“Fakirliğin Yok Edilmesi İçin Uluslararası Gün” adı altında 17 Ekim’e “yoksulluğa çözüm” anlamı altında “Dünya Yoksullukla Mücadele Günü” olarak anılmakta.
Günümüz dünyasının en büyük küresel sorunlarının başında yoksulluk geliyor. Şu anda yaklaşık 2 milyar 500 milyon insan yoksulluk sınırının altında yaşıyor.
Yoksulluk sınırı kavramı bu bireylerin durumlarıyla ilgili karar almada ya da yoksulluğun önlenmesi ile ilgili konularda yapılacak çalışmalarda kullanılan bir ekonomik araç oluşturuyor.
Yoksulluk tarih boyunca ne kadar var olmuşsa, insanın yoksullara yardım deneyimi de o ölçüde kurumsallaşmıştır. Bugün yoksullukla mücadelede en öne çıkan aktör devletler, devletler nezdinde tek kabul gören ve uygulanan yöntem ise refah devleti uygulamalarıdır. Bu uygulamaların en yaygını yoksullara doğrudan sosyal yardımlar yapmak şeklindedir.
Öte yandan günün anlam ve önemine binaen yapılan röportajlarda,yoksullukla mücadele ve yardımlaşma konusunda toplumsal duyarlılık olması gerektiği vurgulandı.Hemen her vatandaş,gerektiğinde akrabaya,komşuya ve ihtiyaç sahiplerine yardım edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Farklı bir açıdan düşünüldüğünde ise ; geçmişte olduğu gibi, şimdi de hayatı paylaşan insanlar, aynı düzeyde olmadıklarını görürüz.Örneğin zayıfı, güçlüsü, fakiri, zengini,erkeği, kadını gibi. Böyle insan toplulukları beraber doğup, beraber ölürler. Bu beraberlik “hayat”ın kaynağını oluşturur.
Ancak bu farklı insanlar, yaşadıkları süre içinde birbirlerine ihtiyaç duyarlar. Zenginler de fakirlere ihtiyaç duyar. Hiç bir zengin benim kimseye ihtiyacım yoktur diyemez. Çünkü servetini çalıştırdığı insanların gücü ile kazanır. Zira kimi çalıştırıyorsa ona muhtaç demektir.
İnsanların birbirlerine muhtaç olmaları, aralarındaki yardımlaşmaları zorunluluğunu ortaya çıkarır.Yardımlaşma toplum halinde yaşamanın sonucudur.
Bu alanda yapılacak olan çalışmaların daha ileriye götürülmesi ve yoksulluğun dünyadan yok olması dileği ile..
Bir önceki yazımız olan Mavi Sertifikalı Ceviz Fidanı Talebine Yetişemiyorlar başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Yorumlar kapalı.