featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BU TESİSTE TIBBI ATIKTAN KATI ATIĞA KADAR HER ŞEY GERİ DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

 

BANDIRMA WEB TASARIM

Balıkesir’in çöp meselesini ortadan kaldıran ve 18.5 milyon Euro’ya mal olan tesis günlük 500 ton atığı bertaraf ediyor.
Balıkesir Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi her gün yüzlerce ton katı atığı geri dönüştürüyor. 2006 yılında katı atık yönetim projesinin fizibilite çalışmalarına başlayan Balıkesir İli Sürdürülebilir Çevre Yönetimi Belediyeler Birliği, 2014 yılında da tesisi hizmete soktu. Avrupa Birliği Hibe programına dahil yürütülmekte olan Balıkesir Katı Yönetim Projesi 18.5 milyon Euro bütçeyle yapıldı. Bu bütçenin yüzde 76.5 Avrupa Birliği hibesiyle, yüzde 9.4 kısmına da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hibesi ile tamamlandı. Bugün düzenli depolama sahası, tıbbi atık sterilizasyon tesisi, ambalaj atıkları toplama ayırma tesisi, sızıntı suyu arıtma tesisi, kompost tesisi, tekerlek yıkama ünitesi, gaz yakma tesisi, kantar ünitesi ve idari binasıyla hizmet veren katı atık düzenli depolama tesisi günlük 500 ton civarında mesken atığı bertaraf ediyor. Katı atık tesisi ile bilgi veren tesis sorumlusu Çevre Mühendisi Zehra Özden Arabacıoğlu, “Birliğimiz tarafından Temmuz 2014 tarihinde işletmeye alınan tesisimiz birliğimize üye olan Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Karesi, Altıeylül, Bigadiç, Savaştepe, İvrindi, Kepsut ve Susurluk olmak üzere toplam 7 belediyeye hizmet vermektedir. Toplam 8,9 hektar alana sahip tesiste günlük 500 ton civarında katı atık bertaraf işlemi yapılmaktadır. Bu evsel atıklar birliğimize üye 7 ilçeden toplanmaktadır. Günlük olarak düzenli depolama sahasına gelen atıklar sıkıştırma işlemine tabi tutulup günlük üzerine toprak serilmektedir. Ayrıca sahada belirli aralıklarda gaz bacaları mevcuttur. Bu gaz bacaları ile metan gazı sıkışmasını önlemekteyiz. Düzenli depolama sahamızın zemininde geçirimsiz tabakalar mevcuttur. Bu tabakalar bir metrelik sıkıştırılmış ki bunlar da jeotesktil ve jeomembaran tabakalardır. Bu tabakaların üzerinde sızıntı suyu toplama drenaj hattı bulunmaktadır. Bu hatta toplanan çöp sızıntı suları arıtma tesisine geliyor. Düzenli Depolama Sahasında bertarafı yapılan atıklardan dolayı meydana gelen sızıntı suları arıtılarak kanalizasyona deşarjı yapılıyor” dedi.
Yapılan bu işlemle günde 70 metreküp suyun arıtıldığını söyleyen Arabacıoğlu, yeraltı su kaynaklarının temizliğinin korunması için önemli bir çalışma olduğunu söyledi.
AYLIK 90 TON TIBBİ ATIK STERİLİZE EDİLİYOR
Katı atık düzenli depolama tesisi bulunan tıbbi atık sterilizasyon tesisi’nde tıbbi atıklar da günlük olarak sterilizasyon işleminden geçiyor. Balıkesir il sınırları dahilindeki ilçelere verilen hizmetle toplam kapasitesi 150-200 kilogram tesiste aylık 90 ton civarında tıbbi atık sterilize ediliyor. 2.2 bar basınç ve 138 C derece sıcaklığında buhar ile yapılan sterilizasyon sonrası özel araçlarla toplanan atıklar evsel atık niteliği kazanıyor. Evsel atık niteliği kazanan tıbbi atıklar daha sonra düzenli depolama sahasında bertaraf ediliyor.
Ambalaj atıkları ayırma tesisi hakkında da bilgiler veren Çevre Mühendisi Zehra Özden Arabacıoğlu, ” Tesisimizde de yine birliğimize üye olan Belediyelere hizmet vermekteyiz. Bu Hizmet atığın kaynakta ayrı toplanması sistemiyle yapılmaktadır. Toplanan ambalaj atıkları tesisimize gelmekte ve konveyörle ekipmanı alınmaktadır. İlk önce tamburdan geçirilerek küçük parçalardan ayrılıyor. Daha sonra ayırma bandına gelen atıklar özelliklerine göre ayrılıyor. Metal, plastik, karton ve pet diye gruplandırılıyorlar. Kaynağında ayrı toplanan bu atıklarla ilgili halkı bilinçlendirme çalışmaları düzenli olarak yapılmaktadır. Bu kapsamda kapı kapı dolaşılarak, okullara ziyaretlerde bulunarak ambalaj atığı konusunda eğitimler verilmektedir. Ayrı olarak toplanan ambalaj atıkları tesisimizde türlerine göre ayrıştırılarak ilgili geri dönüşüm tesisine gönderilmektedir. İşletmeye başlangıç tarihi itibariyle aylık ortalama 160 ton ambalaj atığının ayrıştırma işlemi yapılmaktadır. Bu miktar periyodik olarak artarak devam etmektedir” şeklinde konuştu.
Projenin en önemli ve ilk aşamasının ilçelerin vahşi depolama sahalarının kapatılmasıyla başladığını söyleyen Arabacıoğlu, “Böylelikle toprak, hava ve su kirliliğinin önüne geçilerek doğal yer altı kaynaklarının korunması amaçlandı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak bu meselenin önüne geçildi. Bu kapatılan alanlarda periyodik olarak bakımlar kontroller ve analizlerle birlikte izleme programı çerçevesinde kontroller devam etmektedir” şeklinde konuştu.

Bir önceki yazımız olan Ceviz fidanı satışları Bandırma'da arttı başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
HER GÜN TONLARCA ATIK BERTARAF EDİLİYOR

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma