BALIKESİR’DE İLK OLMA ÖZELLİĞİNİ TAŞIYOR

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Vali Ersin Yazıcı, Havran Devlet Hastanesinde, ozon, akupunktur, fitoterapi, sülük tedavisi (hirudo terapi) ve kupa tedavisi hizmetlerinin verildiği geleneksel ve tamamlayıcı tıp (GETAT) polikliniğinde incelemelerde bulundu.
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT), fiziksel ve ruhsal hastalıklardan korunma, bunlara tanı koyma, iyileştirme veya tedavi etmenin yanında sağlığın iyi sürdürülmesinde de kullanılan, farklı kültürlere özgü teori, inanç ve tecrübelere dayalı bilgi, beceri ve uygulamaların bütünüdür.
EN İYİ SAĞLIK HİZMETİNİ SUNACAĞIZ
GETAT Polikliniğinde yapılan geleneksel ve tamamlayıcı tedavi uygulamaları hakkında bilgi veren Havran Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Gülsema Akıncı, “Modern tıbbi uygulamalarla geleneksel tıp yöntemlerini birleştirerek halkımızın merdiven altı sağlıksız uygulamalardan kurtarılması ve şifası için çalışmaktayız. Havran Devlet Hastanesinde, 5 bin yıllık geçmişe dayanan bu tedavilerin uzman hekim tarafından yapılmasına olanak sağlanmaktadır. Burada yapılan tüm tedavilerin bilimsel olarak ispatlandığını ve modern tıbba alternatif olmadığını aksine tamamlayıcı nitelikte. Bu tedavi yöntemleri hastanemizde hijyen ve modern bir ortamda yapılmaktadır. Açılan polikliniğimizde, geleneksel ve modern tedavi yöntemlerinin birlikte kullanımı ile hastalara mümkün olan en iyi sağlık hizmetini sunacağız. Halkımıza her zaman en yeni, en iyi sağlık hizmetini verebilmek adına ben ve ekibim çalışmalarımıza devam ediyoruz.” diye konuştu.
Vali Ersin Yazıcı da, hastanede tedavi gören tüm hastalara şifalar dileyerek başladığı konuşmasında, vatandaşlara en iyi ve en kaliteli sağlık hizmetini vermeyi amaçladıklarını dile getirdi.
BU MERKEZ BÖLGEMİZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Sağlık alanında gerçekleştirecekleri diğer projelerle Balıkesir’i sağlık turizminde de öne çıkaracaklarını ifade eden Vali Yazıcı, “Havran Devlet Hastanesinde açılan GETAT Ünitesi Balıkesir’de ilk olma özelliğini barındırıyor. Bu merkezimiz gerçekten bölgemiz için çok önemli. Burada şifa arayan binlerce insan var. Buradaki sağlık çalışanlarımıza hizmetin başarılı olması için büyük sorumluluklar düşmektedir. Yüzyıllar boyunca kullanılan geleneksel tıp yöntemlerinin bugün modern tıbbın sahip olduğu imkânlara ek olarak tamamlayıcı tedavi amacıyla kullanılması önemli. Balıkesir’deki sağlık hizmetlerine genel baktığımızda yürütülen çalışmaların başarılı olduğunu düşünüyorum. İlimizin bir bütün olarak kalkınması bakımından ilçelerdeki sağlık tesislerindeki yeni uygulamaların açılmasını son derece önemli buluyorum. Bu birimde tedavi görecek tüm hastalarımıza şimdiden şifalar diliyorum.” ifadelerini kullandı.
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ünitesinde Uygulanan Yöntemler
Kupa Terapisi (Hacamat)
Kan dolaşımını arttırmak ve iyileşme sağlamak için bölgesel vakum oluşturmaya dayanan geleneksel tedavi yöntemine kupa terapisi denir. Hastalıkların tedavisi ve sağlığın korunması amacıyla atık maddelerin yoğun olarak toplandığı cilde yakın belli noktalara yüzeyelinsizyonlar uygulanarak kan alındığı yaş kupa tedavisi ise hacamat olarak da bilinir. Kökeni eski Mısır’a kadar uzanan ve yaklaşık 3000 yıllık bir geçmişi bulunan hacamat tedavisi özellikle Hipokrat ve Galen gibi grekoromen medeniyetinin ve İbni Sina, Farabi, Razi gibi İslam Medeniyetinin ünlü hekimlerince yaygın kullanılmış ve sistematik bir tedavi metodu haline gelmiştir. Selçuklu ve Osmanlı tıbbında da tedavide geniş bir kullanım alanı bulan hacamat ülkemizde ise geleneksel bir tedavi metodu olarak uygulanmaya devam etmiştir. Günümüzde Hacamat Sağlık Bakanlığının son yıllardaki uygulamalarıyla Hekimler tarafından tek kullanımlık kupalar ve steril cerrahi malzeme kullanılarak hijyenik şartlarda yapılmaktadır.
Fitoterapi
Bitkilerle yapılan tedaviye verilen isimdir. Türkiye coğrafi ve tarihsel olarak bitkisel tedavinin ana merkezlerindendir. Son yıllarda bitki çayları yanı sıra standardize edilmiş bitki ekstreleri içeren farmasötikler de hekimler tarafından yaygın kullanılmaya başlanmıştır. Bitkisel ilaçların zenginliği ve hekimlerin geniş bir yelpazeden hastalarına ilaç seçebilme olanağı fitoterapinin önemli avantajlarındandır. Modern tıbbın aksine hekim hastaya özgün bir reçete belirleyebilme ve dolayısıyla hastaya özgün tedavi imkânına sahiptir. Buna benzer üstünlükler fitoterapinin son yıllarda popülaritesini arttırmasına ve tamamlayıcı tıp yöntemleri arasında da öne çıkmasına sebep olmuştur.
Akupunktur
Geleneksel Çin tıbbının bir parçası olup değişik tekniklerle vücudun belli bazı alanlarına ve kulağa iğne batırmak suretiyle uyarılmasıdır. Bu belirlenmiş alanlar spesifik akupunktur noktaları olarak tarif edilir. Akupunktur tedavisinde hastaya dışardan hiçbir ilaç vb. madde verilmez.
Sülük Tedavisi 
Dokulardaki kan tıp alanında kullanılan özel bir sülük cinsiyle emilir. Bu sülüklerin özelliği bu emme işini yaparken aynı zamanda vücuda 100’e yakın bioaktif madde salgılamalarıdır. Özellikle eklem rahatsızlıklarında, dolaşım bozukluklarında, varislerde faydalıdır.
Ozon Terapi
Ozon tedavisi belirli miktardaki ozon/oksijen karışımının vücut boşluklarına ya da dolaşım sistemine uygulanması işlemidir.

BANDIRMA WEB TASARIM

Bir önceki yazımız olan Gestaş Avşa Adası Erdek Feribot Seferleri 2024 başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

BALIKESİR’DE İLK OLMA ÖZELLİĞİNİ TAŞIYOR

Yorumlar kapalı.

foto deniz bandırma
kutlu creative bandırma
avşa adası otelleri
x