BOR KULLANARAK RADYASYON GEÇİRMEZ KAUÇUK ÜRETTİLER

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rezervinin büyük bölümü Türkiye’de bulunan bor madeninin saflaştırılmasıyla elde edilen bir madde, radyasyona karşı yalıtım malzemesi olarak uygulanmaya başlarken, holdinglerin de girişimleri neticesinde kullanım alanları artmaya başladı.

Dünya rezervinin yüzde 72’si Türkiye’de bulunan bor madeninin saflaştırılmasıyla ortaya çıkan 9 su molekül yapısına sahip sodyumpentaborat maddesini, 7 su moleküle düşürmeyi başaran ve bu buluşunu Türk Patent ve Marka Kurumu’na tescil ettiren Balıkesir’de kurulu Ar-Ge şirketi, söz konusu maddeyi hastanelerdeki radyoterapi odalarının izolesinde kullanmaya başladıktan sonra farklı bir alanda daha kullanıma açtı. Bursa’da faaliyet gösteren ‘Aktaş Holding’ isimli hava süspansiyon sistemleri üreticisi, bahse konu maddeyi kullanarak çatı yalıtımı gibi alanlarda kullanılmak üzere radyasyon geçirmez kauçuk malzeme üretmeyi başardı.

Elde ettiği eşsiz malzemeyi Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde test ettiren üretici holding, yüzde 97,7 oranında radyasyon geçirmezliği sonucuna ulaştıklarını açıkladı. TV100 mikrofonlarına açıklamada bulunan holdingin yönetim kurulu başkanı Şahap Aktaş, “Elastomer malzeme üreten firmamızın yönetim kurulu başkanı ve iyi bir Ar-Ge elemanıyım. Bu kauçuk membran malzememiz yeni bir üründür. Bu membranlar, ozon tabakasının radyasyon etkilerini azaltıcı bir malzemedir. Faruk Durukan beyin elde ettiği çok önemli bir maddenin katkısıyla bu ürünü elde etmeyi başardık. Ürünümüzü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nda test ettirip belgelendirdik. Artık Türkiye’nin bir çok konuda olduğu gibi bu konuda da bir adım ilerde olduğunu inşallah herkese göstermiş olacağız. Bu malzeme önceden kurşun malzeme kullanılarak üretilmişti. İnsan sağlığına önemli olumsuzluklar oluşturan kurşun malzemeyle, ağır ve kalın biçimlerde yapılmıştı. Bu yeni ürün, kurşundan uzak, insan sağlığını olumsuz etkilemeyen, çok rahat elastomer, esnek ve her yere uygulanabilir bir malzeme olarak üretildi. Bunun ayrıcalığı budur. Bu ürünün ticarileştirilmesini de gerçekleştirdik. Kurşun malzemenin maliyetini ve insan sağlığını göz önünde tuttuğumuzda, kurşunun maliyetine göre çok ucuz. Bu malzeme çok uygun bir fiyatla kısa sürede piyasada olacaktır” dedi.

Bor madenini saflaştırarak elde ettiği malzemeyi üretici firmalara sunan Edremit ilçesindeki Ar-Ge firması sahibi Faruk Durukan ise, “Bor madenini saflaştırarak elde ettiğimiz ara ürünün kullanım alanları artıyor. Bor türevli radyasyon geçirmez duvarların ardından, şimdi de çatı kaplaması şeklinde kauçuk maddeye uygulanan bir malzeme elde edildiğini görmekteyiz. Ürünümüzü alan firma, bu başarısını Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nda test ettirdi. Arkadaşlarımıza bu çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz. Aslında sessiz bir devrim oluyor. Dünya eskiden böylesine büyük gelişmeleri Türkiye’den izleyemiyordu. Ama bundan sonra izleyecek. Dünya biliminin yapamadıklarını yapıyoruz. Dünyadaki problemler Türkiye’den çözüm bulacak. Bu yaptığımız çalışma, dünyadaki gelişmiş ülkelerin yapamadığı bir olaydı. Bu kadar önemli malzeme, daha önce kurşun ile yapılıyordu. Bu malzemeler kullanıldıkça ozon tabakamız deliniyordu. Ama maliyetli ve sağlığa zararlıydı. Bu geliştirilen malzeme, problemleri ortadan kaldırıyor. Bu tip malzemelere dünyanın daha çok ihtiyacı olacaktır. Bundan sonra dünya, gelişen değil, gelişmiş ülke olarak Türkiye’yi görecektir. Bu yönde çalışmalarımız devam edecektir. Arkadaşlarımızın ellerine sağlık” şeklinde konuştu.

Radyasyon geçirmeyen kauçuk ürünün, güneş ışınlarından korunmak amacıyla çatı ve benzeri kapmalarında, sağlık sektöründeki radyoloji odalarında, savunma sanayiinde, askeri kıyafetlerin yapımında kullanılabileceği açıklandı.

  Kaynak: Tv100

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan İDO AVŞA SEFERLERİNE NE ZAMAN BAŞLIYOR? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

BOR KULLANARAK RADYASYON GEÇİRMEZ KAUÇUK ÜRETTİLER

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x