık kuruluşuna başvurup gerekli kontrollerini yaptırmalarını öneririm” dedi.

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan İDO AVŞA SEFERLERİNE NE ZAMAN BAŞLIYOR? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

KALP SAĞLIĞIMIZI KORUYALIM

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x