Cildimizdeki döküntülerin, yaraların ve spesifik tipteki lekelerin bazı hastalıkları gösterebileceğini biliyoruz. Ancak daha ince değişikliklerin gözlemlenmesi de bazı durumlarda yararlı olabilir.

1. Döküntü

Cilt döküntüleri yaşıyorsanız, yemeklerinizle olası bir bağlantıya dikkat edin. Gluten intoleransı gibi gıda intoleransları, kolları, gövdeyi, yüzü, kalçaları, dirsekleri veya saç çizgisini etkileyen kaşıntılı deri döküntülerine neden olabilir. Ancak ayaklarınızı ve bacaklarınızı etkileyen bir döküntü, beslenmeyle ilgili bir sorunun ötesinde bir sağlık sorununu işaret edebilir. Uzmanlar bu tür döküntülerin hepatit C enfeksiyonunun bir işareti olabileceğini belirtiyor.

2. Cildin renk değiştirmesi

Cildiniz hiç sarımsı bir renk tonu aldı mı? Karaciğerle ilgili olası bir sorun belirtisi olduğu için bu durumu kontrol ettirmek iyi bir fikirdir. Bu durum aynı zamanda havuç, kabak ve patates gibi yiyeceklerin aşırı tüketilmesinden kaynaklanan karotenemi olarak bilinen zararsız bir durumun bir sonucu olabilir.

Öte yandan, cildinizin normalden daha solgun olduğunu fark ettiyseniz, kanınızda yeterince kırmızı kan hücresi veya hemoglobinin bulunmadığı bir durum olan bir anemi semptomu yaşıyor olabilirsiniz. Bazen, aynı zamanda kırılgan tırnaklar ve saç dökülmesi bu duruma eşlik edebilir.

3. İltihap

Yüksek stres seviyeleri, vücutta iltihaplanmayı tetikleyebilir ve bu da egzama ve akne gibi cilt sorunlarına yol açabilir. Cilt sorunları beslenme düzeninden, doğum kontrol haplarına kadar çok sayıda şey tarafından tetiklenebilir. Yaşam tarzınızdaki alışkanlıklarınız cilt sağlığınızı büyük ölçüde etkileyebilir. Yüzün alt kısmı veya çene hattı boyunca görünen akne, kadınlarda polikistik over sendromunun bir işareti olabilir.

4. Metabolizma

Hipo tiroidizm (tiroid hormon eksikliği) cildin kalınlaşmasına neden olabilir. Hastaların yarısından fazlası, daha pürüzlü cilde neden olan değişiklikler yaşayabilir. Plak olarak bilinen , ciltteki kalınlaşmış bölgeler yüksek kan şekeri belirtisi olabilir. Kan şekerinin yüksek olması ciltte kan damarlarında değişikliklere neden olabilr. Diyabeti olan hastaların ayaklarını kesikler veya yaralar açısından düzenli olarak kontrol etmeleri ve mümkün olan en kısa sürede tedavi görmeleri önerilmektedir.

Dyt. Serkan Sıtkı Şahin

Kadinvekadin.net