“BANDIRMA’DA HAVACILIK” PANELİ DÜZENLENDİ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya’da büyük önem taşıyan havacılık ve uzay çalışmaları üniversite öğrencileri için de önem taşıyor. Bu alanda daha fazla bilgi edinmek ve çalışma yapmak için kurulan Havacılık ve Uzay Topluluğu tarafından “Bandırma’da Havacılık” paneli düzenlendi.

Moderatörlüğünü Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Adem Dalcalı’nın yaptığı panele, Bandırma Havacılık ve Uzay Araştırmaları Derneği Başkanı Artuğ Sayıner ve Türk Hava Kurumu Bandırma Şube Başkanı Varol Memişler konuşmacı olarak katıldı.

Paneli Rektör Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Feyzullah Temurtaş, Genel Sekreter Cihangir Boz, üniversitenin akademik ve idari personeli ve öğrenciler ise ilgi ile takip etti.

Panelin açılış konuşmasını yapan topluluk başkanı Doğukan Topal, bu alandaki çalışmaları ilgi ile takip ettiklerini ve daha fazla çalışmak istediklerini belirtti.

Panelin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Süleyman Özdemir havacılık ve uzay konusunun kendisi için önem taşıdığından bahsetti. Rektörümüz, “Bugün üniversitemizin ve benim önemsediğim bir etkinlikte birlikteyiz. Çok kıymetli iki tane konuğumuz burada. Özellikle Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültemiz’in gelişimi için iki değerli isim kendileri. Benim bu konuya olan ilgim üniversitemize rektör olarak göreve başladıktan sonra oluştu. Artuğ Bey ile ilgili bir arkadaşım bana bir haber gönderdi. Bu haber, Bandırma’da uzay ve havacılık alanında çok başarılı işlere imza atmış bir derneğin haberiydi. Kendilerini bugün burada ağırlamaktan çok mutluyuz. Bizler de üniversite olarak mühendislik fakültesi kurduk. Genç arkadaşlarımız geldi ve eğitimlerine başladı. Uzay dediğimizde Artuğ Bey’i ve Türk Hava Kurumunu önemsememiz gerekiyor. Bugünkü bu alanda ilk toplantımız daha sonra kısmet olursa tekrar bir araya geliriz. Bu vesile ile topluluğumuz da kuruldu. Topluluğumuz üyelerine ve tüm arkadaşlarımıza başarılar diliyorum” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Adem Dalcalı’nın moderatörlüğündeki panelde ilk olarak Artuğ Sayıner söz aldı. Sayıner, uzaya olan merakının nasıl başladığından bahsetti. Bandırma’da uçakların kalkması ile havacılığa karşı olan ilgisinin başladığından ifade eden Sayıner, 1936 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Tayyare Alayı ziyareti sonrası sözlerini hatırlattı. Sayıner, Atatürk’ün: “Bir gün insanoğlu da gökyüzünde yürüyecek ve bu mucizenin gerçek olması 200 yılı bulmayacak. Bize düşen görev ise Batıdan geri kalmamamızdır.” sözlerinin ve Bandırma’daki havacılık üssünün uzay ve havacılığa olan merakını pekiştirdiğini belirtti.

Sayıner, “Bu konuşma yapılan faaliyetlerde en büyük etken olmuştur. Çalışmalarımıza 1957 yılında başladık ama bu hususta çok tepki gördük. Başaramazsınız, bırakın böyle işleri gibi söylemler oldu ama bunlar bizi yıldırmadı ve daha çok bu alana yönlendirdi. Böylece daha çok roket yapmaya başladık. Bu çalışmalar sırasında beni en üzen etken roket yapımının yasaklanması oldu. En sevindirici olay ise yaptığımız füze ile dünya üçüncüsü olmamız ve dış devletlerin bizi desteklemesi oldu” diye konuştu. Benzer ilgi alanı olan öğrenciler için tavsiyelerde bulunan Sayıner, “İlgili öğrencilerimiz Türk Hava Kurumu ve bu tür faaliyet sürdüren kulüpler ile bu faaliyetlerini sürdürebilirler.” dedi.

Türk Hava Kurumu Bandırma Şube Başkanı Varol Memişler ise konuşmasında Türk Hava Kurumu’nun misyonu ve öneminden bahsetti. Memişler, “Dünya’da kurumumuz çok önemli bir konuma sahip. Ülkemizin milli menfaatlerini ileri taşımak, uçan roketler yapmak, havacılık ve uzay alanında ileriye taşımak için kurulmuş ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çok önemsediği bir kurumdur. İlk ismi Türk Tayyare Cemiyeti olarak faaliyet sürdürmüştür. O dönemde Türk Hava Kuvvetlerine büyük destek sağlamıştır. Kurumumuzun temel amacı havacılık alanında eğitim vermeyi hedefliyor. Bizim profesyonel eğitimlerimiz de var, amatör eğitimlerimiz de var. Türk Hava Kurumu her sene 20 bin öğrencimize eğitim vermektedir. Bu eğitimler arasında planör, paraşüt, yamaç paraşütü, roket yapmak gibi pek çok alan bulunuyor. Bu eğitimleri ücretsiz olarak veriyor. Bizlerin çalışmalarına katma değer koyacak siz gençlersiniz.” dedi.

Öğrencilerin meraklı sorularıyla katıldığı panel teşekkür plaketi takdiminin ardından sona erdi.

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan Gestaş Avşa Adası Erdek Feribot Seferleri 2024 başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

“BANDIRMA’DA HAVACILIK” PANELİ DÜZENLENDİ

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x