Çeyiz Takımları İçin İğne Oyaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Genç kız yetiştiren her anne kızına kendi el emeği ile hazırladığı birkaç parça eşya ile gelin etmek ister. Emek vermişken en iyisi en güzeli olsun ister. Elbette bu işler o kadar kolay olmuyor ve en zahmetli islemeler en güzel motifleri meydana getiriyor. Zahmetten bahsedince ilk olarak akla iğne oyaları geliyor.

İğne oyaları dünyaya Türk kadınlarının ürettiği örgülerle yayılmıştır. Türk danteli olarak bilinir. Zarif ve şık görünür. Çünkü her düğümünde sabır, özen ve duygu vardır. Bir kördüğüm atılır ve o düğüm aşk, mutluluk, heyecan bazen de öfkeyi anlatır. Her motifte birçok anlam gizlidir. Her çiçek başkadır mesela. Sümbül aşk demektir, karanfil güzellik, nergis ise gönül acısı demektir. Bu yüzden genç kızların çeyizlerine layık görülmüştür. Eğer anne kendi yapamıyorsa ücretle yaptırır fakat o çeyize iğne oyaları ile yapılmış bir şeyler mutlaka dâhil olur.

İğne Oyaları İle Neler Yapabilirim?

İğne oyaları en çok başörtüsü, yazma kenarlarında kullanılıyor. Verilen emeğin en güzel gösterisi elbette baş üzerinde olacaktır. Geleneksel modellerin daha fazla tercih edildiğini söyleyebiliriz. Canlı renkler ve hafif motifler, kenarına işlendiği yazma ile tam bir uyum içinde olduğunda göz alıcı bir güzelliği oluyor. İğne oyaları yazma kenarları kadar havlu kenarlarında da kendini gösteriyor. Mutfakta küçük el kurulama havluları ya da banyoda el, yüz kurulama havluları birbirinden güzel iğne oyaları ile süslenebiliyor. Ayrıca masa örtüsü süsleme, peçete, yatak örtüsü, seccade, kuran çantası süsleme gibi işlerde kullanılabiliyor.

İğne Oyaları Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Öncelikle iyi bilen birinden ya da internet üzerinden, son derece detaylı anlatım yapan videolardan öğrenmelisiniz.
  • Hemen en zor modelden değil, zürafa gibi birçok modelin temeli olan basit işlemelerle başlamalısınız. Bu öğrendiklerinizi bir müddet pekiştirmelisiniz.
  • Kullandığınız ip mümkünse ipek olsun. Eğer ipek mevcut değilse naylon ya da pamuk iple de yapılabilir.
  • İğnenin boyutu çok önemlidir. Gereğinden fazla büyük iğne işleme yaptığınız yazma gibi ince kumaşlarda büyük delikler açar.
  • İpi iğneye doladığınızda çift düğüm atarsanız oya daha kolay şekil aldığı gibi daha dik duracak ve daha hoş görünecektir.
  • Düğümler ne kadar sıkı atılırsa oya o kadar iyi durur, kolalı gibi görünür.
  • Eğer naylon ip kullandıysanız, oya işi bitip ütüye sıra geldiğinde dikkatli olun. Sıcak ütü bunca emeğinizi yakabilir ya da büzüştürüp kullanılamaz hale getirebilir.

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan Ucuz Bilet Bulmanın 8 Yolu başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Çeyiz Takımları İçin İğne Oyaları

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x