Erken tanı kanser tedavisi için hayati öneme sahiptir. Erken tanı şansınızı artırmak için yapılması gereken ise kanser belirtileri hakkında detaylı bilgilere sahip olmaktır. Ancak aşağıdaki kanser belirtilerinin sadece birine sahip olmak kanser olduğunuz anlamına gelmez.

Ciltteki değişiklikler

Cildinizde, boyutu, şekli veya rengini zamanla değişen bir nokta, cilt kanseri belirtisi olabilir. Vücudunuzdaki diğer noktalardan farklı bir görünümde olan ve uzun süre kalan değişiklikler de cilt kanseri belirtisi olabilir. Cildinizde olağandışı değişiklikler varsa, doktorunuza başvurun. Gerekli testleri ve gerekirse biyopsi yaptırın.

Geçmeyen öksürük

Öksürükler genellikle astım, reflü veya bir enfeksiyondan kaynaklanır. Fakat geçmeyen öksürük veya öksürük sırasında ağızdan gelen kan, özellikle sigara içiyorsanız, tehlikeli bir durumun sinyali olabilir. Böyle durumlarda hemen doktorunuza başvurarak akciğerlerinizi kontrol ettirin.

Göğüsteki değişiklikler

Göğüsteki değişikliklerinin çoğu kanser belirtisi değildir. Yine de doktorunuza bunları anlatmak ve kontrol etmesini sağlamak önemlidir. Göğüslerinizdeki herhangi bir topaklanma, meme ucu değişikliği, akıntı, kızarıklık, kalınlaşma ve ağrıları takip edin. Düzenli olarak mamografi yaptırmayı ihmal etmeyin. Uzun süreli bir problem hissederseniz doktorunuzu başvurun ve herhangi bir kiste rastlanması durumunda biyopsi yaptırın.

Şişkinlik

Beslenme durumunuza göre şişkinlik hissi yaşayabilirsiniz. Stres de şişkinklik hissi yaratan nedenlerdendir. Uzun süre geçmeyen bir şişkinliğiniz varsa ve bu şişkinliğe yorgunluk, kilo kaybı veya sırt ağrısı eşlik ediyorsa, kontrol ettirmenizde fayda var. Kadınlarda sürekli şişkinlik, yumurtalık kanseri belirtisi olabilir. Doktorunuz nedeni aramak için bir pelvik muayene yapabilir.

İdrar sorunları

Birçok erkek, yaşlandıkça idrar sorunları yaşar. Daha sık idrara çıkma ihtiyacı, istemsiz kaçırmalar genellikle genişlemiş prostat belirtileridir, ancak prostat kanseri anlamına da gelebilirler. Muayene ve PSA testi adı verilen özel bir kan testi için doktorunuza danışın.

Lenf şişmesi

Bu küçük, fasulye şeklindeki bezler boynunuzda, koltuk altlarında ve vücudunuzdaki çeşitli yerlerde mevcut. Şiştiklerinde, genellikle soğuk algınlığı veya boğaz şişmesi gibi bir enfeksiyonla mücadele ettiğiniz anlamına gelir. Lenfoma ve lösemi gibi bazı kanserler de bu tür şişmelere neden olabilir. Nedeni tam olarak belirlemek için doktorunuza danışın.

Dışkıda kan

Dışkınızda kan görürseniz, doktorunuza danışmak iyi bir fikirdir. Kanlı dışkının, hemoroit adı verilen şişmiş ve iltihaplı damarlardan gelmesi muhtemeldir, ancak kolon kanseri olma ihtimali de vardır. Çişinizdeki kan idrar yolu enfeksiyonu gibi bir sorun olabilir, ancak böbrek veya mesane kanseri belirtisi de olabilir.

Yutma sorunu

Soğuk algınlığı, reflü, hatta bazı ilaçlar bile yutmayı zorlaştırabilir. Yutma problemi zamanla iyileşmezse, doktorunuza görünün. Uzun süreli yutma problemleri boğazınızdaki bir kanser belirtisi veya yemek borusu olarak adlandırılan ağız ile mide arasındaki borudaki problemlerden kaynaklanıyor olabilir.

Olağandışı vajinal kanama

Adet dögüsünün bir parçası olmayan kanamanın birçok nedeni olabilir. Adet periyotları arasında kanama veya seks sonrası kan akıntınız varsa doktorunuza danışın. Bu durumlar rahim veya rahim ağzı kanseri belirtisi olabilir. Menopozdan sonra olan kan akıntılarını doktorunuza mutlaka söyleyin. Bu durum normal değil ve hemen kontrol edilmeli.

Ağız sorunları

Ağız kokusundan, yaralara kadar ağzınızdaki değişikliklerin çoğu ciddi değildir. Ancak ağzınızda birkaç hafta sonra iyileşmeyen beyaz veya kırmızı lekeler veya yaralar varsa doktorunuza görünmekte fayda var. Ağız kanseri belirtisi olabilir. Yanağınızdaki bir topak, çenenizi hareket ettirmede sorun veya ağız ağrısı durumları varsa mutlaka doktora başvurun.

Kilo kaybı

Elbette, yeme şeklinizi veya egzersiz şeklinizi değiştirdiğinizde zayıflayabilirsiniz. Stres veya tiroid problemi gibi başka problemleriniz varsa da zayıflamanız olağandır. Ancak ani ve aşırı kilo kayıpları normal değildir. Pankreas, mide, yemek borusu, akciğer veya diğer kanser türlerinin ilk belirtisi olma olasılığı vardır.

Geçmeyen ateş

Ateş, genellikle kötü bir şey değildir. Bazen bu sadece vücudunuzun bir enfeksiyonla savaşmakta olduğunun bir işaretidir. Bazı ilaçların yan etkisi de olabilir. Fakat bariz bir nedeni olmayan ve geçmeyen ateş, lösemi veya lenfoma gibi bir kan kanseri belirtisi olabilir.

Hazımsızlık

Neredeyse herkes mide ekşimesi veya hazımsızlık yaşar. Beslenme tarzı değişiklikleri işe yaramazsa ve hazımsızlığınız durmazsa, doktorunuz bir sebep aramak için bazı testler yapmak isteyebilir. Mide kanseri belirtisi olabilir.

Geçmeyen yorgunluk

Pek çok şey yorgunluğa neden olabilir ve çoğu ciddi değildir. Ancak yorgunluk, lösemi gibi bazı kanserlerin erken bir belirtisidir. Bazı kolon ve mide kanserleri farkedemediğiniz kan kayıplarına neden olabilir ve bu da kendinizi çok yorgun hissetmenize neden olabilir. Sürekli yorgunluk hissi çekiyorsanız ve dinlenmenin bir faydası olmazsa, doktorunuza danışın.

Dyt. Serkan Sıtkı Şahin

Kadinvekadin.net