Evde Sağlıklı Bulyon Yapımı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Büyük bir kısmı tuzdan oluşan bu tabletler gerçekten sağlığa zararlı mı? Evde et suyu tableti nasıl yapılır?

Özellikle pilavlarda lezzet verici olarak kullanılan, tavuk ve et olarak çeşitleri bulunan bulyonun sağlıklı olup olmadığı hep konuşulan bir konu. Büyük bir kısmı tuzdan oluşan bu tabletler gerçekten sağlığa zararlı mı? Evde et suyu tableti nasıl yapılır?

Monosodyum Glutamat nedir?

Kısacasa MSG diye adlandırılan ve ‘Çin tuzu’ diye bilinen Monosodyum Glutamat, 100 yıldan daha uzun süredir yiyeceklerde lezzet ve aroma kazandırmak için kullanılan bir katkı maddesidir.

Zararları nelerdir?

– Et ve tavuk bulyonlarında da bulunan bu madde özellikle büyüme çağındaki çocuklarda büyüme hormonlarını baskı altına alarak gelişimlerinde gerilemeye neden olabiliyor.

– Vücutta insülin hormonunun seviyesini arttırdığından, diyabet rahatsızlıklarına ve pankreas hastalıklarına sebep olabilmektedir.

– Sinir hücrelerine zarar verici bir etkisi olduğu saptanmış; epilepsi, parkinson gibi sinir sistemine bağlı hastalıkları olan kişilerin monosodyum glutamatlı ürünler kullanmaları tavsiye edilmemektedir.

– Gözlerdeki retina tabakasına zarar vererek göz bozuklukları yaratabilmektedir.

İşte sağlıklı bulyon tarifi

Malzemeler:

– 2 kg inek kemiği
– 4 litre su
– 1 adet pırasa
– Küçük 1 adet kereviz (kökü ve yaprakları)
– 1 adet havuç
– 1 adet soğan
– 3-4 adet tane karabiber
– 4 adet tane bahar
– 5-6 dal maydanoz

Yapılışı:

Kemikler güzelce yıkanır. Tencereye alınır. İçine tüm malzemeler iri iri doğranarak koyulur. Soğuk su ilave edilerek en az 4 saat kaynatılır. Kaynayıp azalan su miktarı kontrol edilerek kaynar su ilave edilebilir. Piştikten sonra kemikler tencereden alınır. Geri kalanlar istenirse sebze çorbası yapılabilir. Kemik suyu ince telli süzgeçten geçirilir ve ılıması beklenir. Ilıyan kemik suyu buz torbası poşetlerine dökülür. İstenirse çorba yapmak için küçük şişelere de koyulup buzluğa kaldırılabilir.

 

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan Ucuz Bilet Bulmanın 8 Yolu başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Evde Sağlıklı Bulyon Yapımı

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x