EDREMİT’TE 150 YILLIK GELİNLİKLER SERGİLENDİ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Edremit Belediyesi tarafından, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarıkapsamında hazırlanan “Cumhuriyet Gelinleri” sergisi, Kaymakam Ali Sırmalı ve Belediye Başkanı Kamil Saka’nın katılımı ile Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi’nde açıldı.

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 93.yıl dönümü kutlamaları kapsamında, Edremit Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Edremit Cumhuriyet Gelinleri” sergisi yoğun ilgi ile karşılandı. Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze uzanan gelinliklerin yer aldığı sergini açılış kurdelesi, Kaymakam Ali Sırmalı’nın eşi Nuray Sırmalı ve Belediye Başkanı Kamil Saka’nın eşi Günseli tarafından kesildi.

Açılış töreninde, serginin koordinatörü Beriye Başak, Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka ve Kaymakam Ali Sırmalı konuşmalar yaptı. Daha sonra katılımcılara ikramlarda bulunuldu ve davetliler tarafından sergi gezildi. Açılış töreninde, koro tarafından ‘Edremit’in Gelini’ isimli türkü ve yöresel türküler seslendirildi.

Edremit’te, cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar kullanılmış olan gelinlikler, damatlıklar, yöresel bindallılar ve gelinlerin bohçalarından çıkan eşyalardan oluşan 300’den fazla eşya büyük beğeni ile karşılandı.  Sergide müze sorumlusu İrfan Kolçak tarafından Belediye Başkanı Kamil Saka’nın annesi ve babası Cavide-Tayyip Saka’nın gelinlik ve damatlıklı fotoğrafı hediye edildi.

Belediye Başkanı Kamil Saka’nın eşi Günseli Saka, sergiyle ilgili TV100 mikrofonlarına açıklamada bulundu. Saka, “Bir katkımız olduysa ne mutlu. Bu sergi bir ekip işidir. Sergimiz, Edremit gelinlerinin kıyafetlerini anlatıyor. Eski kıyafetler sandıklardan çıkartıldı ve eski günlerin şartlarında neler yapılabildiği anlatıldı” diye konuştu.

Serginin koordinatörü Beriye Başak, ise yaptığı açıklamasında, “Güzel Edremit’imizin hem Kurtuluş Savaşı’nda hem Cumhuriyetimizin kuruluşunda önemli bir yeri vardır. Ayrıca Körfez bölgemiz göçlerle zenginleşmiş çok çeşitli kültürlere ev sahipliği yapmaktadır. Bu bölgede yaşamış olan Cumhuriyet gelinlerimizin torunlarından toplanan değerli eserler ile o dönemde ki kadınların yaşantılarını, düşüncelerini dünyaya bakışlarını sizlere göstermeyi amaçlıyoruz. Cumhuriyet gelinlerinin genç ve yeni bir gelecek heyecanı içinde hayatlarına kullandıkları çeyizleri, gelinlikleri, eşyaları ile ışık tutmak, onlara bir anlamda yeninden ses vermek istedik. Cumhuriyet kadının olmak, Cumhuriyet gelini olmak güzeldir, gurur vericidir” dedi.

Müzenin sorumlu müdürü ve serginin açılışında emeği olan İrfan Kolçak ise, yaptığı konuşmada, serginin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Kolçak, “Edremit tarihinde böyle bir sergi hiç olmadı. İlçenin önde gelen insanların gelinliklerini topladık ve sergiledik. Sergimiz başarılı geçti ve devamını da getireceğiz inşallah. Emeği olan herkese teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Atatürkçü Düşünce Derneği Edremit ve Altınoluk Şubeleri ile Cumhuriyet Kadınları Derneği Edremit Şubesi’nin de destek verdiği sergi 1 hafta boyunca halka açık kalacak.

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan Mavi Sertifikalı Ceviz Fidanı Talebine Yetişemiyorlar başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

EDREMİT’TE 150 YILLIK GELİNLİKLER SERGİLENDİ

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x