Bandırma 17 Eylül Üniversitesi’nde gerçekleşen ‘‘Basketbol Sevdalıları Buluşuyor’’ panelinde Türk Basketbolunun önemli yazarları Ümit Avcı, Gökhan German ve Gökhan Türe ile Banvit BK Sportif Direktörü Turgay Çataloluk ve Banvit A Takım kaptanı Tolga Geçim öğrenciler ile bir araya geldi.
Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi konferans salonunda ‘‘Basketbol Sevdalıları Buluşuyor’’ paneli gerçekleşti. Panelden önce Banvit BK Başkanı Özkan Kılıç, Sportif Direktör Turgay Çataloluk, Genel Menajer Turgay Zeytingöz, basketbolun duayen gazetecileri Ümit Avcı, Gökhan German ve Gökhan Türe 17 Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alpaslan Serel makamında bir araya geldi. Samimi bir sohbet havasında geçen konuşmaların ardından konferans salonuna geçildi.
Panelde konuşmaya Milliyet Gazetesi spor yazarı Ümit Avcı başlarken şunlardan bahsetti : ‘‘Böyle güzel bir ortamda ve böyle keyifli bir ortamda bulunmak bizim için mutluluk verici. Bandırma’nın benim hayatımda özel bir yeri var. İşe başlangıcım rahmetli İsmet Abi ile beraber Fanatik Basket gazetesiydi. Onunla beraber ilk kez Bandırma’ya gelmiştim. O zamanlar Banvit Basketbol Kulübü daha adını yeni yeni duyurmaya başlamıştı. Ama biz hep Banvit’e ‘Basketbolun Ütopyası’ dedik. Yapılan şeylerle bugün bu noktaya gelmek beni gerçekten çok mutlu ediyor. Bahsettiğim dönem ise yanımızda bulunan Sportif Direktör Turgay Çataloluk’un oyuncu olduğu ve Tolga Geçim’in belki de evinde çorapla sepete basket attığı dönemlerdi. Ama o dönemden bu döneme hiç değişmeyen bir kahraman var. O da Kulüp Başkanı Özkan Kılıç. Gerçekten büyük alkışı hak ediyor. Dün akşam oynanan maçta sahada 5 Türk oyuncu vardı. Bu bizler için gurur verici bir durum. Bu yüzden Banvit Basketbol Kulübü’nün Türk Basketbolu içerisinde kalması gerekiyor. Bu da sizin desteklerinizle olabilir.’’ dedi.
Ümit Avcı’nın konuşmasını bitirmesinin ardından dün akşam oynanan Banvit BK – Brose Bamberg maçı hakkındaki görüşlerini Banvit BK Sportif Direktörü Turgay Çataloluk’a sordu. Çataloluk : ‘‘Kulübümüz kurulduğu günden bu yana Avrupa Kupaları’nda mücadele etmiş ve iyi sonuçlar almış bir Kulüp. Avrupa Kupalarında başarılı olmak her zaman sezon hedeflerimizin başında gelir. Dün akşam da Avrupa’da son sekize kalmak adına çok kritik bir maç oynadık. İlk maçtan da avantajlı bir skorla evimize gelmiştik. Ama dün istediğimiz sonucu alamadık. İki devreli maç olduğunu düşünürsek her iki maça da baktığımızda turu geçmeyi hak eden tarafın biz olduğunu düşünüyorum. Bir takım etkenler ile yanlış çalınan birkaç düdük sonuca etki edebiliyor ama sporun içerisinde de bunlar var. Bu maçı geride bırakarak hafta sonu İzmir’de Pınar Karşıyaka ile oynayacağımız maça odaklanmalıyız.’’ dedi.
Panelde daha sonra söz alan Banvit BK takım kaptanı Tolga Geçim ise kısaca şunlardan bahsetti : ‘‘Bandırma’da 10. Yılımı geçiriyorum. Geldiğimde çok iyi bir aile ile karşılaştım. Kulübe adım attığım ilk günden itibaren Kulüp Başkanımız Özkan Kılıç benimle çok ilgilendi. Geldiğim sene ayağımda bir sakatlığım vardı ama o bana Kulübün kapılarını açtı. Bende yaklaşık on senedir Banvit BK Ailesinin içerisinde olmaktan onur duyuyorum. Altyapı Milli Takımlar düzeyinde sayısız Avrupa Şampiyonluğu ve Dünya Şampiyonluğu maçları oynadım. Ben eğer Tolga Geçim’sen bunu Banvit Basketbol Kulübü’ne ve emeklerine borçluyum. 10. Yılımda takımın kaptanlığını da yaptığım için hem onurlu hem de gururluyum.’’ dedi.
