Diz ağrısı yetişkin arasında en yaygın şikayetlerden biridir. Diz yaralanmaları, diz ağrısının yaygın bir nedenidir ancak dizlerinizi incitmek için düşmeniz, takılmanız veya bir tür kaza geçirmeniz gerekmez. Yaralanma dışında diz ağrısına artrit, osteoporoz, zorlama, koşma gibi bazı durumlar da neden olabilir. Diz ağrısını nasıl hafifletirsiniz? Ağrınızın altta yatan nedenini belirlemek ilk adımdır. İltihaplanmaları çoğaltabilecek hastalıkları tedavi etmek, uygun şekilde egzersiz yapmak, sağlıklı bir kiloda olmak rahatlamanıza yardımcı olabilir.

Diz ağrısı belirtileri

Diz ağrısı dizleri etkileyen her türlü rahatsızlığı tanımlar. Diz ağrısının, bacakları etkileyen diğer semptomların da eşlik ettiği, en yaygın belirtileri:

– Diz çevresinde şişlik

– Dizde ağırlık taşıyamama

– Yürürken, çömelirken veya egzersiz yaparken daha da kötüleşen ağrı

– Diz düzleştirme ve bükme gibi hareketleri yaparken zorlanmak

– Bacağın zayıflığı

– Dizkapağının çevresindeki kızarıklık ve sıcaklık

– Bacakta dengesizlik

– Hareket etmeye çalıştığınızda dizinizdeki aşırı ağrı

– Çatırtı sesi gibi dizleri hareket ettirirken gelen alışılmadık sesler

Kemikler, kıkırdak ve bağların birbirine bağlanmasıyla oluşan vücudun karmaşık bir parçası olan diz eklemi, üst bacağın ve alt bacağın ana kemiklerinin birleştiği yerdir. Diz aslında insan vücudundaki en büyük eklemdir ve femur (uyluk kemiği), tibia (incik kemiği) ve patella (diz kapağı) tarafından oluşturulan bir “menteşe eklemi” olarak işlev görür. Dizler basınç, ağırlık ve şoka dayanmalı ve onları sağlam tutmak için bacaklardaki kaslara dayanmalıdır. Diz ağrısının kronik veya akut olması mümkündür. Kronik ağrı aniden ortaya çıkmayan ve daha da kötüleşmeye devam eden bir türdür. Genellikle 4-6 hafta veya daha uzun sürer. Akut ağrı anlık olur; etkileri hemen hissedersiniz. Ani bir yaralanmanın ardından akut ağrı gelişebilir ve hemen keskin bir acı hissedebilirsiniz. Akut diz ağrısı, acı çekmenize ve daha sonra hareket etmenize engel olabilir.

Diz ağrısı nedenleri

– Dizlerin yakınındaki kıkırdak, bağ, tendon yaralanmaları da dahil olmak üzere bacak yaralanmaları

– Eklemlerde oluşan ürik asit veya kalsiyum içeren kristaller ile gelişen edilen gut hastalığı

– Romatoid artrit (eklemleri etkileyen otoimmün bir durum) veya osteoartrit artrit (genellikle yaşlıları etkileyen dejeneratif artrit)

– Septik artrit gibi sıvının tutulmasına ve şişmesine neden olabilecek enfeksiyonlar

– Diz kapağının olması gereken pozisyonundan düşmesine neden olan zayıf form, deformasyonlar veya kas zedelenmeleri gibi biyomekanik problemler

– Bir veya daha fazla küçük kemik veya kıkırdak kırılması ve dizin eklem boşluğunda kaldığı nadir bir hastalık

Diz ağrıları için doğal tedavi

Diz ağrılarında altta yatan neden en önemli etkendir. Ağrının nedenine göre birçok farklı tedavi uygulanabilir. Örneğin, birkaç ay çalıştıktan sonra diz ağrısı çeken genç bir kadın, diz osteoartriti olan yaşlı bir erkeğe göre çok farklı bir tedaviden faydalanacaktır.

1. Fiziksel terapi

Dizlerinizde zayıflık veya esneklik kaybı, hareket kabiliyetinizi etkileyen durumlar yaşadıysanız, iyileşme konusunda size yardımcı olabilecek bir fizyoterapist ile çalışmak iyi bir fikirdir. Bir terapist kademeli olarak güç kazanmanıza yardımcı olabilir ve ayrıca gelecekteki yaralanma riskinizi azaltmak için uygun bir egzersiz planı yapabilir. Yürüme analizinin yapılması, sorunları düzeltmek için faydalı olabilir.

Bel ve kalçaların güçlendirilmesine yardımcı olan egzersizler dizleri de destekleyebilir. Güç ve gerilmenin yanı sıra denge egzersizleri üzerinde çalışmak bacaklarınızdaki kasları geliştirmenize yardımcı olur. Terapistiniz ayrıca, soğuk veya sıcak tedavileri kullanarak ağrıyı hafifletebilir. Diz egzersizlerinden sonra, buz veya ağrılı bölgeye uygulanan ılık bir kompres gibi yöntemleri kullanabilirsiniz.

