Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca düzenlenen 16’ıncı Ulusal Ceviz Çalışma Grubu Toplantısı Bandırma’da yapıldı. Programda konuşan TBMM Başkanlık Divanı Üyesi AK Parti Balıkesir Milletvekili Sema Kırcı cevizde hedefin küresel üretime öncülük ederek net ihracatçı ülke haline gelmek olduğunu söyledi.
TARIMSAL ÜRETİMİN GÖZDE ÜRÜNLERİNDEN BİRİ
Türkiye olarak her alanda orta ve uzun vadeli olarak ileriye dönük bir planlama içerisinde olduklarını söyleyen Kırcı “2023 hedefleri ülkemizin daha çok üretmeyi esas alan bir yol haritasıdır. 2023 hedeflerine başta tarım ve hayvancılık olmak üzere her alanda daha çok üreterek ulaşabiliriz. Bakanlığımızca yürütülen ve üretime yönelik teşvikler ile çok sayıda tarım ürününde ülkemiz dünya liderliğini sürdürüyor. Son bütçe rakamları da tarıma verdiğimiz desteğin bir göstergesi. 2018 yılı için yaklaşık 30 milyar liralık tarım bütçesinin 10 milyar lirası tarımsal yatırımlara, 15 milyar lirası tarım ve hayvancılık desteklerine, 5 milyar lirası müdahale alımları ve ihracat destekleri için ayrılmış durumda. Yani tarım bütçesinin üçte ikisi doğrudan veya dolaylı olarak üreticimize destek olmak üzere planlandı. Bugün burada özellikle son yıllarda tarımsal üretimin gözde ürünlerinden biri haline gelen cevizi konuşacağız. Sağlıklı beslenme açısından çok değerli bir besin kaynağı. Gıda sanayiinden boya sanayiine mobilya sektörüne kadar birçok alanda kullanılıyor. Bu açından tüketimi giderek artan ceviz Türkiye için yabana atılacak bir ürün değil. ”dedi.
CEVİZDE HEDEFİMİZ KÜRESEL ÜRETİME ÖNCÜLÜK ETMEK
Anadolu topraklarının cevizin anavatanı durumunda olan yerlerden biri olduğu belirten Kırcı “Çin, ABD ve İran’dan sonra dünyada önemli ceviz üreticisi ülkeler arasındayız ancak bu yeterli değil. Şuan ABD ve Çin küresel üretime açık ara öncülük eden sektörde lider ülkeler konumundalar. Biz ise üretimde varlık gösteriyoruz ancak ihracatta yeterince varlık gösteremiyoruz. Son yıllarda hem üretimimizde hem de ceviz dikili alanlarda düzenli bir artış yaşandı. Ceviz üretimimiz 2002 yılındaki 136.000 ton iken şimdi 200.000 ton civarında. 2012 yılında toplu meyveliklerin alanı 552.019 dekardan 2016 sonu itibariyle 868.528 dekara çıktığı, toplam ağaç sayısı 2012’de 10.519.355 adetten 2016 yılında 15.044.456 adete çıktığı halde üretim artışımız tüketime yetişemiyor, geride kalıyor. Ciddi miktardaki ağaç varlığımıza rağmen üretim istenilen seviyede değil. Bunun sebebi üretimin verimli standart çeşitlerle değil, daha çok tohumdan yetişen ağaçlarla yapılması. Ceviz konusunda kaliteli bahçe kaliteli fidandan geçer ifadesi sıkça kullanılıyor. Rekabet edebilmemiz için kapama dediğimiz ticari ceviz bahçelerinde yan dalları verimli, geç yapraklanan çeşitleri üretime kazandırılmalıyız. El ele verirsek ceviz yetiştirme potansiyelimizi gerektiği gibi kullanır kısa süre içerisinde üretimimizi katlarız. Cevizde hedefimiz tıpkı Çin ve ABD gibi küresel üretime öncülük ederek net ihracatçı ülke olmak. ”dedi.
YÜKSEK GETİRİLİ BİR YATIRIM ARACI
Ceviz yetiştiriciliğini tarımsal üretimde alternatifler geliştirme ve kırsal kalkınma açısından son derece önemli olduğunun altını çizen Kırcı “Kırsalda ekonomik faaliyetleri çeşitlendiriyor sürdürülebilir kalkınmayı sağlıyor. Üreticinin gelirini arttırıyor. Hem mevcut istihdamı koruyan hem de yeni iş olanakları oluşturan bir sektör. Ceviz sektörü özel girişimciler için önemli fırsatlar sunuyor. Hem fidancılık sektörü hem de yetiştiriciliği yüksek getirili bir yatırım aracı. Bir kere cevizin hem Türkiye’de hem dünyada tüketimi gittikçe artıyor. Üretici ürettiği ceviz için çok rahat pazar bulabilir. Satamayacağım kaygısı yok. Diğer yandan Türkiye’nin hemen her yerinde ve boş arazilerde kolaylıkla yetişebilme özelliği ile ceviz bakımı kolay ve masrafsız bir ürün. Üretim açığı olan bir ürün olduğu için hükümetimiz gerek özel gerek kamu destekli projelerle ceviz üretimini arttırmaya çalışıyor bunun için ciddi destekler veriyor. Ceviz ihracatımızın az olması ceviz yatırımının önemini ortaya koyuyor, verimliliği esas alan ve modern uygulama tekniklerine sahip yatırımcılara ihtiyaç var.
