Çocukken sadece bir çeşit süt türü biliyordum ve tüketmiştim; inek sütü. Şimdilerde soya, badem, hindistan cevizi ve daha bir sürü süt alternatifi geliştirilmiş durumda. Şimdi raflarda yeni bir ürünün yerini alması bekleniyor: Eşek Sütü.

Şuan oldukça yeni bir trend olsa da, yıllar boyunca tüm dünyada eşek sütü kullanılmış ve tüketilmiştir. Eski Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın cildini yumuşak ve güzel tutmak için düzenli olarak eşek sütü banyosu yaptığı söyleniyor. Süt banyoları yapıyorsanız ve cildiniz hala istediğiniz gibi değilse, yanlış süt kullanıyor olabilirsiniz.

İsviçreli çikolata üreticisi Fornerod, ilk eşek sütlü çikolatayı üretmek için eşek sütü satan bir şirket ile anlaştığını bildirdi. Çikolatanın, inek sütüne alerjisi olanlar için iyi bir alternatif olacağını ve daha uzun bir raf ömrüne sahip olacağı iddia edildi. Bu arada, Sırbistan’da eşek sütünden yapılan dünyanın pahalı peynirinin tadına bakabilirsiniz. Pule olarak bilinen peynirin 450 gramı yaklaşık 600 dolara mal oluyor. Sadece Sırbistan ve Karadağ’a özgü olan balkan eşeğinin sütünden üretiliyor ve bir kilogramı için 25 litre süt harcanıyor.

Güney Afrika’da eşek sütü üreticiliği yapan Jesse Christelis, eşek sütünün kabullenilmesinin sadece bir zaman meselesi olduğunu söylüyor. Christelis, “Gerçekten çok hoş bir tadı var. Yağ oranı çok düşük. Yağsız süt gibi ama laktoz oranı yüksek, tatlı bir tadı var. Hindistan cevizi sütü tadında.” diyor.

Serkan Sıtkı Şahin

Kadinvekadin.net