Buğday hastalıkları ve süne mücadelesi değerlendirme toplantısı Bandırma Ticaret Borsası Toplantı Salonunda yapıldı.
Toplantıya Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Türkiye Süne Koordinatörü Dr. Mümtaz Özkan, Bornova Zirai Mücadele Müdürlüğü’nden Ekrem Kaya, Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden Mehmet Tankit, Balıkesir Bitkisel Üretim Şube Müdürü Mustafa Başoğlu, Balıkesir Bitkisel Üretim Şube Müdürlüğünde görevli Kaan Erözmen, Bandırma Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Sefa Uyar Katıldı.
Toplantıda konuşan Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin, 2015 sezonunda ülkede buğdaylarda protein değerlerinin düşük olduğunu belirterek, “Her yıl genelde kalite ile verim ters orantılı. Verim, geçen yıla göre ülke genelinde artış sağladı. Ancak arzu ettiğimiz kalitede buğday bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Kendi bölgemizde geçen yıl hem verim hem kalite tatmin ediciydi. Bu yıl verim bölgesel olarak değişmektedir. Ortalama verim dönüm başına bizim bölgemizde 450 kg civarındadır. Süne oranı 1’in altında. Bizim bölgemizde süne ile mücadele başarılı bir şekilde devam etmekte. Bunun mükâfatını hem çiftçilerimiz hem tüccarlarımız almaktadır. Bandırma’nın dışındaki yakın bölgelerde süne ile ilgili maalesef sıkıntılar yaşamaktayız. Süne ile mücadelede Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü personelinin çalışmaları çok önemli. Süne ile mücadelede gösterdikleri hassasiyetten dolayı da kendilerine teşekkür ediyoruz” dedi.
3.9 hektar alanda süne çalışması yapıldı
Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Türkiye Süne Koordinatörü Dr. Mümtaz Özkan, süne mücadelesi ile yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Özkan, “Bu yıl 3,9 milyon dekarda süne çalışması yapıldı. Mücadele yapılan yerlerde süne oranı 0,7 civarında. Yapılmayan yerlerde 0,9 – 1 civarında. Çalışma yapılması gerekip te yapılmayan yerlerde ise 2 civarında” dedi.
Bir önceki yazımız olan KIRMIZI ET FİYATLARINDAKİ ARTIŞIN SEBEBİ NE? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.