Yılların gazetecisi Gökhan Türe : ‘‘30 yıldır basketbolun içerisindeyim. Ben de ilk olarak dün akşam oynanan maça değinmek istiyorum. Uzun zamandır ilk kez aleyhen bir hakem kıyımının yaşandığı bir maç izledik. Dün akşam gerçekten göstere göstere rakip için çalışan bir hakem vardı ortada. Bu da üzücü bir durumdu tabi ki. İtalyan koçun olduğu bir maçta İtalyan hakemin yönetmesi de ayrı olarak tartışılmalı tabi ki.
Banvit Basketbol Kulübü’nün Avrupa Kupalarında sürekli oynaması bir gurur kaynağı. Banvit BK, Basketbola girdiğinden itibaren spor adına çok şey kattı. Dün akşam da örneğin 10 sayı geriye düştüğünde sahada bir anda 5 Türk oyuncu gördük. Bence Türk Basketbolu için gurur verici bir görüntüydü. Banvit’in artık altyapılarda lokomotif olarak gördüğümüz kulüplerin yerini aldığını düşünüyorum. Son 10 yıldır Türk Basketboluna kazandırdığı oyuncu adedi yüzleri geçti. Bir İlçe Kulübünün basketbolda böyle bir yerlere gelmesi bizleri de çok mutlu ediyor.’’ dedi.
Fanatik Gazetesi spor yazarı Gökhan German ise şunları söyledi : ‘‘Biz bu yola çıkarken Anadolu’yu karış karış gezerek basketbolu sevdirmeyi istedik. Ama zaten Bandırma bir basketbol şehri olduğu için burada sadece basketbolu konuşabiliriz. Türk Basketbolunun en önemli eksiği profesyonel yöneticilik. Türk Basketbolunun Özkan Kılıç gibi, Turgay Çataloluk ve Turgay Zeytingöz gibi yöneticilere çok ihtiyacı var.’’ dedi.
Panelin son kısmında konuşmacıların sözlerini tamamlamasının ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Türk basketbolunda yabancı sınırı sorusu üzerine görüşlerini belirten Turgay Çataloluk ise şunlardan bahsetti : ‘‘Açıkçası bu hiç bitmeyen yıllardır süren bir tartışma. Sonuçta biz Kulüp olarak baktığımızda, sporcu yetiştiriyoruz. Yabancı oyuncularımızın dışındaki bütün oyuncularımız altyapımızdan çıkardığımız oyuncular. Dolayısıyla yabancı oyuncu sayısının azalması, bizim gibi sporcu yetiştiren bir Kulübün Türk Basketboluna kendi oyuncularımızı sunma fırsatını daha çok sağlayacaktır.
Bu işi bir de farklı açılardan değerlendirmek lazım. Yabancı sayısını azaltıp çoğaltmanın dışında bu işin genel olarak Türk Basketboluna neler kattıklarına bakmak gerekir. Basketbolun izlenilirliği ve estetiği; iyi, kaliteli, yetenekli ve atlet sporcu ile olur. Bundan dolayı yabancı oyuncu almadan oynamak ya da sayısını azaltmak demek seyir zevkini de bir anlamda azaltmak demek oluyor. Artı olarak da Avrupa’daki basketbol organizasyonlarında mücadele gücünüzden vazgeçmek olur. Şu andaki mevcut uygulamanın yerinde olduğunu düşünüyorum.
Geçtiğimiz sezon uygulanan 6 yabancı kuralında da çok ciddi ilerlemeler kaydeden Türk sporcular da vardı. En yakın örneği Tolga Geçim’di mesela. Yabancı sayısının azalmasından çok Türk sporcuların kendilerini mental ve fiziksel açıdan üst düzey basketbol için hazır tutmaları gerekiyor. Altyapılarda başarılı olan, altyapı Milli Takımlarında şampiyonluklar kazanan oyuncularımız neden A Takım seviyesinde diğerlerinin gerisinde kalıyorlar. Aslında cevap çok basit; yeterince kendilerine yatırım yapmıyorlar. Burada hepimizin sorumluluğu var. Çünkü güçlü spor kültürü olan bir Ülke değiliz. Dolayısıyla bu işe adım adım yaklaşmak ve önce bu mantaliteyi değiştirmek gerekiyor.’’ dedi.
Panel soru-cevap bölümünün ardından Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi basketbol takımının formalarının katılımcılara hatıra olarak verilmesinin ardından sona erdi.
Bir önceki yazımız olan Gestaş Avşa Adası Erdek Feribot Seferleri 2025 başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Yorumlar kapalı.