CEVİZ İÇİN İKİ BAKANLIK BİRDEN DEVREDE
Cevizin iç tüketim ve dış ticaret açısından öneminin farkında olan hükümetin bu konuda iki bakanlığı birden devreye soktuğunu söyleyen Kırcı “Ceviz konusunda hem Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hem de Orman ve Su İşleri Bakanlığı devrede. 2005 yılından itibaren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sağlanan teşvikler ve hibe destekleri ile kapama ceviz bahçeleri tesis edilmeye başlanmıştır. 2005 ile 2016 yılları arasında 558 bin dekar alanda kapama ceviz bahçesi tesis edilmiştir. Bu kapsamda toplam olarak ülkemiz genelinde tesis edilen 558 bin dekar ceviz bahçesi için 100 milyon TL ödeme yapılmıştır. Hükümetimiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız eliyle üreticiye dekar başına destekleme yapmakta, düşük faizli yatırım ve işletme kredisi vermekte, mazot ve gübre desteği, sulama desteği vermektedir. Bunun yanında sertifikalı fidan ve standart fidan kullanım desteği sunmakta, tarımsal danışmanlık desteği vermekte, bitkisel ürün sigortasına destek olmaktadır. Orman Su İşleri Bakanlığımıza bağlı Orman Genel Müdürlüğü’nün uyguladığı ceviz eylem planı ile ceviz konusu sistemli bir şekilde ele alınıyor, cevizin yetiştiriciliğinde verim ve kalitenin yükseltilmesi için ceviz yatırımları teşvik ediliyor. Bozuk orman alanlarında, orman içi boş alanlarda ve hazine arazilerinde yapılan özel ağaçlandırma çalışmalarında cevize ayrı bir önem veriliyor. Bu sayede hem bozuk alanlar değerlendiriliyor hem de orman köylüsü için gelir artışı sağlanıyor. Yine 5 bin köye 5 bin orman projesi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığımız ceviz, badem ve zeytin ormanları kurulmasını sağlayarak bu alanları oradaki köylülerimize işlettirmektedir.” dedi.
BALIKESİR’DEKİ GELİŞMELER MEMNUNİYET VERİCİ
Ceviz üretimindeki ana noktanın öncelikle iç tüketimi karşılamak sonraki adımda da ihracatı hedeflemek olduğunu söyleyen Kırcı konuşmasının devamında Balıkesir’deki çalışmalara değindi. “Ceviz fidanı yetiştiriciliği noktasında Balıkesirimizdeki gelişmeler son derece memnuniyet verici. Bilhassa fidancılık noktasında ciddi bir atılım söz konusudur. 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu ile Meyve Fidanı ve Üretim Materyali Sertifikasyonu ile Pazarlaması Yönetmeliği’ne göre üretim yapan, ilimizde 6’sı resmi kurum, 5’i kooperatif olmak üzere toplam 116 adet fidan üreticimiz bulunuyor. Fidancılığı büyük oranda modernize eden Balıkesirli üreticilerimiz yan dalları verimli kaliteli fidanları ihraç etmeye yönelmiştir. İl Tarım Müdürlüğünce, fidan üreticilerine 21 ülke için fidan ihracatı ön izni verilmiştir. En çok ihracat yapılan ülkeler 104.494 adet (toplam ihracatın %22.7’si) fidan ile Gürcistan, 56.950 adet ile Bulgaristan, 52.100 adet ile Özbekistan’dır. ”dedi.
TOPLANTI KİLOMETRE TAŞI OLACAK
Doğru bilgiyle kurulmuş verimli ceviz bahçesi sayısının artmasının önce yatırımı yapan kişilerin gelirini artıracağını sonrasında ise ithalattan ihracata geçişle birlikte ekonomimize büyük katkı sağlayacağını kaydeden Kırcı “Rekabetin ve döviz kazanmanın giderek zorlaştığı bir dünyada üretimi rahatlıkla ülke içinde yapılabilecek bir ürün için döviz kaybetmemeliyiz. Bu açıdan sektörün ülkemiz ve dünya ölçeğindeki yerini ortaya koyduğumuz bu toplantının başta ceviz üretimimiz olmak üzere tarımda alternatifler geliştirmede bir kilometre taşı olmasını temenni ediyorum. ”dedi.
Ceviz fidanı yetiştiriciliği konusunda detaylı bilgi almak için https://www.ozgurfidancilik.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Gestaş Avşa Adası Erdek Feribot Seferleri 2024 başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Yorumlar kapalı.