Genel sağlığımıza, vücudumuza dikkat ettiğimiz kadar beynimize de dikkat etmemiz gerekiyor. Hayatınızda yapacağınız bazı değişimlerle beyninizi daha genç tutabilirsiniz. İşte zihinsel performansınızı arttırmanın genel kuralları.

Hafızayı besleyin

Hafızayı güçlendirmek için hiçbir besinden ya da bitkiden mucize etkiler beklemeden, sadece her besin grubundan dengeli olarak tüketmek gerekir. Bunun yanı sıra hafızayı destekleyen besinlerle vitaminleri bilmek ve yeterince tüketmek de önem taşır.Selenyum, Omega 3, folik asit, B6, B12, C ve E vitamini gibi antioksidanlar beyindeki zararlı maddeleri temizleyerek, hafızaya destek olur. Folik asit yeşil yapraklı sebzelerden, B12 kırmızı etten, B6 tahıllı ürünlerden, Omega 3 balıktan sağlanırken selenyum minerali sıklıkla toprakta bulunur. Fındık, ceviz gibi kabuklu yemişlerde antioksidan içerikli yağlar bulunur. Bu gıdaların kabuklu alınıp kırılır kırılmaz tüketilmesi olumlu etkisini artırır. Taze glukozdan yararlanan tek organın beyin olması nedeniyle kan şekerinin düşmesi, zihinsel performansı azaltır. Bu nedenle günlük beslenmede üç ana öğünün arasına en az iki ara öğün koymak gerekir.

Uyuyun

İyi bir zihinsel performans için günde en az altı saat uyumak gerekir. Uzun süreli uykusuzluk çekenlerde kortizon seviyesi yükselir. Bu durum hafızayı kontrol eden sistemleri olumsuz etkileyerek, hasara yol açar. Gece uyku sırasında salgılanan melatonin hormonu vücudun biyolojik saatini ve ritmini ayarlar. Araştırmalar; melatoninin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, ömrü uzattığını, stresi ve yaşlanma bulgularını azalttığını gösterir. Bu hormondan yararlanmak için uykuyu erken saate çekmek, hormonun en çok salgılandığı karanlık saatlerde uyumak gerekir.

Zihinsel ve bedensel egzersiz yapın

Sadece haftada dört gün, 30-45 dakika boyunca yapılacak yürüyüş dahi beyinde kan akımını hızlandırarak zihinsel fonksiyonları güçlendirir. Bunun yanı sıra yeni bilgiler edinmek, bir müzik aleti çalmak ve okumak gibi faaliyetler de zihinsel egzersiz yapmak anlamına gelir. Çünkü yeni şeyler öğrenmek, beyinde sayıları sabit olan nöronlar arasındaki ağları artırarak hafızayı güçlendirir. Okumayan bir insanda bu ağ sayısı üçken, çok okuyan bir başkasında on olabilir. Televizyon seyretmek ise pasif izleyici olunması nedeniyle tam tersi bir etki ile zihinsel fonksiyonlarda gerilemeye neden olur.

Stresinizi kontrol edin

Hafif bir stres, kişinin dikkatini artırır, öğrenmesini güçlendirir ve hızlandırır. Kontrol edilemeyen yoğun, kronik stres ise dikkatte azalmaya, konsantrasyon bozukluğuna ve unutkanlığa yol açar. Modern toplumların en büyük problemlerinden biri olan stresin kontrolünü yapabilmek, onun destekleyici gücünden faydalanabilmek gerekir.

Sigara ve alkolden uzak durun

Doğrudan damar sistemine zarar veren sigara tüketimi, beyin damarları üzerinde de olumsuz etkiye sahip olduğu için hafızayı zayıflatır. Alkol kan yağlarını artırır. Bu da damar çeperinde kalınlaşmaya ve yağlanmaya neden olarak damar yapısını bozar.