Gönen’e 80 Bin Kişilik Atıksu Arıtma Tesisi Kuruluyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi BASKİ Genel Müdürlüğü tarafından Gönen İlçesinde, “Gönen 80.000 Kişilik Atıksu Arıtma Tesisi ve Kısmi Kanalizasyon İnşaatı Temel Atma Töreni” gerçekleştirildi. 18 milyon liraya mal olacak olan tesisin temel atma töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Balıkesir’in 20 ilçesine de atıksu arıtma tesis kuracaklarını söyledi. Uğur, “Şuan da BASKİ’nin Balıkesir’de dokunmadık noktası kalmadı. Bugün Gönen’de temel atıyoruz. Bundan önce Narlı’da ve Altınoluk’ta arıtma tesislerinin temellerini atık. Balıkesir’in 20 ilçesinde bu faaliyetleri gerçekleştiriyoruz” dedi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi BASKİ Genel Müdürlüğü tarafından Gönen İlçesinde, “Gönen 80.000 Kişilik Atıksu Arıtma Tesisi ve Kısmi Kanalizasyon İnşaatı Temel Atma Töreni” gerçekleştirildi. Gönen girişindeki tesis alanında düzenlenen temel atma töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Törenin açılış konuşmasını yapan Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi (BASKİ) Genel Müdürü Mustafa Bayram, kurumun çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

2016’DA 200 MİLYON LİRALIK YATIRIM YAPILACAK

BASKİ olarak hedeflerinin öncelikle ilçeler olmak üzere tüm Balıkesir’in altyapı, kanalizasyon, içme suyu, arıtma tesisleri olarak bir bütün olarak çevreye duyarlı şekilde tesislerini yapmak ve halkın hizmetine sunmak olduğunu söyleyen Bayram, “Bu amaç ile özellikle 18 bin metrekarelik Balıkesir’in coğrafi durumu, yaz – kış nüfus farklılığı da dikkate alındığında bir Marmara’da temel atıyoruz, bir Dursunbey’de tesis açıyoruz, Altınoluk, Narlı’da temel atıyoruz. Şuan da Gönen’deyiz burada temel atıyoruz. Havran tesisimizin sözleşmesi tamamlandı, inşallah bayramdan sonra orada da bir temel atma törenimiz olacak. Sırasıyla Bigadiç, Kepsut, Sındırgı, Balya, Savaştepe, Susurluk ve diğer ilçelerimizde olmak üzere bizim hedefimiz 2016 yılında yaklaşık 200 milyon liralık kanalizasyon ve altyapıları eksik olan ilçelerimizin ihtiyaçlarını tamamlamak” diye konuştu.

YAKAR: “GÖNEN ÇAYI BEREKET DAĞITIYOR”

Bayram’ın ardından kürsüye çıkan Gönen Belediye Başkanı Hüseyin Yakar, Balıkesir’in Türkiye’yi besleyen il olarak tanındığını hatırlattı. Bunda en büyük payın Gönen’e ait olduğunu belirten Yakar şöyle konuştu: “Balıkesir tarımı dendiğinde de akla büyük oranda Gönen ve çevresi geliyor. Dolayısı ile Gönen’in tarımı da bu tesisin etrafındaki mimdik ovadan kaynaklanıyor. Bu ovanın etrafındaki, bu bereketli alanların sulanması ve bu çayın bu ovaya daha fazla bereket dağıtabilmesi için de hepimizin de bildiği gibi Gönen’de devletin önemli yatırımları oldu. Bu çay Biga’ya kadar bereket dağıtıyor. Bugün burada temeli atılacak bu arıtma, bu sudaki kirliği önemli ölçüde önleyecek. Suyun yüzyıllardır verdiği bereket artacak. Bu arıtma yıllardır bekleniyordu. Bugün inşallah hayırlı bir günde hayırlısı ile hayırlı bir başlangıç yapacağız. Ben Gönen’e gösterdiği ilgiden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Edip Uğur’a şükranlarımızı takdim ediyorum“.

Törenlerde bir konuşma da Gönen Kaymakamı Hüseyin Parlak yaptı. Konuşmasında suyun insan yaşamı için önemine değinen Parlak “Balıkesir Büyükşehir Belediyemizin Gönen’e atacağı büyük hizmetin temelini atmak hepimiz için sevindirici bir gelişme. Bütün önemli ve değerli şehirler içinde su geçen şehirlerdir. Gönen’de bu kentlerden biri ama su kirletilmeye başlanmış. Su hayattır. Bu tesis önemli bir eksikliği giderecek” dedi.

