Bitkisel gliserin nedir? Nasıl kullanılır? Yararları ve yan etkileri nelerdir?
Gliserol veya gliserin olarak da bilinen bitkisel gliserin, tipik olarak soya fasulyesi, hindistancevizi veya hurma yağlarından yapılan berrak bir sıvıdır. Kokusuzdur ve şurup benzeri kıvamda hafif ve tatlı bir tada sahiptir. Bitkisel gliserin özellikle kozmetik endüstrisinde popülerdir, ancak başka birçok kullanım alanı da vardır. Ayrıca cilt sağlığından, bağırsak sağlığına kadar pek çok fayda sağlayabilir.
Bitkisel gliserin nedir
Gliserin, hayvansal ürünlerden, bitkilerden veya petrolden elde edilen bir şeker alkolüdür. Bitkisel gliserin bitkisel yağlardan yapılan çeşididir. Zeytinyağının ve kurşun monoksitin bir karışımını ısıtmak suretiyle iki yüzyıldan uzun bir süre önce tesadüfen keşfedildiği söylenir. Ancak 1800’lü yılların sonunda dinamit yapmak için kullanıldığında sadece ekonomik ve endüstriyel açıdan önemli bir yer tutmaktaydı. Bitkisel gliserin, trigliserit açısından zengin bitkisel yağların, örneğin palmiye, soya ve hindistancevizi yağları gibi, basınç altında güçlü bir alkali ile birlikte ısıtılmasıyla yapılır. Bu gliserinin yağ asitlerinden ayrılmasına ve su ile karıştırılarak kokusuz, tatlandırıcı, şurup benzeri bir sıvı oluşturmasına neden olur.
Kullanım alanları
Bitkisel gliserin gıda, kozmetik ve ilaç endüstrilerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Örneğin genellikle yağ ve su bazlı ürünleri tatlandırmasına veya nemlendirmesine yardımcı olmak için gıdalara eklenir. Dondurulmuş gıdalarda dondurulmuş yoğurt, dondurma ve diğer soğuk tatlılarda buz kristallerinin oluşmasını önlemek için kullanılır. Gliserin; kalp ilaçları, fitiller, öksürük ilaçları dahil olmak üzere ilaç endüstrisinde yaygın bir kullanıma sahiptir. Ayrıca diş macununun kurumasını veya tüpte sertleşmesini önlemeye yardımcı olduğundan diş macunu içeriğinde bitkisel gliserin bulabilirsiniz. Ayrıca sabunlara, mumlara, losyonlara, deodorantlara ve makyaj malzemelerine eklenir.
Faydaları
Bitkisel gliserin birçok sağlık yararı olan bir ürün olarak lanse edilir. Ancak sadece birkaç faydası çalışmalarla ortaya konmuştur. Sağlık yararları konusunda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Cildi nemlendirebilir
Bitkisel gliserin, nemlendirme gücü nedeniyle popüler bir cilt bakım ürünüdür. Araştırmalar cildinize gliserin uygulanmasının, yumuşaklığını ve esnekliğini kademeli olarak artırabildiğini göstermektedir. Gliserin içeren kremler 10 güne kadar cildi nemli tutabilir. Bir çalışmada, sıcak su banyosuna gliserinin eklenmesi, cildin nem seviyelerini iyileştirmede ve cilt tahrişini önlemede etkili olduğu görülmüştür.
Cilt sağlığını korur
Bitkisel gliserin, cilt tahrişini önlemeye, enfeksiyona karşı korunmaya ve yara iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olur. Çalışmalar gliserin içeren ürünlerin cildi tahriş edici mikropları engellediği ve aynı zamanda iltihaplı veya yaralanmış cildi iyileştirdiğini göstermektedir. Ayrıca bitkisel gliserin cildinizi rüzgar ve soğuğa karşı korumak için de bir koruyucu görevi görebilir.
Kabızlığı azaltabilir
Bitkisel gliserin kabızlıkta rahatlama sağlayabilir. Çünkü bağırsağın içine su çekebilme özelliği vardır. Bu sindirilen yiyeceklerin bağırsağınızda daha rahat hareket etmesine yardımcı olan bir etkiye sahiptir. Bu nedenle, gliserin sıklıkla bir fitil olarak kullanılır. Bir çalışmada, gliserin fitillerinin, ağrı kesici ilaçların neden olduğu kabızlığı azaltmada diğer yöntemlere göre daha etkili olduğu bulunmuştur.
Su kaybı
Özellikle ter kaybı vücut ağırlığınızın %2’sini geçtiğinde atletik performansı büyük ölçüde bozabilir. Su kaybından kaçınmak için en iyi iyi yöntem hem egzersiz öncesi hem de egzersiz sırasında yeterince sıvı tüketmektir. Bununla birlikte, belirli fiziksel aktivite türleri sırasında sıvı tüketimi yararlı olmayabilir. Böyle bir durumda, önceden bolca sıvı tüketmek önemlidir. Kısa zaman diliminde büyük miktarlarda sıvı tüketmenin en büyük problemi, sonraki saatte sıvının büyük bir kısmının genellikle idrar yoluyla kaybolmasıdır. Vücut ağırlığının her kilogramı için 1.1 gram gliserinin suya ilave edilmesi yoluyla vücuda alınması, vücutta %50 oranında sıvı tutulmasını sağlar. Gliserin, atletik performansta küçük iyileşmelere yol açabilir.
Özetle
Bitkisel gliserin nemlendirici olarak kullanılabilir, cilt tahrişini azaltabilir, enfeksiyona karşı koruyabilir ve yara iyileşmesini hızlandırabilir. Ayrıca kabızlığı hafifletmeye, su kaybını önlemeye ve fiziksel performansı artırmaya yardımcı olabilir.
Yan etkileri
Bitkisel gliserin genellikle güvenli kabul edilir. Ancak bitkisel gliserinin doğrudan cilde uygulanması alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu yüzden cildinizin nasıl tepki vereceğini görmek için az miktar uygulayarak başlamak en iyisidir. Bitkisel gliserin yutulduğunda baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ve aşırı susamaya neden olabilir. Gliserin vücudunuzun tam olarak ememeyeceği birbileşik olduğundan, tek başına ya da yiyeceklerle çok fazla tüketmek gaz ve ishale yol açabilir.
Dyt. Serkan Sıtkı Şahin
Kadinvekadin.net
Bir önceki yazımız olan Aç Karnına Tuzlu Su İçmenin İnanılmaz Faydaları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Yorumlar kapalı.