2. Köpük egzersizi

Köpük egzersizi, bacak ağrısına yol açabilecek bacaklardaki adezyonların parçalanması için çok faydalıdır. Özellikle koşucu veya amatör bir sporcuysanız diz ağrılarınızı köpük egzersizleriyle hafifletebilirsiniz. Dizleri destekleyen diğer kaslarda da, özellikle gluteus maximus (kalçalardaki en büyük kas) ve tensor fascia lata (kalçanın dış kenarı boyunca uzanan bir kas) köpük egzersizi yapabilirsiniz.

Hem yumuşak hem de sert köpük silindirlerini deneyebilirsiniz. Diz veya bacakta aşırı ağrısı olan kişiler için yumuşak köpükler daha iyi olacaktır. Egzersiz sırasında, gerçekten acı veren bir bölge bulursanız, oraya daha fazla zamanınızı ayırın ve kastaki gerginliğin azalmaya çalışın. Bu, başlangıçta rahatsızlık verebilir ancak gergin bölgeyi gevşettikçe, ağrı yavaş yavaş azalacaktır. Unutmayın, asla büyük bir eklem üzerinde egzersiz yapmak için köpük rulo kullanmamalısınız, çünkü büyük eklemlere çok fazla baskı yapmak yaralanmaya neden olabilir.

3. Uygun egzersiz

Zayıf kaslar ve sertlik, diz ağrıları ile ilgili önde gelen sorunlardan ikisidir. Bu nedenle egzersiz dizlerinizi sağlıklı tutmak için önemli olsa da, yeterince dinlenmeniz ve vücudunuza iyileşmesi için zaman vermeniz gerekir. Zarar görmüş bir dizin iyileşmesi için bir süre boyunca yüksek etkili aktivitelerin sınırlaması gerekir. Daha ağır hareketleri denemeden önce, normal egzersizlerinizden birkaç gün uzaklaşmanızın ağrıları hafifletmeye yardımcı olup olmadığına bakın. Ağrılarınız hafifliyorsa egzersiz uzunluğunu ve tempo derecesini azaltmayı planlamalısınız.

Yaralanmalardan korumak için egzersize başlamadan önce her zaman hafifçe ısının. Koşmaya, bisiklete binmeye ya da başka bir diz bükme egzersizine başlamadan önce 400 metre kadar yürüyün. Egzersizden sonra en az 1-2 gün (özellikle yoğun antrenmanlardan sonra) düzgün bir şekilde iyileşmek için kendinize yeterince zaman ayırdığınızdan emin olun.

Düşük tempolu egzersizler kronik diz ağrısı veya eklemleri etkileyen durumlar için en iyi tedavidir. Düşük etkili egzersiz örnekleri şunlardır:

– Yüzme

– Tempolu yürüyüş

– Su aerobiği

– Eliptik spor

– Bisiklet sürmek

– Yoga

4. İyi ayakkabı, tabanlık ve gerekirse dizlik

Genel olarak diz ağrısı olan insanlar sandalet, terlik, bot ve yüksek topuklu ayakkabı giymekten kaçınmalıdır. Bu tür ayakkabılar çok destekleyici değildir ve sırt, diz veya kalça ağrısını artırabilir. Spor yaparken diz ağrınız varsa ve ayakkabınızının soruna katkısı olabileceğinden şüpheleniyorsanız, duruşunuz, adımınız ve ihtiyaçlarınız hakkında bir uzmanla konuşmak yararlı olacaktır. Ayaklarınız üzerinde, duruşunuz ve yürüyüşünüz için hangi tür ayakkabıların en iyisi olduğunu belirleyen kendi kendinize basit bir test yapabilirsiniz. Yumuşak tabanlık her zaman için faydalı değildir, çünkü ayakların veya dizlerin düz durmasını engelleyebilirler. Bu da diz ağrısını daha da şiddetlendirir. Özel tabanlık için ayrıca bir podoloğa başvurabilirsiniz.

5. Doğru beslenme

Genel eklem sağlığı için sağlıklı beslenme önemlidir. Sağlıklı bir kiloda olmanız, eklemlerdeki gerilimi ve iltihaplanmayı azaltır. Ayrıca artrit veya osteoporoz gibi hastalık risklerini azaltır.

– Özellikle C vitamini ve demir içeren, koyu yeşil yapraklılar, meyveler, soğan, biber, brokoli, havuç, sarımsak, kuşkonmaz ve lahana tüketin. Antioksidan seviyesini yüksek tutabilmek için bol miktarda meyve ve sebze tüketin.

– Omega-3 yağ asitlerini balıklardan, özellikle de somon balığından alın. Etler, kümes hayvanları, sardalya veya uskumru gibi balıklar, fermente süt ürünleri ve yumurtada da omega-3 bulunur.

– Kemik suyu tüketin

– Hindistan cevizi yağı, zeytin yağı, avokado ve fındık yağı gibi sağlıklı yağlar tüketin.

– Yemeklerinize antioksidan içeren otlar ve baharatlar ekleyin

– İşlenmiş tahıllar, sentetik katkı maddeleri, işlenmiş etler ve fast food ürünlerinden uzak durun

Dyt. Serkan Sıtkı Şahin

Kadinvekadin.net