UĞUR: “BASKİ’NİN BALIKESİR’DE DOKUNMADIĞI NOKTA KALMADI”

Törenlerde son olarak ise Balıkesir Büyükehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğır konuşma yaptı. Konuşmasına 1950 ve 60’lı yıllarda Gönen Çayı’na balık tutmaya geldiklerini hatırlatarak başlayan Başkan Uğur “Gönen Çayı 50’li 60’lı yıllarda balık tutar, balıkları çay kenarında pişirip yerdik. Gönen Çayı böyle bir çaydı. Daha sonra sanayileşme, şehirleşme, atıklar, atık sular, sanayi atıkları deremizi kirletti. Her zaman Hüseyin Yakar kardeşim ile de görüşüyoruz. Ama Büyükşehir oldu Balıkesir. Büyükşehir önemli bir proje. Altyapıların, kanalizasyon gibi hizmetler Büyükşehir’e geçti. 30 Mart 2014’ten sonra BASKİ’yi kurduk, diğer yapılanmaları tamamladık. İller Bankası Bölge Müdürümüz Mustafa Bayram bey ekibiyle geldiler, güzel bir kuruluş yaptılar. Şuan da BASKİ’nin Balıkesir’de dokunmadık noktası kalmadı. Bugün Gönen’de temel atıyoruz. Bundan önce Narlı’da ve Altınoluk’ta arıtma tesislerinin temellerini atık. Marmara Adası’nın temelini attık. Yaptığımız açılışlar var. Marmara Adası Saraylar ve Dursunbey’de arıtma tesisleri açılışları yaptık. Hemen bayramdan sonra Havran’da atıksu arıtma tesisi temeli atacağız. Bütün Balıkesir’in 20 ilçesinde bu faaliyetleri, bir taraftan projeler hazırlanıyor ve finansman temini gerçekleştiriliyor” şeklinde konuştu.

GÖNEN’E ATIKLARDAN ENERJİ ÜRETEN TESİSLER KURULDU

Gönen’in Balıkesir’de tarım ve hayvancılığın merkezi durumunda olduğunu söyleyen Başkan Uğur konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’yi besleyen illerden biri Balıkesir ama bunda Gönen’inde payı büyük. Tarım ve hayvancılık ile. Ama Gönenliler müteşebbis. İlk defa hayvansal atıklardan enerji üretme tesisi burada Gönen’de açılışını yapmıştık. Gelirken bitkisel atıklardan enerji üretecek olan tesisi ziyaret ettik. O da Ağustos ayında faaliyete geçecek. Yani bunlar güzel yatırımlar ve gelişmeler. İnşallah çöplerini Gönen Balıkesir’e teslim ediyor. İnşallah kurulacak toplama tesisi ile çöpler Balıkesir’e değil Bandırma’ya getirilecek. Orada proje ihalesine çıkıyoruz şimdi. Arıtma tesisi bir yıl içinde faaliyete geçer, Suyu ve havası temiz bir Gönen olur. İlaçlamaları da yapıyoruz. Gönen baldosu dünyaca meşhur. Çeltikte de çok sinek oluyor. Dolayısı ile elden geldiği kadar bu mücadeleyi de en iyi şekilde gerçekleştiriyoruz. Büyükşehir projesinin faydaları bunlar“.

Konuşmasında terör olaylarına da değinen ve şehit ve gazilere minnet borçlu olduklarını belirten Uğur, terör ile mücadelenin sona erinceye kadar kararlılıkla devam edeceğini söyledi. Uğur “Terör bitinceye kadar, silahlar gömülünceye kadar mücadele devam edecek. Halkımız da bu mücadeleyi destekliyor. İnşallah bu da sonlanacak. Tüm dünyanın gözü Türkiye’nin üzerinde. Bu Türkiye’ye ne oluyor deniliyor. Borcunu, harcını ödedi, teknolojisi gelişiyor diyorlar. Bu ülkeler bu teröre yakıt atıyorlar. Biz de bu olanları görüyoruz” dedi.

Konuşmasının ardından müteahhit firma yetkilisi ile pazarlık yapan Başkan Uğur, müteahhit firmadan sözleşmeye göre 440 günde teslim etmesi gereken tesisi, 365 günde teslim alma sözü aldı. Uğur tesisin önümüzdeki sene Ramazan Bayram’ından önce hizmete açılacağını söyledi. Konuşmaların ardından Başkan Uğur ve katılımcılar dualar eşliğinde kurban kesim töreni ardından, temel atma törenini gerçekleştirdi.

Temel atma törenine Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un yanısıra Gönen Kaymakamı Hüseyin Parlak, Gönen Belediye Başkanı Hüseyin Yakar, BASKİ Genel Müdürü Mustafa Bayram, AK Parti İl Başkanı Dinçer Orkan, AK Parti il ve ilçe yöneticileri, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan İDO AVŞA SEFERLERİNE NE ZAMAN BAŞLIYOR? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Gönen’e 80 Bin Kişilik Atıksu Arıtma Tesisi Kuruluyor

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x